Stoti rođendan Fröhlichove palače, danas sjedišta županijske uprave

VIŠE IZ RUBRIKE

  Danom otvorenih vrata i izložbom u sjedištu županijske uprave u Vraniczaniyevoj 2 obilježena je danas stogodišnjica izgradnje jedne od najljepših i najraskošnijih karlovačkih palača. Gradili su je braća Mavro i Ljudevit Fröhlich iz bogate trgovačke obitelji, koji su i time htjeli pokazati bogatstvo.

  Kako je na otvaranju izložbe napomenula zamjenica župana Martina Furdek Hajdin sto godina u kontekstu europske civilizacije nije puno , ali u kontekstu razvoja i širenja grada Karlovca to je jedna lijepa obljetnica.

  -Činjenica je da početkom 20. stoljeća Karlovac već gubi svoj sjaj i status centra industrijalizacije kakav je nekada bio. Međutim, u to vrijeme se grad širi intenzivno van Zvijezde, grade se Hrvatski dom, kino Edison, crkva Ćirila i Metoda pa i ova zgrada kao privatna zgrada obitelji Fröhlich. Sto godina je lijepa brojka i zato smo pozvali građane da dođu i pogledaju jer se toj zgradi dive svi oni koji dolaze radi poslovnih sastanaka, a koji nisu iz Karlovca, a zaista imamo na što biti ponosni, rekla je između ostalog zamjenica župana.

  Autor izložbe je Dinko Neskusil, koji je ustupio fotografije, uglavnom razglednice na kojima je prikazana palača, no posebno mjesto ima fotografija njezine izgradnje, za koju je i osobno vezan.

  -Meni je posebno draga i važna zbog toga što je jedan od obrtnika koji je radio na izgradnji sa svojim obrtom i moj pradjed Dragutin Sorko. Fotografirani su svi obrti koji su radili, zidari, stolari, koji su tu fotografiju kupili, a važnost se vidi po tome da ju je čuvao cijeli svoj život na zidu u kuhinji. Kasnije je to preuzela njegova kćer koja je do svoje smrti čuvala tu fotografiju na zidu. Koliko znam i koliko smo se interesirali to je jedina fotografija izgradnje Fröhlichove palače, napomenuo je Neskusil.

  Zgrada se kontinuirano obnavlja, napomenula je još Furdek Hajdin, intenzivnije od 2016. godine od kad je uloženo 5,5 milijuna kuna, od čega više od polovice županijskih sredstava. Ugrađen je lift, energetski je obnovljena, a trenutačno se uređuje prostor u kojem je bio Radio Karlovca te podrum. Ti bi radovi trebali biti završeni iduće godine.

  Kroz izložbu je okupljene provela Sonja Kočevar iz Konzervatorskog odjela, a za glazbeni program na otvorenju pobrinuli su se profesori Glazbene škole. Na proslavi 100. rođendana nije izostala niti torta. (kb)

  Foto: Dinko Neskusil