Prvi Karlovački

Suradnjom lokalne i državne razine do kapitalnih projekata – sigurna vodoopskrba i kvalitetna pitka voda na području Duge Rese

Autor: Renata Benković

18.07.2019

Politika

Iz podzemnih izvora, dugoročno smo za gotovo cijelo područje bivše općine Duga Resa osigurali kvalitetnu vodu, bez obzira na moguće havarije, kao ova posljednja, kada se iz nama za sada nepoznatih razloga zamutila Mrežnica. Ovih naših projekata i benefita za stanovništvo, naši sugrađani njih oko 25 tisuća, bit će svjesni tek za desetak i više godina, kaže Boljar.

Prezentacija zajedničkih investicija i projekata Hrvatskih voda, Grada Duge Rese i Komunalnog Duga Resa, odnosno svega onoga što je do sada odrađeno, na poboljšanju vodoopskrbnog sustava i kvalitete pitke vode na području Duge Rese i susjednih općina održana je danas u Demokratskom rasadniku.

Direktor tvrtke Komunalno Duga Resa Ivan Klokočki među ostalim je izjavio da se zapravo radi o čitavom nizu projekata jer smo mi prije godinu i pol dana počeli velike projekte na organizaciji vodoopskrbnog sustava Duge Rese i u svim tim programima sudjelovali smo na natječajima koje su raspisale Hrvatske vode i na našu veliku sreću, svi su nam prihvaćeni i svi su u realizaciji. To su izrada bunara u Novigradu na Dobri, dva su već završena, a u tijeku je izgradnja trećeg, uređenje vodocrpilišta Novihgrad, priključenje voda prema Generalskom Stolu, uređenje sanacija gubitaka vode, vrijedno 22 milijna kuna, s tim da je ukupna vrijednost svih naših planiranih programa oko 50 milijuna kuna. Samo ove godine povukli smo gotovo 6 milijuna kuna, do kraja godine očekujemo još isto toliko, tako da možemo svi biti i više nego zadovoljni.

Do sada su na području Novigrada na Dobri izbušena dva bunara, na redu je i treći, koji će osigurati stanovnicima Generalskog Stola kvalitetniju pitku vodu, kaže Klokočki. Za naše potrebe količina vode iz ova dva bunara bila bi dostatna, ali obzirom da se na našu vodovodnu mrežu priključila i općina Generalski Stol treći bunar bit će nam će dodatno pokriće i osiguranje da opskrbu kvalitetnom pitkom vodom nikad u buduće ne dovodimo u pitanje. Veseli činjenica, ističe Klokočki, da će uskoro vodu iz vodoopskrbnog sustava Komunalnog Duga Resa dobiti i žitelji Novog Brda, Zvečaja, Lipe zatim na cjelokupnom području Bosiljeva, Orišja i Grabarka.

-Problem pitke vode u budućnosti možda još svi ne vide dovoljno jasno, ali nedavni događaji na Mrežnici i Korani nama su samo potvrda da smo na vrijeme krenuli i da ćemo našim stanovnicima bez obzira na bilo kakve neplanirane ekološke incidente biti u mogućnosti osigurati kvalitetnu pitku vodu, izjavio je gradonačelnik Duge Rese Tomislav Boljar.

-Ako pretpostavimo da je pitka voda „crno zlato“ koja će u skoroj budućnosti biti i geostrateški potencijal i ako uzmemo u obzir da naši stanovnici pitku vodu imaju zahvaljujući površinskim vodama, mi smo se na vrijeme odlučili za drugačiji, kvalitetniji i sigurniji „izvor“ vode. Iz podzemnih izvora, dugoročno smo za gotovo cijelo područje bivše općine Duga Resa osigurali kvalitetnu vodu, bez obzira na moguće havarije, kao ova posljednja, kada se iz nama za sada nepoznatih razloga zamutila Mrežnica.  Ovih naših projekata i benefita za stanovništvo, naši sugrađani njih oko 25 tisuća, bit će svjesni tek za desetak i više godina, kaže Boljar.

Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić imao je samo riječi hvale za međusobnu suradnju, Grada Duge Rese i Hrvatskih voda, obzirom sa smo mi u planu 2016.-2019. planirali ali i potrošili gotovo 10 milijuna kuna, i da smo u tih 10 mil. kuna prepoznali partnera na ovom području, koji je držeći se strategije, i uvažavajući raspoloživu strategiju, iskoristio sva sredstva koja su kao takva bila na raspolaganju.

Vukmirić je iskoristio priliku i najavio početak najvažnijeg zajedničkog projekta „Aglomeracija“, koji obuhvaća Karlovac i Dugu Resu i koji bi uskoro trebao krenuti u realizaciju, zahvaljujući načinu suradnje lokalne i državne razine, a koja bi trebala biti model za cijelu državu.

-Obzirom da se svuda na terenu Hrvatske vode susreći ili sa proaktivnom lokalnom samoupravom i odgovornim komunalcima ili obrnuto, ovdje možemo reći, da su se nakon nekog vremena gdje su se tražila pravni i pravi okviri samog poduhvata, danas bez problema možemo reći da Aglomeracija Karlovac – Duga Resa ide, i da ćemo do kraja rujna ili listopada dobiti sve pozitivne odgovore JASPERS-a. A to opet govori u prilog odlične suradnje dva susjedna grada kao i uključenost i aktivnost Karlovačke županije u svim projektima. Zaključujem da je ovo jedna sredina za primjer drugima, kako bi u stvari trebalo funkcionirati na prostoru čitave države. (rb)

 

Foto: i.č.

Autor: Renata Benković