Strategija razvoja urbanih područja Karlovca, Duge Rese i Ozlja na javnoj raspravi do sredine ožujka. ITU mehanizam će odrediti njihovu budućnost u sljedećih deset i više godina

Strategija razvoja gradova na javnoj raspravi- ITU mehanizam određuje njihovu budućnost

VIŠE IZ RUBRIKE

  Tijekom narednih 30 dana otvorena je javna rasprava ili savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o „Strategiji razvoja većeg urbanog područja Karlovac 2019. - 2027.“ Finalni nacrt dokumenta „Strategije“, obrasci kojima se zainteresirani pojedinci prijavljuju za sudjelovanje u raspravi kao i sve druge informacije objavljene su na web stranici Grada Karlovca.

  Pročelnica Upravnog odjela za razvoj grada i EU fondove Marijana Tomičić o Strategiji je rekla da je ona direktno vezana na ITU mehanizam - program EU koji se odnosi na održivi razvoj urbanih područja, koja u našoj županiji uključuju gradove Karlovac, Dugu Resu i Ozalj. ITU mehanizam među ostalim za cilj ima promicanje održivog urbanog razvoja, jačanje uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja i suradnju između jedinica lokalne i regionalne samouprave te razvoj administrativnih kapaciteta gradova.

  -Sastoji se od skupa aktivnosti koje se u gradovima mogu financirati iz tri različita fonda: Europskog fonda za regionalni razvoj, Kohezijskog fonda te Europskog socijalnog fonda, da bi se moglo razvijati poduzetništvo, toplinarstvo, da bi se unaprijedila kulturna baština kao i da bi se obnovile brownfield lokacije (bivša vojna i industrijska područja) te da bi gradovi mogli raditi na organizaciji povećanja putnika u javnom prijevozu s ciljem poboljšanja kvalitete zraka i smanjenja onečišćenja istog.

  - Sve preduvjete za uključivanje u Strategiju smo na vrijeme odradili, kao i jedan od važnijih, a to je osnivanje posebnog Odsjeka. U ITU odsjeku zaposleno je troje djelatnika čiji je posao provedba i evaluacija tog mehanizma, kaže Tomičić.

  Vjeruje da će javnost biti zainteresirana za ovu Strategiju kojom će se u sljedećih sedam godina kvaliteta života ali i vizura grada u potpunosti promijeniti na bolje, pa zato i očekuje veliku zainteresiranost javnosti za sudjelovanje u raspravi. Tomičić još naglašava da su se tijekom izrade Strategije fokusirali na tri cilja, a to su revitalizacija urbanog dijela grada, infrastruktura za održivi razvoj te konkurentno i moderno gospodarstvo.

  -Isto tako, naglašava pročelnica, u Strategiju smo unijeli sve ono iz naših 55 projekata koji su u visokog fazi pripremljenosti kako u Karlovcu takao i u gradovima Dugoj Resi i Ozlju, čija je ukupna vrijednost oko 460 milijuna kuna. A projekt koji je najpripremljeniji pa gotovo i najvažniji je izgradnja nove vrelovodne mreže.

   -Samo sedam gradova u Republici Hrvatskoj koristi ITU mehanizam, kaže gradonačelnik Damir Mandić i dodaje da smo zajedno sa gradovima partnerima Ozljom i Dugom Resom ipak uspjeli odraditi sve one aktivnosti kakao bi „upali“ u ovo financijsko razdoblje i postali dio ITU mehanizma 2019.-2027. čime automatizmom ulazimo i u novo financijsko razdoblje.

  Gradonačelnik Mandić odgovorio je na pitanje od kojih gospodarskih struktura očekuje najviše prijedloga, komentara i mišljenja i zašto.

  -Pozivam cijelu zainteresiranu javnost gradova Karlovca, Duge Rese i Ozlja da s posebnom pažnjom prouče ovu Strategiju i daju svoje primjedbe, posebno gospodarstvenike, velike gospodarske sustave, obrtnike, Veleučilište u Karlovcu, sve obrazovne institucije i sve one koji razvijaju društvene aktivnosti, kako bi predložene projekte učinili još boljim te ako je to moguće još kvalitetnijim. Jer ovaj SRUP i ITU mehanizam će odrediti njihovu budućnost u sljedećih deset i više godina.

  -Projekte koji nas u Gradu već dugo godina muče pomoću europskog novca iz ITU mehanizma vjerujem da ćemo uskoro riješiti, a tiču se kulturne baštine, konkretno to je kino Edison, zatim Trg bana J. Jelačića, budući Tesla centar, budući Studentski dom Veleučilišta Karlovac kao i uređenje Hrvatskog doma, kaže Mandić.

  -Potrebno je prije svega osvijestiti činjenicu da Strategija razvoja većeg urbanog područja, kao zajedničku cjelinu podrazumijeva područja sva tri grada, čime nam se otvaraju mogućnosti za financijsko razdoblje 2021.-2027., a baš u tom kontekstu EU stavlja naglasak na „zelenu Europu“.

  -Za nas u Karlovcu to će biti prilika aplicirati najvrjedniji projekt „Geoterme“, kao i prometno povezivanje sva tri grada u jednu cjelinu kroz organizaciju sustava javnog prijevoza na višoj razini, što bi značilo, neslužbeno se je moglo čuti, korištenjem električnih vozila koji ne zagađuju okoliš, zaključio je i još jednom pozvao javnost na suradnju i konstruktivnu raspravu, kako bi u skorijoj budućnosti naše urbane sredine bile ugodne za život, kako bi kvaliteta života u njima bila na najvišoj mogućoj razini i kako bi u nasljeđe ostavili poboljšanu verziju prošlosti te čistu, obnovljivu i nedevastiranu prirodu.

  Podsjećeamo, SRVUPKA kao i prateće dokumente potrebne za javno savjetovanje možete naći na web stranici Grada Karlovca, kao sjedišta Većeg urbanog područja Karlovca, Duga Rese i Ozlja.

  https://www.karlovac.hr/vazne-poveznice/savjetovanje-sa-zainteresiranom-javnoscu/savjetovanja-u-tijeku/strategija-razvoja-veceg-urbanog-podrucja-karlovac-2019-2027/21911

  Kontakt osoba je Viktor Šegrt, kome sve dodatne upite i pojašnjenja uputite na mail: viktor.segrt@karlovac.hr

  Savjetovanje završava 19.ožujka 2020. (rb)

   

  Foto:i.č.