"Što te žulja?" emisija je koja sluša probleme građana i pokušava ih riješiti. Svakog utorka i četvrtka od 10 sati i 15 minuta.

Što te žulja? Tema: Poskupljenje kruha, zaposlenje hrvatskih branitelja

VIŠE IZ RUBRIKE

  Vi pitate, mi tražimo odgovore u emisiji Što te žulja? na Prvom karlovačkom.

   

  PitanjeS obzirom na novu poreznu politiku u skladu s kojom se za prehrambene namirnice očekuje spuštanje cijena dogodio se jedan nonsens,  vezan za Žitoproizvod, jer oni opskrbljuju prodavaonice Gavranovića  kruhom. Naime, koranski kruh je na staru godinu poskupio 10 % što je neobično s obzirom na ova predviđanja, i obećanja.

  Odgovor ŽitoproizvodaNova porezna politika (smanjenje PDV-a) se ne odnosi na pekarski asortiman, a promjena cijena pekarskog asortimana dogodila se na razini svih trgovačkih lanaca u RH.

   

  PitanjeTijekom cijeloga rata sam radila, ali nisam hrvatski branitelj. Kada se i javim u državnu službu za posao, nemam pravo ukoliko se za isti posao javio hrvatski branitelj. Zašto žene kao ja nemaju nikakva prava, iako su radile tijekom rata, konkretno u jednoj tvornici. Prednost se uvijek daje braniteljima, kao da i mi nismo bile u ratu.

  Odgovor Ministarstva hrvatskih branitelja: Pravo na prednost pri zapošljavanju i popunjavanju radnog mjesta definirano je člancima 101., 102., 103., 104. i 105. Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji (Narodne Novine br: 121/17). Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje oko 83 tisuće hrvatskih branitelja nije u radnom odnosu. Dok broj ostale populacije nezaposlenih osoba u Republici Hrvatskoj u proteklih deset godina oscilira, broj nezaposlenih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata je relativno konstantan. Uz to, prosječna starost hrvatskih branitelja je 51 godina što je dob u kojoj se otežano pronalazi posao. Ostvarivanje prava na prednost pri zapošljavanju moguće je u tijelima državne uprave, sudbene vlasti, državne vlasti i drugim državnim tijelima, upravnim tijelima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, u skladu s navedenim člancima Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji.