OŠ Dragojla Jarnević

STEM dan u Dragojli

VIŠE IZ RUBRIKE

Poučno i zanimmljivo

Aktivnosti iz STEM područja provode se u našoj školi kroz cijelu školsku godinu, osobito na dodatnoj nastavi i izvannastavnim  aktivnostima

Učenici OŠ Dragojle Jarnević obilježili su Svjetski dan okoliša kreativnim radionicama, izradom plakata te razgledom pokretne izložbe „ Blago Jadranskog podneblja“ .
Svi razredi su  tijekom dana, u tom zanimljivom busu mogli izbliza osjetiti kako izgledaju najatraktivnije ljušture jadranskih školjkaša i puževa, oklopa rakova, skeleta spužava i koralja.
Sve je to prigodno organizirano ususret danu kojim obilježavano Svjetski dan mora i oceana, a u školi je ova godina STEM-a posvećena VODI.
Radionice su vodili učitelji STEM predmeta ( fizika, kemija, biologija, matematika, geografija), ali su im se pridružili i ostali učitelji i stručni suradnici.
Ove godine ostvarili smo i veliki uspjeh na državnom GLOBE natjecanju gdje smo  osvojili treće mjesto s ekipom: 7.a razreda u kojoj su:  Magdalena Peroš, Dora Smiljanić i Lana Tomašić  s  mentoricom, učiteljicom geografije Marija Šako, prof.
Učenice su svoj rad predstavile u okviru STEM dana na jednoj od radionica za učenike ostalih razreda.
Međupredmetnim povezivanjem spojili smo fiziku i školsku knjižnicu i s učenicima 7.a proveli radionicu „ Arhimed i uzgon“ na kojoj smo istraživali tko je Arhimed i njegova postignuća u znanosti te pokusima dokazivali teorijske postavke. Voditeljice su bile Maša Mikšić, prof. fizike i Đurđa Ivković-Macut, knjižničarka.
Model vodenog ekosustava – „Ekosustav rijeke Korane“ izrađivali su učenici 6.a koristeći se prirodnim materijalom, plastelinom i papirom. Voditeljica je bila učiteljica biologije Vesna Gosta.
Učenici 4.a pod vodstvom učiteljice Vlatke Kereković  plakatima su predstavili naše četiri rijeke : Kupu, Koranu, Dobru i Mrežnicu, a najmlađi, učenici 1.a  s učiteljicom Jasnom Korenić izradili su od recikliranog materijala vlastiti akvarij s ribicama.
Svaki razred je svojom poučnom i zanimljivom radionicom pridonio prvom STEM danu u OŠ Dragojle Jarnević, a kao što je rekla ravnateljica škole, Iva Katić, dipl. ing.:
Aktivnosti iz STEM područja provode se u našoj školi kroz cijelu školsku godinu, osobito na dodatnoj nastavi i izvannastavnim  aktivnostima Eko družine, GLOBE-a i Eko limača kao npr. projekt „Čuvajmo naše rijeke i živi  svijet u njima“.