Prvi Karlovački

Stop krađama na groblju – postavljene sigurnosne kamere na grobljima Hrnetić, Velika i Mala Švarča

Autor: Renata Benković

26.10.2020

Karlovac

Zelenilo i ove godine ima sve potrebno za uređenje grobova za blagdan Svih svetih

Približavaju se Svi sveti i dani prisjećanja na drage nam ljude koji više nisu s nama. Groblja i posljednja počivališta naših najmilijih želimo za te dane posebno urediti i pripremiti. Mjesta naše zahvale i ove ćemo godine tradicionalno obilaziti i prisjećati se svojih pokojnika uz polaganje cvijeća i paljenje svijeća. Grobna mjesta već se naveliko uređuju, a kakao je tvrtka Zelenilo uredila groblja na karlovačkom području, direktor Tomislav Vukelić kaže.

Možemo reći kako će groblja kojima upravlja Zelenilo biti spremna za blagdan Svih svetih. Radovi na grobljima se završavaju, a za posjetitelje organizirat će su dežurstva, posebna prometna regulacija i posebni raspored vožnje autobusa, kao i svih godina do sada.
Na groblju Jamadol od 26. do 31. listopada moći će se dobiti usluga besplatnog prijevoza ukrasnih zrnaca i ostalog materijala za uređenje grobnih mjesta u vremenu od 10 do 18 sati. Dežurni radnik naše tvrtke bit će na usluzi posjetiteljima na ulazu u groblje.
Na Dan Svih svetih dežurstvo ekipa tvrtke Zelenilo bit će od 10 do 18 sati na groblju Jamadol te Dubovac.

Gotovo na svim grobljima puno se je gradilo i radilo

-Da, nastavlja Vukelić, obavljeni su mnogi radovi na održavanju, obnovi i izgradnji groblja. Postavljene su ograde, obnovljene mrtvačnice, izgrađene staze, proširena grobna polja, izrađen je katastar groblja, izgrađeno je novo polje urni, klimatizirane su mrtvačnice, dovedena je voda, povećan je broj kontejnera i koševa za prikupljanje selektiranog otpada. Osim što se investiralo u izgradnju infrastrukture nabavljala se i nova pogrebna oprema i strojevi. Njihovom nabavkom poboljšali smo nivo pružanja pogrebnih usluga našim korisnicima, poručuje.

Kako se je i je li se epidemija koronavirusa odrazila na poslovanje i ove gradske tvrtke?

U proteklom dijelu tekuće godine Odjel pogrebno susretao se s brojnim izazovima. Organiziranje sahrana u uvjetima pandemije prema preporukama i mjerama Stožera i Zavoda za javno zdravstvo izuzetno je zahtjevno, objašnjava Vukelić. Možemo reći da smo taj posao do sada obavili na zadovoljstvo svih, jer sačuvali smo zdravlje naših djelatnika, ali i naših sugrađana.

-Prema dosadašnjem iskustvu na posljednjim ispraćajima za sada nismo imali nijedan incident tijekom ukopa i smatramo da su građani shvatili ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo te se pridržavaju naputaka nadležnih tijela prije i za vrijeme ukopa pokojnika.

-Moram još naglasiti kako je kvalitetno upravljanje posljednjim počivalištima na području Karlovca jedna od glavnih zadaća Zelenila koja se potvrđuje iz godine u godinu. Da je tome tako dokaz su i brojne investicije na grobljima. I ove godine skoro nema groblja kojim tvrtka upravlja, a da u njega nije investirano. Izdvojio bih samo neke investicijske zahvate na grobljima kojima upravljamo.

Radnici ovog odjela obavljali su redovito i druge poslove iz godišnjeg plana i programa rada, kao što je košnja zelenih površina, orezivanje živica, održavanje ukrasnog bilja i slično.

Uz sve to realizirane su i brojne investicije na grobljima. Tako je npr. na groblju Jamadol postavljena ograda sa zapadne strane groblja, izgrađeno je šest novih grobnica i staze uz njih, a dodatno je uređen i trg ispraćaja.

Na groblju Mala Švarča privode se kraju radovi na izgradnji centralne prometnice kroz groblje, a na ovom groblju izgradili smo i potporni zid. Na groblju Rečica obnovili smo krov na mrtvačnici, postavili smo sigurnosne kamere na grobljima Hrnetić te Velika i Mala Švarča.

Na groblju Hrnetić privode se kraju radovi na uređenju staze na starom dijelu groblja. Na groblju Kamensko ovih dana ćemo postaviti dio nove ograde, a uredili smo i unutrašnjost mrtvačnice. Na groblju na Stativama obnovili smo krov na mrtvačnici.

Potporni zid izgradili smo na Pravoslavnom groblju, a do kraja godine namjeravamo obnoviti dio živice.

Groblje Velika Švarča od ove je godine bogatije za izgradnju dijela ograde i novih rasvjetnih tijela. Na groblju u Skakavcu počela je rekonstrukcija platoa ispred mrtvačnice, a groblje Tušilović smo dodatno hortikulturno uredili.

Do kraja godine namjera nam je izgraditi na Katoličkom groblju Dubovac novu fontanu, također vrlo brzo krećemo i u rekonstrukciju potpornog zida i staze na Vojnom groblju. Treba na kraju reći da se najveći dio ovih radova financira iz Godišnje grobne naknade, naglašava direktor.

Isto tako, podsjećamo, Zelenilo i ove godine ima sve potrebno za uređenje grobova za blagdan Svih svetih.

U Cvjećarnici u Primorskoj ul. na Dubovcu veliki je izbor cvjetnih aranžmana i vijenaca, uz obročno plaćanje na iznose veće od 200 kuna i besplatnu dostavu. Narudžbe se primaju na broj 047 617 336 ili email cvjecara@zelenilo.hr

U rasadniku na adresi Put D. Trstenjaka također se mogu povoljno nabaviti maćuhice, tratinčice, špine, margarete, gumbiće, multifloru i ostalo bilje koje će uljepšati grobove. Informacije o cvijeću mogu se dobiti na broj mobitela 099 345 4207 ili  email: rasadnik@zelenilo.hr

Za uređenje grobova i postavljanje ukrasnih zrnaca koristite broj telefona 047 611 473 te email: pogrebno@zelenilo.hr