Dan struke, dan odluke u Prirodoslovnoj školi

Srednjoškolci iz Požege, Pitomače i Karlovca predstavili strukovna zanimanja u poljoprivredi i prehrani

VIŠE IZ RUBRIKE

Panonika

Roka i Lana, buduće tehničarke nutricionistice, predstavile su škripavac koje su same napravile

Neka tvoje ideje padnu na plodno tlo, moto je pod kojim se danas u Prirodoslovnoj školi Karlovac održava sajam strukovnih zanimanja u području poljoprivrede i prehrane – Dan struke, dan odluke. Ujedno je time obilježen i Dan Prirodoslovne škole.

-Mi smo partneri srednjoj Poljoprivredno školi iz Požege koja je nositelj projekta RCK Panonika i u sklopu toga odrađujemo ovaj sajam učeničkih znanja i natjecanja. Učenici će se natjecati u onim vještinama i stručnim znanjima koje su stekli u sklopu praktične nastave i stručne prakse prije svega. To su dakle agroturistički tehničari, veterinarski tehničari, tehničari nutricionisti, cvjećari, voćari vinogradar, vinar, pojasnio je ravnatelj škole domaćina Nenad Klasan.

Sajam je dio EU projekta Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti Panonika, čiji je nositelj Poljoprivredno-prehrambena škola Požega, a kojeg financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Partneri projekta su Požeško-slavonska županija, Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača, Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi, Kutjevo d.d., Prirodoslovna škola Karlovac, Ekonomska škola Požega i Udruga učeničkih domova Republike Hrvatske.

Sajam je prije svega bio namijenjen budućim srednjoškolcima iz Karlovačke, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke, Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije da saznaju sve o strukovnim zanimanjima u području poljoprivrede i prehrane koja se mogu upisati u srednjoj školi.

Imali su prilike vidjeti zanimljive radionice koje su pripremili učenici iz Požege, Pitomače i Karlovca, ali i da se zabave uz natjecanja učenika srednjih strukovnih škola u kojem pobjednici, dakle pet najboljih parova, deset učenika svaki osvaja 664 eura (5000 kuna).

Sara iz Prirodoslovne škole Karlovac, s prijateljicama iz razreda predstavile su čime se bave agroturistički tehničari.

-Ovo je povrće koje sami uzgajamo u našem plasteniku zajedno sa sjemenom koje isto proizvodio ovdje. Napravili smo i dvije salate u jednoj je paradajz, krastavci i paprika sa soli i maslinovim uljem, a  u drugoj su salati krastavci i paradajz s bučinim uljem.

Andreja je maturantica Prirodoslovne škole i uskoro će biti veterinarski tehničar. Zanimanje je odabrala prvenstveno iz ljubavi prema životinjama, a kod kuće ima kaže ribicu.

- Na ovoj radionici prikazujemo svijet veterinarske kirurgije, a kolege iz razreda se natječu se iz prepoznavanja pasmina i drugim stvarima koje se tiču veterine.

Roka i Lana učenice su trećeg razreda i školuju se za tehničare nutricioniste, one su u svojoj radionici predstavile kako se u školskoj sirani rade sirevi.

-U našoj školskoj sirani na poticaj naše tete tehničarke radimo sir škripavac. Radimo ga isključivo od domaćeg kravljeg mlijeka i trudimo se koristiti što više prirodnih proizvoda, kaže Roka.

-Svake godine kad je Dan škole naša teta tehničarka izvuče nas s kojeg sata da joj pomognemo raditi sir. Radile smo to i prošle godine. Kaže da smo joj dobri asistenti, dodaje Lana.

Djevojke su napravile škripavac i skromno kažu da su do sada dobile pohvale, jer „lijepo se osjeti kao škripi pod zubima“.

Sajam je obišla i zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar sa suradnicima.