MUP - PU karlovačka

Spriječena krijumčarenja 17 stranih državljana

VIŠE IZ RUBRIKE

Ilegalni prijelaz granice

Završeno krim istraživanja nad petoricom muškaraca od 34, 31, 40 i 39 godina

Policijski službenici PU karlovačke proteklih su tjedan dana proveli četiri kriminalistička istraživanja nad ukupno petoricom muškaraca od 34, 31, 31, 40, 39 godina, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Naime, u ranim jutarnjim satima 1. kolovoza policijski službenici Ravnateljstva policije su na području općine Josipdol zaustavili i kontrolirali osobni automobil crnogorskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 34-godišnji turski državljanin. Kontrolom je utvrđeno da je u vozilu prevozio pet stranih državljana.

Policijski službenici Ravnateljstva policije su također, u noći 4. kolovoza na području grada Slunja zaustavili i kontrolirali osobni automobil francuskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 31-godišnji francuski državljanin dok je kao suvozač zatečen također 31-godišnji francuski državljanin. U vozilu su prevozili tri strana državljana.

Osim toga, u popodnevnim satima 4. kolovoza u naselju Tušilović, policijski službenici Ravnateljstva policije zaustavili su osobni automobil bosansko-hercegovačkih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 40-godišnji bosansko-hercegovački državljanin. Policijskim postupanjem je utvrđeno da je u vozilu prevozio šest stranih državljana.

Navečer istoga dana, u mjestu Kolarić, općina Vojnić, po policijskim službenicima zaustavljeno je i osobno vozilo pulskih registarskih oznaka kojim je upravljao 39-godišnji hrvatski državljanin, za vrijeme dok mu je vozačka dozvola oduzeta zbog čega mu je izdan obvezni prekršajni nalog. Provjerom je također utvrđeno da je u vozilu prevozio tri strana državljana.

Za svih 17 stranih državljana policijskim postupanjem je utvrđeno da su nezakonito ušli u Hrvatsku te su svi izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom, navodi se u priopćenju PU karlovačke.

Nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja nad navedenim muškarcima zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Hrvatskoj, protiv osumnjičenog turskog i hrvatskog državljanina bit će podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu, dok je bosansko-hercegovački državljanin predan uz kaznenu prijavu pritvorskom nadzorniku.

Protiv francuskih državljana nadležnom sudu je podnesen optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja pomaganja državljaninu treće zemlju u nezakonitom prelasku vanjske granice, navodi se u priopćenju.