Prvi Karlovački

Stigli robotički setovi za radionice u karlovačkoj knjižnici

Autor: Anamarija Radočaj

06.08.2020

Mozaik

U sklopu projekta Digitalni građanin, kojeg provodi Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” primila je donaciju šest robotičkih setova micro: Maqueen. Setove će koristiti učenici, ali i odrasli kroz različite radionice, a tri su seta namijenjena bibliobusnoj službi. Vrijednost jednog seta je 783,24 kune. U sklopu ove donacije, jedan djelatnik knjižnice prošao je edukaciju o njenu korištenju.

Digitalni građanin je projekt čiji je cilj transformirati javne knjižnice u digitalne inovacijske i obrazovne centre te kroz knjižnice učiniti dostupnim modernu edukacijsku tehnologiju odraslima i djeci. U Hrvatskoj u projektu sudjeluje 120 knjižnica, u BiH i Srbiji po 20 i 10 na Kosovu.

Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” od 2016. godine surađuje sa IRIM-om i u sklopu te suradnje knjižnica je do sada primila vrijedne donacije: mBot robote, Probot, 115 setova micro:bit, 16 setova BOSON, 3D printer, Arduino setove, setove i staze za MakeX i WER natjecanja. Setovi micro:bit i BOSON mogu se posuditi u knjižnici, a ostala oprema je za radionice i natjecanja u sklopu Croatianmakers lige.