Upravni odjel za gospodarstvo KŽ

Stotine tisuća eura za projekte – javite se na javne pozive Karlovačke županije

VIŠE IZ RUBRIKE

Predstavljena četiri javna poziva

Poduzetnicima je na raspolaganju i jedini Poduzetnički Centar u Karlovačkoj županiji, koji djeluje u sklopu Nikola Tesla Experience Centra, čiji će stručnjaci pomoći svima onima koji još nemaju iskustva s prijavama na javne pozive

Na današnjoj press konferenciji u Nikola Tesla Experience centru predstavljena su četiri javna poziva koja je raspisao Upravni odjel za gospodarstvo Karlovačke županije. Već nekoliko godina Županija raspisuje ovakve javne pozive kojima se želi potaknuti i sufinancirati mnogi važni projekti. Pojedinosti o pozivima, ali i neke informacije iz prošlih godina predstavila je Branka Šeketa Karlović, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo.

-Uređenje autobusnih stajališta, modernizacija nerazvrstanih cesta, izrada dokumentacije za izgradnju nogostupa – samo su neki od projekta financiranih prijašnjih godina u sklopu Programa poticanja ravnomjernog razvitka Karlovačke županije. To je najizdašniji javni poziv kojeg je raspisao Upravni odjel za gospodarstvo Karlovačke županije, vrijedan 300 tisuća eura. U sklopu tog poziva, dosad je financirano 45 projekta na cijelom području županije, vrijednih više od pola milijuna eura.

Jedan od poziva upućenih jedinicama lokalne samouprave se odnosi i na sufinanciranje provedbe kontrole populacije pasa i mačaka na području Karlovačke županije. Iz godine u godinu je sve više zainteresiranih jedinica za ovaj poziv koji se odnosi na mikročipiranje pasa i nabavu čitača mikročipova, kastraciju i sterilizaciju pasa i mačaka, edukaciju i promidžbu, a sve radi smanjenja broja napuštenih životinja te osvješćivanja o potrebi odgovornosti prema životinjama, potiče se udomljavanje, a na taj način onda i dugoročno smanjenje financijska izdvajanja jedinica lokalne samouprave za zbrinjavanje napuštenih životinja. Ovaj poziv je vrijedan 30 tisuća eura.

-Tu je i Javni poziv u sklopu Programa unapređenja turizma Karlovačke županije, za kojeg je osigurano 120 tisuća eura. Gradovima i općinama, obrtnicima i ustanovama taj je javni poziv već poznat, jer je Karlovačka županija u posljednje tri godine na ovaj način financirala niz projekata uređenja kupališta, odmorišta, ali i niz turističkih manifestacija – ukupno 109 projekata vrijednih više od 300 tisuća eura, kazala je pročelnica Šeketa Karlović.

Posljednji predstavljeni javni poziv odnosi se na izradu projektne dokumentacije za izgradnju fotonaponskih elektrana za vlastite potrebe za mikro, male i srednje gospodarske subjekte, odnosno obrtnike i trgovačka društva, s ciljem povećanja udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije, ali i smanjenja troškova energije za gospodarske subjekte. Za taj poziv je osigurano po 100 tisuća eura godišnje. Upravni odjel za gospodarstvo stoji na raspolaganju za sve one koji imaju neke nedoumice u vezi s prijavljivanjem na navedene natječaje.

Poduzetnicima je na raspolaganju i jedini Poduzetnički Centar u Karlovačkoj županiji, koji djeluje u sklopu Nikola Tesla Experience Centra, čiji će stručnjaci pomoći svima onima koji još nemaju iskustva s prijavama na javne pozive, o čemu je više na kraju rekla ravnateljica Tesle Martina Marušić Britvec.

-Naša pomoć i podrška je besplatna. Ujedno, mi stojimo na raspolaganju svim budućim poduzetnicima i onima koji to već jesu, za pomoć u dijelu koji se odnosi ili na pokretanje svog poduzeća ili u procesu unapređenja rada postojećih. U ovom periodu od godinu i pol dana koliko postojimo, više od 350 poduzetnika je prošlo kroz naš centar u obliku ili individualnih savjetovanja ili kroz radionice, a napisali smo i više od 40 poslovnih planova, istaknula je ravnateljica NTEC Martina Marušić Britvec.

Sve informacije dostupne su na web stranici Karlovačke županije.