Prvi Karlovački

Što te žulja? Tema: Svrha crvenih traka na pješačkim prijelazima

Autor: Anamarija Radočaj

28.05.2019

Vijesti

"Što te žulja?" emisija je koja sluša probleme građana i pokušava ih riješiti. Svakog utorka i četvrtka od 10:15 sati slušaj na 90,1

Vi pitate, mi tražimo odgovore u emisiji Što te žulja? na Prvom karlovačkom.

 

Pitanje: 

Što znače crvene trake, označene na nekim pješačkim prijelazima, a namijenjene biciklistima? Dopuštaju li one prednost biciklistima da slobodno, punom brzinom i bez silaska s bicikla prelaze cestu ili znače da se biciklist mora zaustaviti, sići s bicikla i pješke prijeći preko te crvene trake, odnosno pješačkog prijelaza? U slučaju da biciklist toliko brzo izleti na prijelaz sa označenom crvenom trakom, da se vozač ne uspije zaustaviti, što u tom slučaju, je li vozač kriv?

Odgovor Policijske uprave karlovačke: 

Obilježene crvene trake uz rub obilježenog pješačkog prijelaza znače nastavak biciklističke staze ili trake, a obilježavaju mjesto na kojem vozači bicikala mogu bez silaženja s bicikla prijeći kolnik na drugu stranu. Ukoliko nema obilježenih traka uz obilježeni pješački prijelaz, vozač bicikla mora sići s bicikla, te pješke prijeći na drugu stranu gurajući bicikl uz sebe. Nadalje, iako su na obilježenom pješačkom prijelazu obilježene crvenom bojom trake na kojima vozač bicikla može bez silaženja prijeći na drugu stranu kolnika, to nikako ne znači da taj vozač može slobodno, punom brzinom s nogostupa prijeći na drugu stranu kolnika. Naime, vozač bicikla dužan je stati ispred obilježenog pješačkog prijelaza na kojem je obilježena navedena crvena traka te propustiti sva vozila koja se kreću kolnikom i tek onda na siguran način s biciklom prijeći na drugu stranu. Ukoliko vozač bicikla punom brzinom izleti na navedenu traku te ga tom prilikom udari vozilo koje se je kretalo po kolniku, odgovarati će za izazivanje prometne nesreće ovisno o nastalim posljedicama sukladno odredbama čl. 45. st.1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.