Prvi Karlovački

Susret braniteljica Domovinskog rata: S karlovačkog područja u ratu sudjelovalo 700 žena, dvije su bile maloljetne

Autor: Ksenija Begović

04.06.2022

Vijesti

U Karlovcu su se danas okupile sudionice Domovinskog rata iz svih krajeva Hrvatske. Naš je grad domaćin 3. nacionalnog Susreta braniteljica Domovinskog braniteljica koji se održava pod motom „Žena-majka-ratnica“. Organizatorice su članice Kluba braniteljica Udruge pripadnika 110. brigade, kojeg vodi Sabina Protulipac.

U Domu OS RH „Zrinski“ održana je svečana akademija, a prethodno je služena i sveta misa u obližnjoj crkvi Presvetog Srca Isusovog.

Ovaj susret, kako se moglo čuti, organiziran je kako bi se obilježilo „pobjedu nad nepravdom, pobjedu u Domovinskom ratu, ali i pobjedu ravnopravnosti“.

U Domovinskom ratu, naime, sudjelovalo je 23.080 žena, od čega je u borbenom sektoru bilo njih 14.194, sedam ih je bilo maloljetno, poginulo je 185 braniteljica, a 33 se još uvijek vode kao nestale.

Inicijativa za ovaj skup došla je iz Vukovarsko-srijemske županije, gdje su se braniteljice okupile prvotno na lokalnoj razini, ali je skup ubrzo dobio nacionalni karakter. Predsjednica udruge Veteranke Vukovarsko-srijemske županije Ljiljana Poje okupljenim je braniteljicama poručila da je najveća želja da se susreti nastave, jer „braniteljica je sve manje i vremena imaju sve manje“

Dobrodošlicu je gošćama zaželio gradonačelnik Damir Mandić, naglasivši kako je izuzetna čast biti na skupu. Istaknuo je i da je Karlovac pravi grad za ovakve susrete.

Danas 2022. svi mi zajedno, ne da na vas prebacujem teret, ali očekujem da ste upravio vi te koje mogu podržati nešto dobro što je u našoj domovini. Danas moramo činiti sve, svojim radom svojom kreativnošću, svojim poštenjem u konačnici da naša država bude za što su se borili i oni koji danas nisu među nama. I neka i ovaj susret bude u spomen na njih, poručio je Mandić.

Riječi dobrodošlice uputila je i županica Martina Furdek-Hajdin, koja se u svom obraćanju posebno osvrnula na doprinos žena u Domovinskom ratu.

Domovinski rat riješio je još jednu predrasudu, pokazao je da žene mogu nositi odoru, da se mogu hrabro boriti. Niste vi bile samo u sanitetu, u logistici, vi ste bile na prvoj liniji fronte, uz rame vaših kolega vaših suboraca. Danas nerijetko srećemo žene u odorama i vojske, i policije i vatrogastva. To je posao koji jest fizički težak, ali ništa manje niste ostale nježne, snažne i tople, i kćeri, i majke, i supruge i prijateljice, kazala je Furdek Hajdin.

Ispred organizatora i domaćina Susreta karlovačka braniteljica Sabina Protulipac kazala je da je svoj doprinos u obrani Hrvatske na području Karlovačke županije dalo oko 700 žena. Među njima su bile i dvije maloljetne braniteljice, Marina Trpčić iz Karlovca koja se uključila sa 16 godina i Marina Matuzina iz Slunja kojoj je 1991. bilo 17 godina.

Od braniteljica s karlovačkog područja, Protulipac je istaknula i dvije koje su danas saborske zastupnice – Mariju Jelkovac i Maju Grba Bujević, naglasivši da su na njih posebno ponosne.

Tih ranih 90-ih nismo morale ali smo htjele i osjećale da trebamo dati svoj doprinos u obrani Lijepe Naše. Bilo je teško s puno predrasuda i zapreka. Savladale smo taj izazov i otvorile prilično teška vrata. Utabale smo put generacijama djevojaka koje su ušle u sustav OS RH nakon nas. Danas smo ponosne kad vidimo žene u odori policije i vojske, rekla je Protulipac.

Dodala je kako i danas ima dosta problema koji se rješavaju sporo ili se ne rješavaju, što žele promijeniti. Podsjetila je da branitelji i u miru pomažu i prvi priskaču i kod poplava i kod potresa. Predsjednica Kluba braniteljica također je poručila što braniteljice, ali i svi branitelji žele danas.

Ne želimo rušiti vlast niti stvarati nerede. Želimo da Hrvat u Hrvatskoj bude na prvom mjestu, da se provode propisani zakoni, da sudski procesi ostvarivanja prava branitelja ne traju toliko da branitelj umre prije završetka procesa. Ne dozvolite da se sudi pobjedničkoj vojsci kao što ni druge zemlje ne dozvoljavaju. Ispravljajte laži i težite istini o Domovinskom ratu te obrani njegovog i našeg digniteta, između ostalog je rekla Sabina Protulipac.

Braniteljice je pozdravila i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Nada Murganić. Na kraju skupa ispred pokrovitelja susreta Ministarstva hrvatskih branitelja, govorio je ministar Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i izaslanik premijera. On je okupljene podsjetio na 2016. godinu i 555 dana prosvjeda ispred Ministarstva branitelja za vrijeme kojih je umrla braniteljica Nevenka Topalušić.

Spomenuo je što sve Ministarstvo čini, posebno je istaknuo program preventivnih liječničkih predmeta i pozvao branitelje da se odazovu. Za kraj je pozvao na jedinstvo, udruge na suradnju, kao i na očuvanje onih ideja s kojima su branitelji krenuli u rat 1991. godine.

Podsjetit ću vas na jednu rečenicu koju je general Janko Bobetko izrekao i koju vrlo često ponavljam. „U odnosu prema hrvatskim braniteljima, u odnosu prema veteranima Domovinskog rata Hrvatska prolazi ili dobiva negativnu ocjenu“. Zato vas pozivam sve da uložimo dodatni napor da Hrvatska ne dobije negativnu ocjenu, kazao je Medved.

U sklopu susreta održan je mimohod, a za sudionice predviđen je turistički obilazak grada.

Organizaciju susreta također su pomogli Karlovačka županija, Grad Karlovac, Policijska uprava Karlovačka i Udruga pripadnika 110. brigade.