Prvi Karlovački

Subvencioniranje stambenih kredita za mlade-prijave za treći krug od 10. rujna

Autor: Sunčica Laić

14.08.2019

Karlovac

Ove godine izabrano je 12 banaka među kojima je i Karlovačka banka s vrlo povoljnim uvjetima kreditiranja*Ovim putem pozivaju zainteresirane građane da se jave u poslovnice Karlovačke banke gdje će dobiti detaljne informacije i popis sve potrebne dokumentacije

Od 10. rujna bit će otvoren novi, treći, poziv mladima za subvencioniranje stambenih kredita uz najniže kamate do sada.

Naime, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) je i ove godine kao i protekle dvije godine objavila Javni poziv bankama da dostave ponudu za sudjelovanje u programu subvencioniranja stambenih kredita te je ove godine izabrano 12 banaka među kojima je i Karlovačka banka s vrlo povoljnim uvjetima kreditiranja.

Konkretno, maksimalna efektivna kamatna stopa na kredite u kunama iznosi 3,07 posto, dok za kredite u kunama uz valutnu klauzulu u EUR iznosi 2,97 posto, ističe Ljiljana Movre, direktorica Sektora poslovanja sa stanovništvom u Karlovačkoj banci.

Naglašava i kako je Zakon o subvencioniranju stambenih kredita ove godine uveo jednu novinu, a to je da se za svako dijete koje u trenutku podnošenja zahtjeva za subvencionirani kredit nije starije od 18 godina, razdoblje subvencioniranja produžuje za dodatnih godinu dana. Ostali uvjeti kreditiranja su više, manje isti kao i prošle godine.

Na natječaj će se moći prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću, odnosno imaju nekretninu u vlasništvu koja nema osnovne higijensko-tehničke uvjete za život. Kredit se može realizirati i ukoliko tražitelj kredita ili njegov bračni ili izvanbračni partner ima u vlasništvu stambenu nekretninu, ali koju prodaje radi kupnje veće stambene nekretnine. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po kvadratnom metru, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Movre ovim putem poziva zainteresirane građane da se jave u poslovnice Karlovačke banke gdje će dobiti detaljne informacije i popis sve potrebne dokumentacije.

U Karlovačkoj banci smo vrlo zadovoljni realizacijom subvencioniranih stambenih kredita u prošloj godini te se ove godine nadamo još boljem ostvarenju što pokazuju i svakodnevni interesi naših građana, naglašava Movre.

Uglavnom, kako ovih dana najavljuje potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja, Predrag Štromar, poziv će biti otvoren tri ili četiri tjedna, te iduće godine ponovljen.

Svi koji dostave valjanu dokumentaciju dobit će subvenciju, a poziv će biti otvoren tri ili četiri tjedna, ovisno o interesu, dakle vremena ima. Ove godine građani će subvencionirane kredite moći dobiti po najnižoj kamati do sada, a izmjenama Zakona omogućili smo da se razdoblje subvencije produžava i za već rođenu djecu, ne samo novorođenu, izjavio je Štromar.

Naglasio je i kako će sljedeće godine javni poziv biti otvoren dva puta, u ožujku i rujnu.

Ministar Štromar izrazio je zadovoljstvo jer je ovo već dobro poznata i prihvaćena demografska mjera koja se provodi od 2017. godine, a koja mladima pomaže riješiti stambeno pitanje plaćanjem dijela stambenog kredita u prvih pet godina njegove otplate. Subvencija se produžuje za dodatne dvije godine za svako novorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, a posljednjim izmjenama zakona omogućava se produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu.

Do sada je zahvaljujući subvencioniranim stambenim kreditima više od 5.300 mladih obitelji riješilo svoje stambeno pitanje. Te obitelji sada imaju svoj dom u Hrvatskoj, a u njima je rođeno više od 700 djece. U 2018. broj zahtjeva porastao je za gotovo 30 posto, a ove godine očekujemo još veći interes, istaknuo je Štromar.

Sve informacije o načinu prijave te potrebnim dokumentima mogu se pronaći  na internetskim stranicama Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja i Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama.

Što se tiče Programa poticane stanogradnje (POS), u njega je do sada uloženo više od četiri milijarde kuna. Mladi po tom programu imaju mogućnost kupiti stan po cijeni kvadrata manjoj od tržišne, a kako napominju u navedenom Ministarstvu, dobivaju sigurnost i kvalitetu izgradnje. Po njemu je do sada izgrađeno 8.276 stanova, u pripremi je još tisuću, ponajprije u mjestima u kojima raste turizam.

Ministar je najavio i nove mjere koje se provode zajedno s APN-om, u sklopu poticane stanogradnje (POS) kojima je također cilj pomoći mladima u rješavanju stambenog pitanja. Riječ je o Programu POS+ putem kojeg se može dobiti zajam javnih sredstava i povoljnije bankovne kredite.

-Pribrojimo li brojci od 5.300 odobrenih subvencioniranih kredita i 8.276 POS stanova govorimo o 13.500 domova za više od 36 tisuća mladih ljudi. No, na tome nećemo stati jer do kraja 2020. godine ovim ćemo mjerama omogućiti da 20 tisuća obitelji ima svoj dom, poručio je ministar Štromar. (sl)

Foto: (ič)