Prvi Karlovački

Stanje s brojem oboljelih od COVID-19 puno bolje; danas 37 novih slučajeva u županiji

Autor: Miloš Milovanović

17.11.2020

Koronavirus

Ukupno je od početka pandemije do 17. studenog u županiji oboljelo 2.064 osoba, dok ih je 40 preminulo

U Karlovačkoj županiji stanje s brojem oboljelih od COVID -19 je puno bolje, izjavila je u utorak  na početku redovite konferencije za medije načelnica Stožera civilne zaštite Karlovačke Županije i zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar. Iznijela je podatke o stanju u sustavu socijale, odnosno u domovima za smještaj starijih i nemoćnih osoba gdje su smještena 982 korisnika.

Prema posljednjim podacima od utorka, u tri  ustanove je 49 pozitivnih korisnika. U Domu Sveti Antun ih je 12, u Obiteljskom domu Nina u Generalskom Stolu devet i u Obiteljskom domu Turković u Plaškom 28. Što se pak tiče samoizolacija u domovima zdravlja, stanje je povoljno. Od 75 timova obiteljske medicine, u Ogulinu su dvije ordinacije obiteljske medicine u samoizolaciji te devet djelatnika saniteta. Poslovi saniteta   su dogovoreni s Hitnom medicinom. U Domu zdravlja Karlovac  u samoizolaciji  su dvije ordinacije dentalne medicine i jedan medicinski tehničar saniteta, u Vojniću jedna medicinska sestra saniteta, a u Domu zdravlja Ozalj u samoizolaciji je jedna medicinska sestra iz ordinacije obiteljske medicine. U školama nam je i dalje relativno povoljna situacija. U srednjim školama pozitivno je 19 učenika, od ukupno njih 3.793, te dva zaposlenika. Tako je u srednjim školama u samoizolaciji pet razreda i osam zaposlenika. U osnovnim školama pozitivno je 12 učenika, od ukupno njih  8.209, i 16 zaposlenika. U samoizolaciji je 225 učenika, 10 razreda i 24 zaposlenika. U odnosu  na protekli tjedan u srednjim školama je osam učenika više pozitivno, a tri zaposlenika manje, dok su u osnovnim školama dva učenika više pozitivna, a isti broj je zaposlenika, dakle 16, izvijestila je načelnica Stožera Hajsan Dolinar.

U protekla 24 sata na području Karlovačke županije imamo 37 novih slučajeva zaraze virusom. Od toga je 15 osoba s područja grada Karlovca, pet s područja Duge Rese, četiri iz Ogulina,  tri osobe iz Vojnića, po dvije iz  Ozlja, Rakovice, Žakanja i Tounja te po jedna iz Lasinje i Draganića, rekao je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Branko Zoretić i nastavio.

Ukupni broj oboljelih do sada na području Karlovačke županije je 2.064 osobe. Što se pak tiče aktivnih slučajeva, s datumom 16. studeni, to su 443 osobe;  najviše u gradu Karlovcu – 190. Broj ukupno umrlih osoba, s utorkom, 17. studenog,  je 40 osoba.

U OB Karlovac je hospitalizirano 48 pacijenata, od čega ih je 10 u jedinici intenzivnog liječenja u COVID bolnici,  „donjoj zgradi“ na Švarči. Od tog broja šest osoba je na respiratoru, a četiri na visokim protocima kisika, kazao je ravnatelj Nikša Antica i dodao.

Na svu sreću u protekla 24 sata nemamo umrlih. Ukupno je 69 djelatnika bolnice u samoizolaciji. U istom vremenskom razdoblju uzeli smo 49 bolničkih uzoraka i poslali ih na analizu. Četvero pacijenata je otpušteno na kućno liječenje, no primljeno je novih četvero. Što se pak tiče broja ozdravljenih, koje analiziramo u OB Karlovac od početka pandemije, evidentirano ih je – 137. Ukupno imamo 17 respiratora; dva smo na traženje Ministarstva zdravstva poslali, jedan u KB Dubravu i jedan u OB Čakovec. Nadamo se da će progresija epidemije biti takva da ćemo s ovim brojem respiratora to moći izdržati, ali još jednom ponavljam, kapaciteti nisu neograničeni. U OB Ogulin na COVID odjelu leže 24 bolesnika. Također ni tamo nije bilo umrlih. U samoizolaciji su 53 djelatnika tamošnje bolnice, izjavio je Antica.

Voditeljica Službe za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo dr. Biserka Hranilović istaknula je da i dalje imaju veliki opseg posla:

Zahvaljujući Ministarstvu zdravstva  kod nas su u Službu za epidemiologiju raspoređena četiri mlada liječnika koji rade pod nadzorom i oni su nam od velike pomoći. Uz trud svih zaposlenih u Službi nastojimo da sve osobe koje imaju pozitivni nalaz na COVID-19, obavijestimo u roku od 24 sata i obradimo, što je između ostalog i značajno u sprečavanju širenja epidemije. Imamo dobru suradnju s građanima i  veliki dio kontakata je pod nadzorom u samoizolaciji. Odnedavno u Službi radi i call centar i na raspolaganju su dva mobilna telefona, no čini mi se da se oni još uvijek premalo koriste. Dakle, svakodnevno od 7 do 20 sati građani mogu nazvati brojeve  099 547 20 91 i 099 547 20 88 i dobiti sve informacije vezane uz samoizolaciju te uz sva druga pitanja koja ih interesiraju. Međutim, nekako je najviše opterećen naš stari broj koji imamo za pripravnost 098 247 630, htjela bih da se taj broj malo odtereti i da se više koriste brojevi u call centru. Tijekom vikenda je na stari broj mobitela koji služi za pripravnost bilo preko 130 poziva, dok  je svega nekih 10-20 poziva bilo na brojeve iz call centra, kazala je dr. Hranilović i pojasnila situaciju vezanu uz broj umrlih.

Po Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, svaka oboljela osoba od COVIDA-19 podliježe prijavi za zarazne bolesti koja bi se trebala dostaviti u Zavod za javno zdravstvo. Ali isto tako i svaka smrt od COVIDA-19 bi trebala doći u obliku pisane prijave u Zavod. No, ne pristižu pravovremeno sve pojedinačne prijave smrti, tako da mi ne možemo govoriti ono što doznajemo iz medija ili usmenom predajom, nego jedino ono što nam dođe pisanim putem.

Načelnica Stožera Hajsan Dolinar dodatno je pojasnila da će svaki ponedjeljak nazvati sve mrtvozornike na području Karlovačke županije koji će dostaviti točan broj evidentiranih smrti uzrokovanih korona virusom.