Neki od prijedloga prostornog rješenja išli su od uređenja okoliša pa do stvaranja u umjetnog jezera

Što s prostorom na desnoj obali Korane – proširenje sadržaja Aquatike, novi sportski sadržaji ili kamp?

VIŠE IZ RUBRIKE

  Koje su prostorno-programske mogućnosti razvoja ŠRC-a Korana, odnosno desne obale Korane između betonskog i drvenog mosta? Dio odgovora na to pitanje, ali i viziju toga prostora ponudila je sinoć održana radionica u gradskoj vijećnici.
  Ovo je bila druga radionica o istoj temi, a gradska vlast prije donošenja odluke što će na tom prostoru biti želi mišljenje i sugestije građana, pojasnio je zamjenik gradonačelnika Ivan Mrzljak.
  - Smatramo da je to jedan od najvrednijih prostora grada Karlovca, koji još nije urbanistički razrađen i tome dajemo posebnu pozornost. Zato je gradonačelnik zamolio dekana Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu da održimo još jednu radionicu iz razloga da što veći broj ljudi sudjeluje o raspravama u tom prostoru kako bi se iznjedrilo najkvalitetnije rješenje, naglasio je Mrzljak.
  Vjeruje da će se do kraja ve godine razriješiti pitanje urbanističkog razvoja tog područja, kako bi se kontrolirano razvijalo u narednom razdoblju.
  Na prvoj radionici koja je koncem prošle godine održana u Aquatici, gradskim pročelnicima, kao i predstavnicima gradskih ustanova i gradskih četvrti i mjesnih odbora prezentirano je niz mogućih urbanističkih rješenja. Od izgradnje hotela, još jednog stadiona, odvajanja rukavca Korane, stvaranja umjetnog jezera, novih sportskih sadržaja, kampa, zabavnog parka i kombinacije svih tih ideja, a kao najbolje prihvaćene iskristalizirale su se četiri ideje, rekao je dekan Arhitektonskog fakulteta Krunoslav Šmit.

  - Govorilo se o tome možemo li proširiti dobra iskustva koja ima Aquatika, s nekim ekstenzijama koje Aquatika dobiva. Druga grupa dobro ocijenjenih sadržaja su sadržaji koji su proširenje različitih vrsta sportskih aktivnosti, koje se tamo pojavljuju. Jedna grupa su sadržaji koji su vezani za javna okupljanja i javne događaje koji bi se mogli i trebali organizirati u tim prostorima. Jedna je možda vezana uz jednu dilemu treba li ovom prostoru nešto od sadržaja kampa ili ne treba, to su te četiri grupe o kojima se raspravljalo, naglasio je Šmit.

  Na prvoj se radionici razgovaralo i prostornoj koncepciji, odnosno što i koliko graditi na tom prostoru, a kako se na prezentaciji moglo vidjeti prema sadašnjem urbanističkom planu, većina tog prostora je predviđena za gradnju.

  - Što se tiče prostorne koncepcije, kako se to može smjestiti sadržaje u prostoru razgovaralo se modelima kroz tri različite varijante. Jedna kaže da se radi o organizaciji kojom se formira linearni park uz rijeku Koranu, gdje se taj parkovni prostor razlikuje od dijela koji je udaljen od rijeke. Drugu smo nazvali otoci u zelenilu, kao model organizacije prostora u kojem se točkasto pojavljuju sadržaji okruženi s dominantno zelenim površinama. I treći model u kojem se postavlja nova gradska matrica, koja može udomiti sve ove sadržaje unutar tako postavljene prostorne strukture. Moguće je da se neki od tih modela preklope i da se dobije unaprijeđeno rješenje ili da se pokaže da je neki nedovoljno dobar i on se dalje neće uzimati u obzir, dodao je dekan Arhitektonskog fakulteta. (kb)