Stigla nova oprema za dekontaminaciju i transport zaraženih pacijenata

VIŠE IZ RUBRIKE

  Ispred karlovačke bolnice danas je prezentiran rad novim nabavljenim setom za dekontaminaciju. Opremu vrijednu 320 tisuća kuna nabavila je Karlovačka županija za potrebe još uvijek aktualne prijetnje koronavirusa, ali sustav će imati svoju primjenu i u drugim hitnim situacijama.

  Zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar je podsjetila da je Županija uz podršku jedinica lokalne samouprave osigurala četiri milijuna kuna za nabavku opreme nužne za borbu protiv Covida.

  -Ovaj veliki dekontaminacijski uređaj, bio-bagovi i cijela oprema nabavljena je u trećini, dakle 100.000 kuna dali su djelatnici Karlovačke županije iz svojih plaća, a ostatak je išao iz proračuna Karlovačke županije dakle 320.000 kuna. Ovo je zadnja oprema koja je došla prije dva tjedna tako da je danas možemo proanalizirati način na koji se koristi i funkcionira, a nadamo se da nam neće trebati, zaključila je Hajsan Dolinar.

  Dok je u početku izbijanja epidemije u Hrvatskoj oprema dolazila nešto sporije, danas je u županiji, kako je rekao načelnik Stožera CZ KŽ Josip Ribar, situacija puno bolja.

  -Danas smo došli do jedne granice da imamo sasvim dovoljno opreme za moguću drugu ugrozu koju svi spominju i drugi tjedan će se dijeliti oprema svim našim obiteljskim domovima i privatnim, centrima socijalne skrbi gdje će biti dovoljno opreme za narednih mjesec do dva. Nadam se da ovo što smo nabavili neće puno trebati, ali uvijek je bolje a je tu.

  Oprema je nabavljena za potrebe Opće bolnice Karlovac i Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije. Dr. Ervin Jančić, ravnatelj bolnice zahvalio je Stožeru i Županiji što su prihvatili preporuke ekspertnog tima te je zdravstveni sustav mogao brzo reagirati na pandemiju.

  -Sve što smo učinili rezultiralo je slijedećim; da nije bilo prodora u zdravstveni sustav, da nije bilo transmisije sa zdravstvenog djelatnika na zdravstvenog djelatnika, da nije bilo transmisije bolesnika na bolesnika unutar zdravstvenog sustava i da nije bilo ugroze naših umirovljenika u staračkim domovima. Tako smo imali izuzetno dobar odgovor na ovu krizu.

  Novi sustav, iako prvenstveno namijenjen za slučajeve zaraznih bolesti imat će i drugu primjenu rekao je dr. Mario Vrabac iz Zavoda za hitnu medicinu.

  -Jedna od najbitnijih stvari u životu i medicini je sigurnost. U rukovanju ovakvom opremom imate mogućnost za dvosmjernu sigurnost, u smislu sigurnosti pacijenta i naše sigurnosti. Ako se radi o zarazi, tada se radi o tome da zaštitimo nas i naš bolnički sustav. Druga je varijanta u slučaju opeklina kad osobu trebate transportirati u ustanovu specijaliziranu za opekline, konkretno bolnica Draškovićeva. Tada je pacijent ugrožen od nas i tada ga štitimo da bi ga mogli transportirati.

  Nabavljena oprema je češke proizvodnje iz tvrtke EGO Zlin. Sustav omogućava izolaciju zaraznog pacijenta, oblačenje zdravstvenog djelatnika u zaštitno odijelo, a  bio-bag  omogućava da se pacijent stabilizira da može podnijeti transport, a da nikoga u tom transportu ne ugrozi. Na kratkoj pokaznoj vježbi djelatnici Zavoda za hitnu medicinu demonstrirali su kako sustav funkcionira.