Prvi Karlovački

“Srce tame” – otvorena izložba poznatog hrvatskog slikara Zoltana Novaka

Autor: Marta Marinović

13.10.2021

Kultura

Zoltan Novak, jedan od najznačajnijih hrvatskih slikara srednje generacije otvorio je večeras izložbu „Srce tame“. Izložba je nastala u autorskoj koncepciji slikara Zoltana Novaka i više kustosice Gradskog muzeja Karlovac Antonije Škrtić.

Slike koje su predstavljene Karlovčanima recentnog su nastanka i predstavljaju nastavak autorovih likovnih istraživanja. Iz presjeka ove bogate izložbe izdvajamo sliku koju je publika po otvorenju mogla vidjeti, a to je  „Srce tame“, koja je posveta pripovijetki Josepha Conrada, po kojoj je Francis Ford Coppola snimio film „Apokalipsa danas“.

Izložba je nastala jednim dijelom još prije tri godine jer je Galerija htjela pokazati jedan dio moje izložbe koji je bio izložen u Muzeju suvremenih umjetnosti. Na izložbi su postavljene samo tri slike s te izložbe, kasnije sam naslikao još osam slika koje se nadovezuju na te tri, htio sam kroz njih proširiti tematsko i formalno ciklus. Sretan sam što mogu karlovačkoj publici pokazati svoje radove zato što ova Galerija ima i jedan krasan edukativan program za mlade, rekao je autor Novak.

Na otvorenju prigodnim se riječima obratio gradonačelnik Damir Mandić, koji je pritom pohvalio izložbu i ukazao na njen značaj.

-Ova izložba pokazuje da Gradski muzej Karlovac zaista radi dobar posao i tako smješta Karlovac tamo gdje mu je i mjesto, u srce kulture. Kultura, umjetnost, pa onda i slikarstvo su prostor u kojem pandemija gubi svoju snagu, prema tome vjerujem da ćemo mi svi narednih mjeseci posjećujući ovu izložbu zaboraviti na pandemiju, a vjerujem kako će i zdravlje pobijediti sve ovo što se događa, rekao je Mandić.

Županica Martina Furdek Hajdin istaknula je doprinos Ministarstva kulture u razvoju, očuvanju i obnovi hrvatske, pa tako i karlovačke baštine te nadodala:

-Izložba je zaista na ponos nama u gradu Karlovcu. Ona se jednom svojom kvalitetom izdiže iz prosjeka i duboko se nadam, a to pokazuje i interes javnosti na otvorenju koji se usprkos pandemiji vraća kulturi.

Ostvarenje izložbe financijski je omogućilo Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Karlovac. Izložbu eminentnog hrvatskog slikara svečano je otvorila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koja je pritom izdvojila.

Zadovoljstvo mi je kao ministrici otvarati ovako velike izložbe suvremenih umjetnika kojima ne svjedoči samo snaga, talent i vrijednost, nego i ono što je suvremena umjetnička scena u Hrvatskoj danas. Zoltan je zasigurno jedan od najutjecajnijih umjetnika na toj sceni. On svoju veličinu ne predstavlja samo u svome radu koji je vrhunac hrvatske suvremene umjetnosti, on svoju veličinu pokazuje kao pedagog i angažiran pratitelja umjetnosti ali i kao onaj koji odgaja nove generacije umjetnika. Ova izložba prikazuje Zoltana kao majstora slikarstva, ali i kao intelektualca koji prati film, književnost i društvena događanja. Kroz svoje slike, kao kroz televizijske ekrane pred nas prosipa svoje poglede, rekla je Obuljen Koržinek.

Izložba ostaje otvorena do 5. prosinca 2021. godine, a može se razgledati u radno vrijeme Galerije „Vjekoslav Karas“ pridržavajući se važećih epidemioloških mjera.