Na Valentinovo pokrenuta nova kampanja

Sretno mladenci! Županica daruje mladence vinom iz Ženske berbe i rukom pisanom čestitkom

VIŠE IZ RUBRIKE

Dan zaljubljenih

Prvi mladenci koji su dobili ovu simboličnu čestitku su Jasmina Barać i Mario Mihalić

Na Valentinovo – Dan zaljubljenih županica Martina Furdek Hajdin pokrenula je novu kampanju pa će ubuduće svakom novo vjenčanom paru pokloniti bocu vina i rukom pisanu čestitku. Kampanja je danas predstavljena u restoranu Kvaka.

Posebna priča vezana je za vino koje će mladenci dobiti na poklon, a radi se novom rose vinu poznatog ozaljskog vinara i vinogradara Elvisa Šoštara. Naime, posebnost je vina u tome što je za njega korišteno grožđe iz tradicionalne Ženske berbe. Šoštar je podsjetio kako je oživljen ovaj lijepi običaj.

-Od 2015. godine imamo tradiciju Ženske berbe, a tada smo je uveli kao „remake“ berbe iz 1915. godine, kad su supruge naših predaka dok su oni bili na ruskoj fronti u Prvom svjetskom ratu ostale same kod kuće i bile prisiljene obaviti berbu. Mi smo nakon 100 godina mi smo to ponovo napravili i sad je to postalo tradicija. Prva boca na tržište izlazi iz berbe 2021. godine, a imamo i berbu iz 2022. godine. Odlučili smo napraviti posebnu liniju vina koje će se zvati Marijaelena. To je spoj imena moje prabake i moje kćeri i simbolizira sto godina muke, ljubavi, strasti i borbe za opstanak na ovim područjima i težnji tih žena da održe obitelj na okupu. Županica je bila nositelj berbe 2021. godine i tada smo napravili jednu jako lijepu priču, a plodovi su tu ispred vas, kazao je.

Dodao je kako vrijedne ženske ruke nisu zaslužne samo za berbu grožđa jer je etiketa novog rosea rad slikarice Miroslave Kos kojoj je najčešći motiv upravo žena i njezine emocije.

Županica Furdek Hajdin je podsjetila da je Karlovačka županija povezana s obitelji Šoštar kroz turističku manifestaciju Wine & Walk, kroz koju se promoviraju vina ozaljskog kraja, a kojima se županija može podičiti. Kasnije su se brojne dužnosnice na čelu sa županicom uključile u Žensku berbu.

-Ovaj rose koji će danas postati simboličnim poklonom koji ćemo darivati našim mladencima bit će  skromna čestitka onima koji ulaze u bračnu luku. Današnji dan je posebno simboličan, jer je Valentinovo, ali i prvi dan korizme, Pepelnica. To je jedna simbolika bračnog života, gdje od one zaljubljenosti i zanesenosti koji danas slavimo u Valentinovu brak se ipak temelji na onoj pravoj ljubavi. Ljubav treba imati jednu svoju zrelost i ne čine ju samo lijepi trenuci, a brak može opstati uz mnoga odricanja, puno razumijevanja i upravo to današnji dan u sebi nosi. Simbolika današnjeg dana neka bude poruka svima koji u bračne vode ulaze; iza svake kiše dolazi sunce i svi koji se nađu u krizama neka se sjete tog dana kad su ulazili u brak;  one sreće, vjere i nade koju su tada unašali u taj složeni odnos koji nije samo valentinovski, rekla je županica i uputila čestitke svim mladencima koji danas sklapaju brak i koji će u budućnosti biti darovani ovim vinom i čestitkom s lijepim željama.

Prvi mladenci koji su dobili ovu simboličnu čestitku su Jasmina Barać i Mario Mihalić.

Pročelnica Tatjana Gojak županijskog Odjela za opću upravu na današnjoj konferenciji je iznijela podatke o broju sklopljenih brakova. U 2023. godini na području županije sklopljeno 435 brakova, što je prosječna brojka unatrag nekoliko godina. Veseli podatak da su lani u županiji rođena 823 djeteta, što je 31 dijete više nego u 2022. godini.