Prvi Karlovački

Štićenici Doma za starije i nemoćne sv. Antun sudjeluju u projektu “U trećoj brzini”

Autor: Marta Marinović

03.12.2021

Mozaik

Štićenici Doma za starije i nemoćne sveti Antun sudjeluju na likovnim radionicama u sklopu projekta “U trećoj brzini”.  Radionice se provode u Domu.

Ove radionice osim što njeguju kreativnost čine i odgojno-obrazovni, edukativni ali i meditativno terapeutski proces čime se podiže kultura i svijest svakog sudionika. Stoga radionice imaju  oblik art terapije za sudionike. Ovaj projekt proizlazi iz točno određene situacije a to je razdoblje pandemije i socijalnog distanciranja i kao takav  vodi točno određenim ciljevima, a to je  njegovanje osjećaja zajedništva, pripadnosti i svrhovitosti. Proces realizacije  projekta  temelji se na poticanju likovnih i literarnih sposobnosti, ali i ostalih sposobnosti koje se razvijaju tijekom ovog procesa, npr. socijalnih vještina, emocionalne inteligencije, empatičnosti, ističe voditeljica navedenog projekta Natalia Borčić.

Svakom radu posvećena je pažnja, a uz likovno stvaralaštvo projekt obuhvaća i literarno.

-Kroz ovaj  projekt praćeni su i dokumentirani radovi, a krajnji cilj je predstavljanje  radova ali i životnih priča. Također, tokom radionica čitani su određene ulomci iz književnosti koji su vezani uz teme koje su se obrađivale. Pratim doživljaje i motivaciju sudionika i grupe, potičem na razgovor i pričanje o svojim iskustvima i životnim pričama. Motivaciju  za ovaj projekt pronalazim u činjenici koliko mi kao društvo zanemarujemo iskustva i znanja naših starih ne znajući da često upravo oni imaju pregršt životnog iskustva i mudrosti te odgovore na probleme koje nas tište. Također, kako sreća i kvaliteta života prvenstveno proizlazi iz kvalitete socijalnih odnosa i društven uključenosti želim im ponuditi tu mogućnost da se kreativno izražavaju i druže, dodaje Borčić.