Prvi Karlovački

Stižu ljetne vrućine: DHMZ izdao upozorenja za neke gradove

Autor: Anamarija Radočaj

28.07.2020

Mozaik

DHMZ je upozorio na nadolazeći toplinski val i niz vrućih dana. Izdane su i preporuke kako se boriti s vrućinama, a istovremeno očuvati zdravlje.

Toplinski val stiže u Hrvatsku. Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenja da od danas u pojedinim gradovima, kao što su Zagreb, Karlovac i Knin, postoji umjerena opasnost od toplinskog vala, a velika pred vikend u Rijeci i Kninu. To znači da slijedi dugotrajno razdoblje izrazito toplog vremena. A i naša prilagodba na to.

Vrlo je važno sada pratiti preporuke liječnika kako ne bi morali intervenirati uslijed toplinskog udara.

Neke od preporuka za ponašanje prilikom vrućina

Rashladite tijelo i pijte redovito dovoljno tekućine.Obavezno negazirana pića te niskokalorične napitke.

Izbjegavajte boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima.

Osobe koje rade na otvorenom npr. građevinski radnici trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i popiti 1 i 1/2 čašu vode svakih 30 minuta.

Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi.  Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete izvan doma stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale.

Koristite laganu posteljinu, po mogućnosti bez jastuka kako bi izbjegli akumulaciju topline od tijela.

Jedite češće male i što tekućije obroke. Izbjegavajte hranu prebogatu bjelančevinama.

Nastojte rashladiti prostor u kojem živite tako da po noći otvorite sve prozore, a danju ih zatvorite.

Izbjegavajte naporan fizički rad. Ako morate naporno raditi, činite to u najhladnije doba dana, što je obično ujutro između 4.00 i 7.00 sati i poslijepodne nakon 17.00 sati.

Ako vozite, izbjegavajte putovanja u najtoplijem dijelu dana.

Posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami. Osjetljive i teško pokretne osobe mogle bi zatrebati Vašu pomoć tijekom vrućih dana.