PU karlovačka

Strani državljani, njih 63, izrazili su namjeru za međunarodnom zaštitom

VIŠE IZ RUBRIKE

Krijumčarenje migranata ne prestaje

Protiv svih krijumčara podnesene kaznene prijave

Policijski službenici Ravnateljstva policije, PGP Cetingrad i Interventne jedinice policije PU karlovačke su na području nadležnosti PU karlovačke u razdoblju od 22. do 25. rujna uhvatili više krijumčara koji su prevozili strane državljane koji su na nezakonit način prešli državnu granicu Republike Hrvatske.
U petak, 22. rujna, policijski službenici su na području općine Vojnić zaustavili i kontrolirali dva osobna automobila. Prvim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka upravljao je 24-godišnji bosansko-hercegovački državljanin i u vozilu je prevozio tri državljana.

Drugim vozilom bosansko-hercegovačkih nacionalnih oznaka upravljao 32-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine i prevozio je četiri strana državljana.

Zatim u ranojutarnjim satima 23. rujna, na području Karlovca, policijski službenici zaustavili su osobni automobil belgijskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 23-godišnji državljanin Belgije i prevozio dva strana državljana.

Protiv vozača je nadležnom sudu u Karlovcu podnesen optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja pomaganja državljaninu treće zemlju u nezakonitom prelasku vanjske granice.

Nadalje, u nedjelju, 24. rujna, u večernjim satima, na području Slunja, u dva odvojena slučaja su policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija zaustavili dva kombi vozila. Jednim vozilom rumunjskih nacionalnih oznaka upravljao je 26-godišnji državljanin Rumunjske i prevozio je 18 stranih državljana.

Drugim vozilom bosansko-hercegovačkih nacionalnih oznaka upravljao 22-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine te je prevozio 26 stranih  državljana.

I tijekom ponedjeljka, 25. rujna, policijski službenici su na području PU karlovačke zaustavili i kontrolirali dva vozila u kojima su bili strani državljani koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.
Na području općine Krnjak zaustavili su osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 28-godišnji hrvatski državljanin, a koji je prevozio tri strana državljana.

Zatim su na području Slunja policijski službenici zaustavili kombi vozilo riječkih registarskih oznaka kojim je upravljao 38-godišnji hrvatski državljanin. Kontrolom su utvrdili da je prevozio sedam stranih državljana. U svim ovim događajima, strani državljani su izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom, navode u priopćenju iz PU karlovačke.

Policijski službenici PU karlovačke su nad šestero osumnjičenih proveli kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma te su protiv svih podnijeli kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.