"Srce tame" - otvorena izložba poznatog hrvatskog slikara Zoltana Novaka

VIŠE IZ RUBRIKE

  Zoltan Novak, jedan od najznačajnijih hrvatskih slikara srednje generacije otvorio je večeras izložbu „Srce tame“. Izložba je nastala u autorskoj koncepciji slikara Zoltana Novaka i više kustosice Gradskog muzeja Karlovac Antonije Škrtić.

  Slike koje su predstavljene Karlovčanima recentnog su nastanka i predstavljaju nastavak autorovih likovnih istraživanja. Iz presjeka ove bogate izložbe izdvajamo sliku koju je publika po otvorenju mogla vidjeti, a to je  „Srce tame“, koja je posveta pripovijetki Josepha Conrada, po kojoj je Francis Ford Coppola snimio film „Apokalipsa danas“.

  -Izložba je nastala jednim dijelom još prije tri godine jer je Galerija htjela pokazati jedan dio moje izložbe koji je bio izložen u Muzeju suvremenih umjetnosti. Na izložbi su postavljene samo tri slike s te izložbe, kasnije sam naslikao još osam slika koje se nadovezuju na te tri, htio sam kroz njih proširiti tematsko i formalno ciklus. Sretan sam što mogu karlovačkoj publici pokazati svoje radove zato što ova Galerija ima i jedan krasan edukativan program za mlade, rekao je autor Novak.

  Na otvorenju prigodnim se riječima obratio gradonačelnik Damir Mandić, koji je pritom pohvalio izložbu i ukazao na njen značaj.

  -Ova izložba pokazuje da Gradski muzej Karlovac zaista radi dobar posao i tako smješta Karlovac tamo gdje mu je i mjesto, u srce kulture. Kultura, umjetnost, pa onda i slikarstvo su prostor u kojem pandemija gubi svoju snagu, prema tome vjerujem da ćemo mi svi narednih mjeseci posjećujući ovu izložbu zaboraviti na pandemiju, a vjerujem kako će i zdravlje pobijediti sve ovo što se događa, rekao je Mandić.

  Županica Martina Furdek Hajdin istaknula je doprinos Ministarstva kulture u razvoju, očuvanju i obnovi hrvatske, pa tako i karlovačke baštine te nadodala:

  -Izložba je zaista na ponos nama u gradu Karlovcu. Ona se jednom svojom kvalitetom izdiže iz prosjeka i duboko se nadam, a to pokazuje i interes javnosti na otvorenju koji se usprkos pandemiji vraća kulturi.

  Ostvarenje izložbe financijski je omogućilo Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Karlovac. Izložbu eminentnog hrvatskog slikara svečano je otvorila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koja je pritom izdvojila.

  -Zadovoljstvo mi je kao ministrici otvarati ovako velike izložbe suvremenih umjetnika kojima ne svjedoči samo snaga, talent i vrijednost, nego i ono što je suvremena umjetnička scena u Hrvatskoj danas. Zoltan je zasigurno jedan od najutjecajnijih umjetnika na toj sceni. On svoju veličinu ne predstavlja samo u svome radu koji je vrhunac hrvatske suvremene umjetnosti, on svoju veličinu pokazuje kao pedagog i angažiran pratitelja umjetnosti ali i kao onaj koji odgaja nove generacije umjetnika. Ova izložba prikazuje Zoltana kao majstora slikarstva, ali i kao intelektualca koji prati film, književnost i društvena događanja. Kroz svoje slike, kao kroz televizijske ekrane pred nas prosipa svoje poglede, rekla je Obuljen Koržinek.

  Izložba ostaje otvorena do 5. prosinca 2021. godine, a može se razgledati u radno vrijeme Galerije „Vjekoslav Karas“ pridržavajući se važećih epidemioloških mjera.