8. ožujak

Sretan vam Dan žena!

VIŠE IZ RUBRIKE

Borba za jednakost

Na današnji dan slave se ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola.

Međunarodni dan žena obilježava se 8. ožujka svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Nastao je kao inicijativa socijalističkih organizacija u razdoblju prije Prvog svjetskog rata u borbi za jednakost, pravo glasa kao i emancipaciji žena.

Prvi Dan žena obilježen je 28. veljače 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike.

Požar u jednoj njujorškoj tvornici 1911. godine, u kojem su poginule 123 žene i djevojčice zbog slabih mjera sigurnosti na radu, bio je još jedan okidač za nastavak borbe za njihova prava.

Ideja za obilježavanjem Dana žena pojavila se početkom 20. stoljeća, u vrijeme industrijalizacije i ekonomske ekspanzije, koja je često dovodila do pobuna zbog loših radnih uvjeta. Sve je počelo u New Yorku 8. ožujka 1857. godine, kada su radnice u tvornici tekstila štrajkale zahtijevajući bolje uvjete rada i veće plaće, a dva mjeseca kasnije osnovale su sindikat. Protesti i štrajkovi žena nastavili su se sljedećih godina, a jedan od najpoznatijih bio je 1908. godine, kada je 15 tisuća žena protestiralo ulicama New Yorka tražeći pravo glasa. Prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u 1910. godine u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale,  te ustanovila "Međunarodni dan žena" na prijedlog slavne njemačke socijalistkinje Clare Zetkin.