Načelnik PU karlovačke, Darko Car

"Stanje sigurnosti na području PU karlovačke povoljno i stabilno"

VIŠE IZ RUBRIKE

Bez većih ugroza

Ukupna razriješenost svih kaznenih djela iznosi 86,3 posto

Načelnik PU karlovačke Darko Car upoznao je županijske vijećnike sa stanjem sigurnosti u Karlovačkoj županiji.

-Opće stanje sigurnosti na području PU karlovačke u prvih 10 mjeseci 2022. godine možemo ocijeniti izuzetno povoljnim i stabilnim. To znači da nismo imali većih sigurnosnih ugroza koji bi stvorili percepciju nesigurnosti građana, naglasio je.

Kao važnije događaje ovogodišnje događaje s kojima se policija bavila istaknuo je ubojstvo na Lemić Brdu koje je okončano uhićenjem i privođenjem počinitelja, zatim nezakonite migracije i turističku sezonu.

U 10 mjeseci ove godine evidentirali su 1.566 kaznenih djela, što kako je naveo, nije malo, zatim 750 prometnih nesreća, 35.732 prekršaja u prometu, 297 prekršaja protiv javnog reda i mira, 1.468 prekršaja iz raznih zakona po kojima postupa policija, 346 požara i 100 ostalih sigurnosnih događa koji nemaju obilježje kaznenih djela poput samoubojstva, pokušaja samoubojstva, nesreća na radu, padova itd.

-Od 1. siječnja iduće godine očekuje se ulazak Republike Hrvatske u schengensko područje i doći će do ukidanja unutarnje granice sa Slovenijom što u praksi znači ukidanje graničnih prijelaza, granične kontrole i zaštite granice prema Sloveniji. Schengenom se ukida kontrola unutarnjih i osnažuje zaštita vanjskih granica, istaknuo je.

Govoreći o kriminalitetu, rekao je kako bilježe porast kaznenih djela za 37,2 posto, ali i da je njihova razriješenost 7,2 posto više u odnosu na 10 mjeseci protekle godine.

-Ukupna razriješenost svih kaznenih djela iznosi 86,3 posto, što je izuzetno visok postotak razriješenosti, istaknuo je.

Kao jedan od prioriteta u narednom razdoblju istaknuo je šumske krađe koje u određenim slučajevima graniče sa pustošenjem šuma.

-Ovaj oblik kriminaliteta usko je povezan uz nezakonitu eksploataciju drvne mase na području naše županije ovim putem pozivam nadležne inspekcijske i druge institucije da svojim dodatnim angažmanom ovakav oblik kriminaliteta zajednički spriječimo, poručio je Car.

Naveo je i kako je zabilježeno 750 prometnih nesreća što je za 5,5 posto više nego lani. Od tog broja u 12 prometnih nesreća smrtno je stradalo 12 osoba, dok je lani u navedenom razdoblju smrtno stradalo osam osoba.

U prometnim nesrećama bilo je  270 osoba s lakim tjelesnim ozljedama, 92 s teškim, a s materijalnom štetom 479 nesreća.