Sve manje predrasuda o ženama u strukovnim zanimanjima

VIŠE IZ RUBRIKE

  Sve je manje predrasuda o ženama u strukovnim zanimanjima, zaključak je danas održanog okruglog stola o ovoj temi. Kao panelisti sudjelovali su predstavnici Zavoda za zapošljavanje, Ivana Mehle, obrazovanja, Ivan Janković iz Tehničke škole, predstavnica Zajednice tehničke kulture Suzana Šnajdar predstavnice gospodarstva Kristina Peris iz Kelteksa i Željka Kolić iz Aquaestila te zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar.

  -Usuglasili smo se svi i obrazovanje i gospodarstvo da nema više toliko predrasuda da žene ne bi mogle raditi i neka druga zanimanja koja su nekada, a ne tako davno bila uvriježena kao muška zanimanja. Upisuju se polako sve veće i veće kvote žena u strukovna zanimanja, strojarstvo, elektrotehniku pa čak i alatničare i bravare. Imamo čak ove godine prijavljenu jednu zidarku u Mješovitoj industrijsko-obrtničkoj školi. Na robotici, na natjecanju u Zagrebu kao predstavnice Karlovačke županije pobijedile su tri sestre Bregar. Dakle bitno je smanjiti predrasude, rekla je nakon okruglog stola zamjenica Hajsan Dolinar.

  Dobro je bilo čuti iskustva i stavove samih poduzetnika, jer je očito da su se, uslijed nedostatka radne snage, preferencije poslodavaca prema muškim zaposlenicima u nekim zanimanjima, promijenile, dodala je zamjenica županice.

  -Kao što su rekle predstavnice i Aquaestila i Kelteksa, nekoliko godina unatrag tražili su muškarce na određenim radnim mjestima kada muškaraca nije bilo otvorili su mogućnost zapošljavanja i ženama. U Aquaestilu promijenili su čak i način rada i uvjerili se da žene u nekim situacijama rade i bolje od muškaraca. Zapravo iz godine godinu kako potreba za određenim zanimanjima raste pokazuje da je svejedno hoće li se zaposliti muškarac ili žena. Ide možda sporo, ali percepcija se mijenja, istaknula je zamjenica.

  Zaključno je naglasila da je cilj potaknuti djevojke da biraju strukovna zanimanja.

  -Žene odgovorno i vrijedno rade svoj posao i mogu savladati većinu muških zanimanja, osim što ne mogu primjerice raditi u rudniku i sličnim zanimanjima koja traže povećani fizički napor. No, u većini zanimanja uvodi se sve više i više ženskih kvota. Predstavnici poduzetnika kažu da žene jednako vrijedno rade pa čak su i odgovornije, inovativnije u nekim slučajevima i zato želimo potaknuti upis žena u strukovna zanimanja.      

  Stručni je skup održan u okviru provedbe projekta „RCK - STRuKA“, čiji je korisnik Tehnička škola Karlovac, a partneri: Karlovačka županija, Obrtnička i tehnička škola Ogulin i Srednja škola Slunj. Projekt financira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“. Ukupna vrijednost projekta iznosi 19.151.715,10 kn, dok je iznos kojeg sufinancira Europska unija 19.147.715,10 kn. Razdoblje provedbe projekta je od 7. siječnja 2020. do 27. travnja 2023. godine.