Prvi Karlovački

Svaki dan osobe s invaliditetom suočavaju se s novim izazovima

10.10.2019

Karlovac

„Izazovi i mogućnosti rada temeljenih udruga“ naziv je današnjeg stručnog predavanja Hrvatskog saveza udruga invalida rada koji je održan u restoranu „Kristal“. U sklopu ovogodišnjeg predavanja održana je i skupština Saveza na kojoj su sudjelovali predsjednici svih 35 udruga iz Hrvatske. Hrvatski savez udruga invalida rada svake godine nastoji sve više pomoći osobama s invaliditetom, a predsjednik Josip Petrač kazao nam je planove i smjer djelovanje za iduću godinu.

Naši planovi su praktički uvijek isti, moramo raditi samo na poboljšanju zakonskih propisa koliko god je to moguće, a to upravo radimo na temelju toga kada saznajemo što našim članovima treba. Svake godine nešto novo iskrsne, naprimjer nekada nisu trebali prijevoz danas trebaju, a sutra će trebati neke nove stvari. Problem je i u tome što puno poduzeća prestaje s radom i tada ne znaju kuda bi s osobama s invaliditetom pa ih šalju u mirovinu, a s takvim mirovinama je težak život, istaknuo je Petrač.

Svaki dan osobe s invaliditetom suočavaju se s novim izazovima, preprekama i mogućnostima.

Kako pred udruge invalida rada tako i pred udruge osoba s invaliditetom postavljeni su dodatni izazovi. Udruge danas zapošljavaju veliki broj djelatnika i samim time pojavila se potreba da se napravi jedno stručno predavanje sa svom dokumentacijom koju udruge moraju imati. Danas na terenu imamo udruge u kojima je puno osoba s invaliditetom zaposleno, a prema tome ih valja upoznati i sa zakonskom regulativom, kazao je izvršni direktor Hrvatskog saveza udruga invalida rada, Leke Sokolaj.

Hrvatski savez udruga invalida rada ujedno je i inicijator prijedloga Zakona o sustavnom financiranju udruga osoba s invaliditetom. Tim prijedlogom nastoji pomoći svojim članovima lakše pronalaženje novih mogućnosti. (ma)

foto: i.č.