Zelenilo Karlovac

Sva karlovačka groblja uređena pred blagdan Svih svetih

VIŠE IZ RUBRIKE

Kvalitetno upravljanje grobljima

U održavanje gradskih groblja Grad Karlovac investira oko 133 tisuće eura, a Zelenilo iz godišnje grobne naknade koja ukupno iznosi oko 455 tisuća eura, ulaže u tekuće investiranje oko 63 tisuće eura, istaknuo je direktor Vukelić

Karlovačko Zelenilo je privelo kraju pripremne radove  na svim grobljima pred blagdan Svih svetih. Na grobljima kojima upravlja Zelenilo pojačano su uređivane zelene površine, pješačke staze, ograde i živice. Radovi na grobljima se završavaju, a za posjetitelje su organizirana i dežurstva. Tako će na groblju Jamadol dežurstvo biti do sutra te zainteresiran mogu dobiti besplatni prijevoz ukrasnih zrnaca i ostalog materijala za uređenje grobnih mjesta. Dežurni radnik se nalazi na ulazu u groblje i na raspolaganju  je svima kojima je to potrebno u vremenu od 10 do 18 sati. Dežurstva su uvedena također i na sam blagdan, Dan svih svetih,  a dežurni radnici tvrtke bit će na ulazima u groblje Jamadol i na Katoličkom groblju Dubovac, također od 10 do 18 sati. Tih dana na snazi će biti i nova privremena regulacija prometa oko karlovačkih grobalja na Dubovcu, Jamadolu te Maloj i Velikoj Švarči. Uz to bit će osiguran i javni gradski prijevoz. Na konferenciji za medije koja je održana na Katoličkom groblju Dubovac direktor tvrtke Tomislav Vukelić između ostalog je rekao.

-Svakodnevno se brinemo za uređenost grobalja, u cijelosti održavajući zelene površine. Tako su obavljeni mnogi radovi na održavanju, obnovi i izgradnji groblja. Postavljene su ograde, obnovljene mrtvačnice, izgrađene staze, proširena grobna polja, izrađen katastar groblja, izgrađeno novo polje urni, klimatizirane su mrtvačnice, dovedena je voda, te je povećan broj kontejnera i košara za prikupljanje selektivnog otpada. Osim što smo investirali u izgradnju infrastrukture, nabavljali smo i novu pogrebnu opremu i strojeve. Njihovom nabavkom poboljšali smo nivo pružanja pogrebnih usluga našim korisnicima, rekao je Vukelić.

Istaknuo je da je kvalitetno upravljanje grobljima na području grada Karlovca jedna od glavnih zadaća Zelenila, te nastavio:

-U održavanje gradskih groblja Grad investira oko 133 tisuće eura, a mi iz godišnje grobne naknade koja ukupno iznosi oko 455 tisuća eura, ulažemo u tekuće investiranje oko 63 tisuće eura.

Direktor Vukelić je još rekao da su ove godine obavili šest košnji zelenih površina na grobljima. Njihova, pak, površina je oko 220 tisuća kvadratnih metara

-Tvrtka Zelenilo ove godine je nastavila s ulaganjima u infrastrukturu groblja tako da smo i ove godine na Katoličkom groblju Dubovac izgradili staze na poljima 19 i 20.  Na groblju Jamadol izgradili smo novu stazu i uredili fasadu na polju urni. Na groblju Mala Švarča investirali smo u izgradnju novog potpornog zida, a na grobljima Cerovac Vukmanićki i Tušilović iskrčili smo šikaru i uredili zelene površine. Do sada smo ove godine izvršili 645 ukopa, a godinu prije u istom vremenu imali smo 649 ukopa, rekao je direktor.

Želja im je i dalje u okviru mogućnosti ulagati u grobljansku infrastrukturu kao i u ona groblja koja spadaju u bogatu kulturnu baštinu  grada Karlovca.

Na konferenciji za medije bio je i karlovački gradonačelnik Damir Mandić.

-Dani koji su pred nama, svima su posebni. Pozvao bih sve koji će posjetiti naša groblja narednih dana da sa svoje strane uložimo jedan dodatni napor kako bi na neki način olakšali djelatnicima i zaposlenicima tvrtke, pogotovo u dijelu kod čišćenja, odnosno održavanja grobnih mjesta. Mislim da tu svi zajedno možemo učiniti dosta kako bi naša groblja i nakon Svih svetih i cijelu godinu, bila na ponos svima. U ovom trenutku smo ishodili građevinsku dozvolu za polje 17 na groblju Jamadol, odnosno za proširenje kapaciteta na ovom groblju. Isto tako smo vjerujem i pred završetkom imovinsko pravnih odnosa za parkiralište na groblju Švarča. Kontinuirano, svaku godinu, nastojimo brinuti o potrebama naših sugrađana. Narednih će dana oko grobalja zasigurno  biti puno prometa i gužvi. Budimo svi strpljivi i nadam se da ćemo  u tom jednom duhu pijeteta i sjećanja na naše drage pokojne provesti naredne dane, poručio je gradonačelnik Mandić.