Susret s rijekom ujedinio gradove i rezultirao novim turističkim infrastrukturama i sadržajima

VIŠE IZ RUBRIKE

  Završna konferencija projekta "Susret s rijekom" održana je danas na šetnici kod Aquatike gdje se moglo čuti koje su sve aktivnosti odrađene i način na koji će projekt utjecati na povećanje privlačnosti Natura 2000 područja.

  -Kroz projekt izgrađena je nova turistička infrastruktura i sadržaji.  Izgrađeni su NATURA 2000 interpretacijski centri na otvorenom i opremljeni multimedijskom i edukativnom opremom, u tri grada Karlovačke županije, u kojima će se lokalizirano predstavljati cijelo NATURA 2000 područje uz rijeke. Vrijednost infrastrukturnih radova na projektu iznosi 4.5 milijuna kuna, dok je na opremanje interpretacijskih centara multimedijskom i edukativnom opremom utrošeno 2 milijuna kuna. Ukupna vrijednost projekta iznosi pak 8,9 milijuna kuna, od čega je 7.3 milijuna kuna sufinancirano bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a nešto više od 900,000,00 kn sufinancirano je iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na lokalnoj i regionalnoj razini. Konačni vlastiti udio Korisnika i partnera je 7% od ukupne vrijednost projekta, točnije korisnik i partneri su uložili   nešto više od 620.000,00 kn u projekt vrijedan 8,9 milijuna kuna, što potvrđuje povoljnu financijsku konstrukciju projekta za Korisnika i partnera. Nositelj projekta je Karlovačka županija, a partneri su Grad Karlovac, Grad Ozalj, Grad Ogulin,  Javna ustanova Natura Viva, Javna ustanova Razvojna agencija Karlovačke županije, Turistička zajednica Grada Ogulina, Turistička zajednica područja Kupa, kazala je Antonija Perač Fištrović iz JU Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije.

  Multimedijska oprema nabavljena kroz projekt sastoji se od holograma, interaktivnog poda, podne projekcije i VR naočala. Svrha multimedijske opreme je na moderni i zabavni način približi NATURA 2000 zaštićene vrste flore i faune posjetiteljima, s posebnim naglaskom na najmlađe uzraste, kako bi podigli svijest javnosti o važnosti očuvanja NATURA 2000 područja.

  Izrađena su  stručne podloga/Studije i planovi,  kroz koje su prikupljeni podaci o biološkim vrijednostima projektnog područja, koji su izloženi u interpretacijskim centrima na otvorenom, kroz multimedijsku i edukativnu opremu, čime je izgrađena infrastruktura formirana i edukacijskim sadržajima. Izrađene stručne podloge biti će korisne i za neke nove projekte u budućnosti.

  -Na našim šetnicama u projektnim područjima Ozlju, Ogulinu, Karlovcu dali smo prikaz svih zanimljivosti što se tiče NATURA 2000 područja, specifičnosti vrsta i staništa koja se na tim područjima nalaze kako bi informirali javnost o važnosti tih područja u kontekstu europske ekološke mreže  zaštićenih područja  jer moramo postati svjesni toga što imamo i dugoročno čuvati za buduće generacije, istaknula je ravnateljica Javne ustanove Natura Viva Darka Spudić.

  -Još od samoga početka kada se raspisao ovaj natječaj tijekom 2018. godine koordinirali smo prijave na području županije, u konzultacijama s gradovima i općinama odlučili smo prijaviti tri projekta. Jedan je Susret s rijekom, potom Vodene tajne Slunja i  i projekt Baraćevih špilja što znači da  je u Karlovačku županiju iz EU fondova ukupno za prirodnu baštinu pristiglo preko 50 milijuna kuna. Naša uloga konkretno u projektu Susret s rijekom bila je operativna provedba cijelog projekta. Uspostavili smo suradnju od koje očekujemo da i u idućem periodu rezultira novim projektnim prijedlozima, rekao je zamjenik ravnatelja Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije Krunoslav Kralj.

  Gradonačelnik Damir Mandić istaknuo je da je karlovački dio projekta na tragu svih promišljanja kako pokazati ljepote Korane od mosta do mosta.

  -Ova ljepota odgovara zahtjevnosti provedbe ovoga projekta. Šetnica se pokazala kao jedna jako dobra epidemiološka mjera u vrijeme korone jer naši su je sugrađani maksimalno koristili, a vjerujem da će je koristiti u svojim šetnjama i dalje. Ova je šetnica približila Aquatiku našim sugrađanima. Ono što je pred nama, a vezano za ovaj prostor, u tijeku je izrada urbanističkog plana ŠRC-a Korana, prostora za koji sam uvjeren da će iznjedriti puno kvalitetnih i dodanih vrijednosti našem gradu, kazao je Mandić.

  Ispred Turističke zajednice područja Kupa direktor Toni Šarić istaknuo je da je svaka infrastruktura dobrodošla te da će uz ovakve projekte brže doći do cilja, a to je budu jedna od najzanimljivijih kontinentalnih destinacija i da promoviraju ljepote rijeke Kupe.

  -Ovaj projekt nam je nadogradio postojeću turističku infrastrukturu da bi u svojim mjestima mogli imati još više sadržaja za naše domaće stanovnike i za goste. Mi smo u Ozlju možda imali malo manje sreće u iznosu sredstava koji je otpao na ovaj projekt, ali usprkos tome izgradili smo šetnicu i dobili informatičke sadržaje na njoj. Mi domaći, ali i svi naši gosti iz ovoga projekta učimo. Projekt se nastavlja drugim sličnim projektima u samome centru Ozlja i najavljujem da uskoro kreće izgradnja poučne staze koja se nastavlja na ovaj projekt, a isto tako govori o prirodnoj baštini, istaknula je gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić.

  Projekt Susret s rijekom obuhvatio je i centar grada Ogulina gdje je uređen Đulin vrt.

  -To će turističkoj ponudi Ogulina dati dodanu vrijednost. Uloženo je tu jako puno truda, jako puno vremena i danas smo svjedoci da su rezultati tu i smatram da bi se ovakvi oblici suradnje trebali nastaviti i dalje, mišljenja je zamjenica ogulinskog gradonačelnika Ivana Salopek Šumonja.

  Velika važnost ovog projekta je što je ujedinio veliki broj partnera, a ujedno je i prvi projekt Karlovačke županije koji je doveo europska sredstva u jedan veći infrastrukturni projekt.

  -Upravo to iskustvo, osim što smo realizirali fizički nešto na terenu, naučilo nas je međusobnoj suradnji, uvažavanju, pomaganju, uspješnoj realizaciji i odgovornosti. Već smo ušli u novo financijsko razdoblje i na iskustvu ovog uspješno realiziranog projekta možemo započeti nove. Jedan od njih je Dodir civilizacija gdje nam sudjeluju Stari grad Ozalj, Stari grad Ogulin, Stari grad Dubovac i karlovačka Zvijezda uz ostale gradove. Duga Resa, Ozalj i Karlovac su urbano područje  koje je dobilo ITU mehanizam. Ovim projektom samo naglasili važnost prirodne baštine, naših prekrasnih rijeka, ali smo i pokazali da se one mogu i turistički i gospodarsko koristiti. To je garancija novih radnih mjesta, a to je ono što nam u županiji treba da bismo osigurali život naših mladih ljudi, obitelji u županiji. Ovaj je prostor oplemenjen za nas koji živimo ovdje, a posebno za drage nam turiste kazala je županica Martina Furdek Hajdin.