Ravnateljstvo civilne zaštite

Sutra testiranje novog Sustava za upozoravanje i upravljanje krizama – Sruuk, građani će dobiti SMS poruke

VIŠE IZ RUBRIKE

Test

Zbog testiranja Sruuk-a ove subote iznimno se neće provoditi redovno mjesečno ispitivanje ispravnosti sirena i sustava za uzbunjivanje korištenjem znaka "prestanak opasnosti"

Građani sutra na svojim mobilnim uređajima mogu očekivati SMS poruke, a radi se o testiranju novog sustava za upozoravanje i upravljanje krizama.

-Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama – Sruuk,  prije stavljanja u produkciju će se u subotu, 3. lipnja 2023., testirati u stvarnim uvjetima, odnosno slanjem testnih poruka svim korisnicima mobitela koji se u tom trenutku nalaze na području Republike Hrvatske

SMS poruka za područje cijele Republike Hrvatske bit će sljedećeg sadržaja: „Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje. Ne odgovarajte na poruku. Više na poveznici: LINK“.

Pošiljatelj poruke bit će HR112ALERT, obavijestili su iz Ravnateljstva civilne zaštite.

-Poruke će svojim korisnicima slati sva tri operatora javnih pokretnih elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga (Hrvatski Telekom d.d., A1 Hrvatska d.o.o., Telemach Hrvatska d.o.o,), a dobivat će ih i korisnici u roamingu. Sustav podržava slanje SMS upozorenja korisnicima koji su trenutno pozicionirani u odabranom području za slanje upozorenja, a koji su imali interakciju s mrežom operatora u trenutku slanja SMS-a, objavljeno je također na stranicama Ravnateljstva CZ.

Ovo je raspored slanja SMS poruka po županijama:

Također, zbog testiranja Sruuk-a ove subote iznimno se neće provoditi redovno mjesečno ispitivanje ispravnosti sirena i sustava za uzbunjivanje korištenjem znaka »prestanak opasnosti«.