Uoči sjednice Gradskog vijeća

Sutra pred gradskim vijećnicima izvješća gradskih tvrtki

VIŠE IZ RUBRIKE

Poslovanje u 2022.

Toplana ima gubitak od 280 tisuća eura

Četiri su gradske tvrtke nakon završnog računa prošlu godinu završile u gubitku, dok sve ostale posluju pozitivno, moglo se čuti na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi. Izvješća o radu gradskih tvrtki u prošloj godini na dnevnom su redu sutrašnje sjednice Gradskog vijeća.

Gradonačelnik Damir Mandić je konstatirao da su tvrtke u 2022. godini odradile sve što je bilo planirano, a po završnom računu najveći gubitak od 280 tisuća eura bilježi Gradska toplana. Taj je gubitak dodao je gradonačelnik, kontroliran.

- Valja imati na umu da je Vlada RH subvencionirala cijenu grijanja, cijena se nije povećavala za naše sugrađane, odnosno za korisnike. Problem koji je bo u 2022., a koji će biti i u 2023. i narednih godina to je ovaj dio koji Toplana mora plaćati po osnovi emisija CO2. To je poseban trošak koji toplana ne može izbjeći, ali on loše utječe na poslovanje. Gradska toplana je sad u jednom velikom investicijskom ciklusu i iza nje stoji gradski proračun i tu ne očekujemo neke posebne probleme, rekao je Mandić.

U gubitku su i tvrtke Mladost i Hrvatski radio Karlovac, što je gradonačelnik također komentirao.

-Tvrtka Mladost ima gubitak od 51 tisuću eura, Grad kao osnivač sa svoje strane je dokapitalizirao tvrtku. Minus tvrtke Mladost je isto tako prije svega vezan za energente. Tvrtka ni u jednom trenutku nije prestala biti na raspolaganju našim sportašima, a to je generiralo određene troškove. Također uslijed radova u užem centru grada veliki dio parkirališnih mjesta je van upotrebe i nije više pod naplatom i to je jedan od uzroka. Hrvatski radio Karlovac je u minusu 8.387 eura. Taj minus je manji od onoga što smo u konačnici predviđali, pogotovo jer smo kod donošenja proračuna za 2023. godinu njima smanjili sredstva. Oni u prvih šest mjeseci svojom djelatnošću sami taj minus kontroliraju i ja vjerujem da će ga do kraja godine, prije svega sa razine vlastitih prihoda, uspjeti sanirati u potpunosti, ustvrdio je Mandić.

Negativno je poslovala i Geotermika, ali kako ova tvrtka ovisi isključivo o gradskim prihodima i europskim sredstvima na njihov se minus i računalo.

Sve ostale tvrtke poslovale su s dobitkom, a Mandić je napomenuo da su tijekom prošle godine, kako bi se riješili osnovni problemi zadržati postojeće zaposlenike i zaposliti nove potpisani novi kolektivni ugovori kako bi se povećala materijalna prava zaposlenika.

Damir Mandić osvrnuo se na poreznu reformu i naglasio da Grad u 2024. godini po toj osnovi ostaje bez četiri milijuna eura, ali čekat će da završi javna rasprava o ovoj uredbi o lokalnim porezima.