Obilježen San sv. Patrika

Stari grad Dubovac svijetlio zeleno

VIŠE IZ RUBRIKE

Irci na Starom gradu

Mogao se razgledati info kutak posvećen Lavalu Nugentu, Stari grad Dubovac je bio osvijetljen zeleno, a u atriju Starog grada održan je koncert poznatog jazz glazbenika Gorana Ilića koji je izvodio pjesme poznatih irskih izvođača. Na svirku je "stigao" i sam Laval Nugent.

Muzeji grada Karlovca su povodom obilježavanja Dana sv. Patrika jučer pripremili program posvećen Lavalu Nugentu, nekadašnjem vlasniku Starog grada Dubovca koji ga je u 19. stoljeću spasio od propadanja.

Tako se do 22 sata mogao razgledati info kutak posvećen Lavalu Nugentu, Stari grad Dubovac je od 19 sati bio osvijetljen zeleno, a u atriju Starog grada održan je koncert poznatog jazz glazbenika Gorana Ilića koji je izvodio pjesme poznatih irskih izvođača. Na svirku je "stigao" i sam Laval Nugent.

Inače, poslije odlaska Francuza iz Karlovca 1813.,  Stari grad Dubovac bio je pretvoren u barutanu i  zapušten. Takav stoji do 1837. kada vlasnik Starog grada postaje Laval Nugent. Nugent je bila stara irska plemićka obitelj s područja Westmeatha i Riverstowna. Obitelj Nugent renovira Stari grad Dubovac u romantičnom stilu, a kule dobivaju kruništa inspirirana gotikom. Iako povijesno netočna, ova obnova spasila je Stari grad Dubovac od propadanja i sačuvala ga od urušavanja. Kruništa na kulama uklonjena su tek nakon Drugog svjetskog rata kada se Dubovac u potpunosti renovira u današnji izgled.