Prvi Karlovački

Susreti s autoricom izložbe “Likovno stvaranje izraslo iz boli, radovi Marije Novaković”

Autor: Branko Obradović

24.11.2020

Kultura

Autorica izložbe je Žarka Vujić, istaknuta muzeologinja i vrsna poznavateljica opusa Marije Novaković

Pozivaju se svi ljubitelji likovne umjetnosti i kulturne povijesti te zainteresirani nastavnici i učeniki u Gradski muzej Karlovac na razgovore s autoricom izložbe “Likovno stvaranje izraslo iz boli, radovi Marije Novaković iz zbirke Neimarević” dr. sc. Žarkom Vujić. Žarka Vujić istaknuta je muzeologinja i vrsna poznavateljica opusa Marije Novaković. Prvi susret će se održati u petak, 27. studenoga. Ulaz je slobodan, a sudjelovanje na susretu potrebno je najaviti do četvrtka, 26. studenoga do 12 sati na e-mail antonija.druzak@gmk.hr.

Izložbom se  predstavljaju odabrana djela umjetnice Marije Novaković iz privatne zbirke Dražena Neimarevića. Prigodom 60-godišnjice smrti obnavlja se sjećanje na Mariju Novaković, koja jedna je od naših najstarijih predstavnica tzv. marginalne (autsajderske) umjetnosti. Marija Novaković je od 1932. pa do smrti 1960. boravila u svojevrsnoj izolaciji u Klinici za psihijatriju Vrapče te joj je likovno izražavanje bilo dijelom terapije, a afirmaciji nje kao vrijedne likovne autorice uvelike je pridonio psihijatar prim. dr. Stanislav Župić. Izložbom su prezentirani likovni radovi Marije Novaković iz privatne zbirke Dražena Neimarevića i ispričana njezina teška i neobična životna priča.

Izložba traje do kraja veljače 2021. godine, za učenike srednjih škola priređen je radni listić kao pomoć u razumijevanju izložaka. Radni listić je besplatan i dostupan u izložbenom prostoru. Susreti će se održati u petke 27. studenoga i 11. prosinca 2020. te 29. siječnja i 26. veljače 2021. s početkom u 11.30 sati. Molimo nastavnike da grupni posjet ili grupno sudjelovanje na budućim susretima s autoricom izložbe najave tri dana ranije na e-mail antonija.druzak@gmk.hr. Program je realiziran sredstvima Ministarstva kulture RH i Gradskog muzeja Karlovac.