Županijska smotra učeničkih zadruga

Svašta mogu vrijedne ruke malih zadrugara, šivati, vesti, uzgajati bilje, oslikavati...

VIŠE IZ RUBRIKE

Sudjelovale 23 zadruge

U ekolozima imamo mjerenje u posebnom botaničkom cretu Banski Moravci, u cvjećarima sadimo cvijeće oko škole i izrađujemo bukete za neke prigode, a u stvaralačkoj skupini izrađuju se razni prigodni ukrasi, kaže Petar

Osnovna škola Turanj odnosno njihova školska zadruga „Štokrlica“ danas je domaćin županijske smotre školskih zadruga. Voditeljica zadruge „Štokrlica“, učiteljica Stefanija Kranjčec napomenula je da je današnja Smotra 24. po redu i okupila je 23 od 31 školske zadruge koliko ih djeluje u županiji. Predstavilo se 17 zadruga iz osnovnih škola, četiri iz srednjih škola zatim zadruga Učeničkog doma u Karlovcu te zadruga koja djeluje u sklopu Centra za odgoj i obrazovanje djece i mladeži na Baniji.

-Svaka zadruga ima nešto specifično i vidi se da je tu uloženo jako puno truda i da se to tijekom cijele godine radi i priprema za ovaj dan. Zadruge djeci pružaju kvalitetno organizirano vrijeme, gdje su kreativni, gdje se timski rad razvija, uče poduzetništvo, inovativnost, a najvažnije je druženje, rekla je Kranjčec.

Svečano otvorenje Smotre održano je u školskoj sportskoj dvorani, uz prigodni program koji su pripremili učenici i njihovi nastavnici. Ravnateljica OŠ Turanje, Snježana Žunac između ostalog je istaknula da je rad njihove zadruge vrlo važan za školu. Iako relativno mlada zadruga „Štokrlica“ bilježi uspjehe. Kao posebnost istaknula je uzgoj vlastite lavande, koju učenici u laboratoriju prerađuju i prodaju i prodaju u poklon paketima.

Na otvorenju su bile i pročelnica gradskog upravnog odjela za društvene djelatnosti Draženka Sila Ljubenko te županica Martina Furdek Hajdin.

-Vidimo po izloženom koliko su naša djeca vrijedna i koliko je vrijedno ulagati u njih vezano i za izvanškolske aktivnosti i ono neformalno obrazovanje, pogotovo kad se veže na tradicijske djelatnosti i običaje. Vidimo da ima puno lijepih uporabnih predmeta pa čak se i začudimo je li moguće da je to napravio netko iz osnovne škole. Nemamo više u školama domaćinstvo, ali ovdje vidimo rukotvorine i koliko su se djevojčice i dječaci zainteresirali za to. Naravno pohvala i angažmanu nastavnika koji potiču takav rad. To je ujedno prihod školi i razvija se duh poduzetništva, jer djeca znaju da ono što naprave stvara i zaradu, a ta zarada se uvijek ulaže u samu školu. To je jedan lijepi zatvoreni krug i temelj za njihovo daljnje odrastanje.

Na štandovima se moglo različitih proizvoda koje su napravile vrijedne ruke malih zadrugara.

Petar Horvat iz Osnovne škole Skakavac kazao je da je njihova zadruga vrlo aktivna i djeluje u nekoliko sekcija.

-U ekolozima imamo mjerenje u posebnom botaničkom cretu Banski Moravci, u cvjećarima sadimo cvijeće oko škole i izrađujemo bukete za neke prigode, a u stvaralačkoj skupini izrađuju se razni prigodni ukrasi.

Sara Lovas iz Područne škole Mali Erjavac koja pripada ozaljskoj osnovnoj školi i njihovoj zadruzi „Kotačac“ rekla je da se danas predstavljaju vezenim pamučnim torbama.

-Nije teško vesti. Naučila sam od učiteljice, rekla nam je Sara, a prije nije imala priliku vidjeti kako se veze.

Zadruga Slap Učeničkog doma u Karlovcu predstavila se uglavnom keramikom. Elena Turkalj članica zadruge, kaže da joj je bilo logično da se učlani u zadrugu, jer je uvijek bila sklona ukrašavanju i izradi ukrasnih predmeta.