Prvi Karlovački

Stotinjak umjetnika izložilo svoja djela na 9. hrvatskom trijenale akvarelu

Autor: Marta Marinović

19.05.2022

Kultura

U Galeriji „Vjekoslav Karas“  sinoć je svečano otvoreno deveto izdanje već tradicionalnog hrvatskog trijenala akvarela. Ove godine na izložbu se prijavilo oko 220 autora, a stručni je žiri odabrao njih 110. 

-Očekivali smo kako će biti najviše radova koji se bave tematikom pandemije i potresa, međutim, imali smo samo dva takva rada. Čini mi se kako je umjetnicima dosta stresa i takvog, teškog načina života. Mnoštvo radova posvećeno je temama prirode i životinja, a ima i lijepih intimnih ljubavnih prizora, rekla je povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Iva Körbler i dodala:

-Zamijetili smo kako se ove godine dogodila smjena generacija. Na trijenalu nema poznatih umjetničkih imena, ali su tu zato mladi autori s velikom kvalitetom radova.

Uz stotinjak autora na izložbi se nalazi i djelo akademskog slikara Damira Facana Grdiše, ovogodišnjeg laureata, dobitnika Velike nagrade 9. hrvatskog trijenala akvarela.

Na otvorenju izložbe prigodnim se riječima obratila županica Martina Furdek Hajdin, kao i gradonačelnik Damir Mandić koji je svečano otvorio izložbu.

Svrha hrvatskog trijenala akvarela jest pružiti uvid u svojstva i značajke akvarela kao likovne tehnike i discipline, prikazati najnovija djela nastala u Hrvatskoj u posljednje tri godine, upozoriti na imena i nove autorske darovitosti. Hrvatski trijenale akvarela održava se svake treće godine, počevši od 1998. godine.

Izložba ostaje otvorena do 26. lipnja 2022. godine, a može se razgledati utorkom i četvrtkom od 8 do 16 sati, srijedom i petkom od 8 do 19 sati, subotom od 10 do 16 sati i nedjeljom od 10 do 12 sati.