U prometnim nesrećama lani je smrtno stradalo 14 osoba, što je za 20 posto više nego 2017. godine

Stanje sigurnosti cestovnog prometa nešto nepovoljnije

VIŠE IZ RUBRIKE

  Stanje sigurnosti cestovnog prometa prošle godine na području Policijske uprave karlovačke  je nešto nepovoljnije, nego godinu prije. Naime, u prometnim nesrećama je smrtno stradalo 14 osoba, što je za 20 posto više nego 2017. godine. Rekao je to na današnjoj sjednici Savjeta za sigurnost prometa na cestama Karlovačke županije, načelnik Postaje prometne policije Karlovac Davor Boljkovac i dodao.

  -Prošle godine  bilježimo ipak smanjeni broj prometnih nesreća, što znači i veći broj poduzetih mjera prema prekršiteljima prometnih propisa poglavito u onom dijelu nazvanom  „četiri označene ubojice u prometu“ - alkohol, brzina, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje. Također je smanjen broj i teško i  lako ozlijeđenih osoba u prometu.

  Prokomentirao je i situaciju vezanu uz stanje na Turnju.

  -S jedinicom lokalne samouprave i ovlaštenim koncesionarima ceste poduzeli smo mjere vezane uz umirivanje prometa na tom dijelu, postavljanjem fiksne kamere koja je konstantno 24 sata na poziciji Osnovne škole Turanj. Naša pojačana prisutnost dovodi do bolje sigurnosti u prometu. Također smo u suradnji s ovlaštenim koncesionarima poduzeli nekoliko privremenih mjera koje su usmjerene na zaštitu, posebice pješaka i djece, odnosno najmlađih sudionika u prometu kojih u onim najfrekventnijim razdobljima od 7 do 15 sati, bilježimo jako veliki broj.

  A o ovogodišnjim planovima Boljkovac je rekao.

  -Plan preventivno represivnih postupanja, kao i za svaku godinu, usmjeren je na suzbijanje najtežih oblika prekršaja koje čine vozači u prometu, s tim da će veliki naglasak biti stavljen i na preventivu. To bi trebalo dovesti do smanjenja broja prekršitelja prometnih propisa, a samim time i potencijalnih opasnosti za izazivanje prometnih nesreća. Naglasak je stavljen na najfrekventnije prometnice A-1 i DC-1, da bi se i našom vidljivom prisutnošću utjecalo na stanje sigurnosti u prometu i time pridonijelo poboljšanju stanja u odnosu na ono prošle godine.

  Savjet za sigurnost prometa na cestama Karlovačke županije usvojio je i program rada za ovu godinu. Po riječima predsjednika Dubravka Galića prioritet će biti edukacije i osposobljavanje djece i mladih za sigurno sudjelovanje u prometu. Uz to znatna pozornost bit će posvećena informiranju o rizicima u prometu i promidžbi potrebe odgovornog ponašanja u prometu.

  U županijskom proračunu, za rad  Savjeta u ovoj godini, osigurano  je 37 tisuća kuna. (m.m.)