Dario Keča, trener Karate kluba "Karlovac 1969" i član Upravnog odbora Hrvatskog karate saveza, Ivan Puklavec, trener

"Spremamo se za najjači turnir u ovom dijelu sezone, to je u Poreču Svjetski kup za mlade na koji ide sedam natjecatelja"

VIŠE IZ RUBRIKE

Karate

Karate klub "Karlovac 1969" dobro je posložen klub i u puno stvari je uzoran, klub izuzetno kvalitetno radi s djecom i mladima, iz vikenda u vikend postižu se kvalitetni rezultati na turnirima i klub je među uspješnijima u Hrvatskoj  

U Karate klubu "Karlovac 1969" radi se vrlo ozbiljno i kvalitetno. Tijekom tjedna svakodnevno se trenira, a gotovo svaki vikend ide se na natjecanja. Mladi natjecatelji postižu odlične rezultate, osvajaju medalje i od ove generacije natjecatelja može se puno očekivati u budućnosti. Vrhunac ove sezone za klub bit će nastup na Svjetskom kupu za mlade u Poreču. U Zadru je nedavno održano 59. Europsko seniorsko prvenstvo u karateu i parakarateu. Hrvatska se plasirala na treće mjesto na tablici osvojenih odličja u karateu s ukupno 4 medalje, tri zlata i jedna bronca te na treće mjesto na tablici osvojenih medalja u parakarateu s osvojena tri odličja, jedno zlato i dva srebra. U sklopu vikend priprema natjecatelji Karate kluba "Karlovac 1969" prisustvovali su Europskom prvenstvu u Zadru i glasnim su navijanjem bodrili hrvatske karatiste. O svemu što se događa u klubu, ali i u hrvatskom karateu, nešto više rekli su nam trener u klubu i član Upravnog odbora Hrvatskog karate Dario Keča i trener Ivan Puklavec. Europsko prvenstvo u Zadru bilo je za Hrvatsku uspješno i organizacijski i rezultatski.

-Svakako, ovo prvenstvo bilo je vrh u ovoj godini, što se tiče toga i sama organizacija je nadmašila dosadašnja prvenstva, svi su bili jako zadovoljni i pohvalno se odnosili prema tome. Rezultatski je pogotovo bilo uspješno, rezultati su bili fantastični, zbog toga smo u biti  i radili Europsko prvenstvo, da možemo na domaćem terenu ostvariti takve rezultate s obzirom na jako veliku konkurentnost i gotovo profesionalizam u karateu, to je sjajno. Tako da izuzetno smo zadovoljni sa svime, imamo pohvale od Svjetske karate federacije i Europske karate federacije, svi koji su bili tamo uživali su u vrhunskoj prezentaciji, na kraju okrunili smo se takvim rezultatima, ciljevi su ostvareni, pripremali smo se dvije godine za nastup na ovom prvenstvu, rekao je Dario Keča.

Karate klub "Karlovac 1969" iskoristio je blizinu Zadra i odveo članove kluba na prvenstvo, da nešto nauče, da prate vrhunske borbe, ali i da navijaju za hrvatske reprezentativce.

-Pošto je bilo blizu, bila je prilika da naši članovi vide vrhunski karate, da navijaju, da bodre naše reprezentativce. Tako da smo otišli tamo i bili smo dva dana, jednu noć smo spavali u Zadru. Bila je vrhunska atmosfera, navijanje, djeca su malo secirale te borbe, vidjela nešto što bi mogli koristiti u treningu, tako da sve u svemu bilo je jako lijepo, lijepi izlet, kazao je trener Ivan Puklavec.

Dino Povrženić kao član Karate kluba "Karlovac 1969" sudjelovao je na niz velikih natjecanja, svjetskih i europski, no on je završio fakultet i zaposlio se. Da je ostao aktivan vjerojatno bi nastupio u Zadru.

-Da, vjerojatno bi Dino bio u Zadru, pitaju me često treneri reprezentacije za njega. Da, to je tako jednostavno, kreneš putem posla, završiš fakultet i onda treba naći modele da produžiš karijeru, da nekako to uskladiš i takva odricanja i financije i sve to. Nažalost, kada radiš cijeli dan, Dino je u građevini, teške su to stvari, nitko neće nastupiti da je na pola spreman, ili si spreman ili nisi, vjerujem da bi mogao još sigurno ostvarivati kvalitetne rezultate da je ostao, ali eto godine idu. Obećao je Dino da će doći na koji trening, tu i tamo dođe, preselio se što se tiče posla iz Zagreba u Karlovac, sada radi tu, pa se nadamo da će naći vremena u budućnosti da bude u klubu demonstrator ili trener, napomenuo je trener Dario Keča.

U klubu marljivo rade s mladim natjecateljima, pa vjeruju da će neko od njih krenuti putem Dine Povrženića i da će ostvarivati rezultate, kao što su bili njegovi.

-Mislim da ćemo vrlo skoro imati takve natjecatelje, tu nam je Lucija Šegavić, koja ima odlične rezultate i koja može izboriti nastup na Svjetskom juniorskom prvenstvu, ako dobro odradi kvalifikacije. Ako ne izbori Svjetsko prvenstvo, ima i iduću godinu, ona je tu. Nakon nje dolaze dečki, imamo četiri, pet kvalitetnih kadeta, pa mislim da je budućnost svijetla. Novu generaciju forsiramo već pet godina, idemo stalno po turnirima, pripremamo ih i od njih puno očekujemo. To je ta nova generacija učenika od devet do jedanaest godina, njih ima sedam, osam. Moramo pronaći model kako ih zadržati do fakulteta, kako smo uspjeli zadržati Dinu. Nije to samo naš problem, to je problem svih sportskih klubova, da ti natjecatelji ostanu u sportu, da budu do 22 godine, do 25 ili do 30, da probamo to odraditi na taj način, istaknuo je Ivan Puklavec.

Upravo Dino Povrženić može biti lijep primjer svima u klubu, uz uspješnu sportsku karijeru završio je u roku studij građevine i sada radi u struci.

-Ipak, to je stvar karaktera, pronaći motivaciju za dalje, ima tu dosta borbi, dosta ozljeda, dosta uspona, dosta padova. Naši dečki koji su sada osvojili naslove prvaka Europe Anđelo Kvesić i Ivan Martinac, kojeg sam dugo vodio u reprezentaciji, oni su blizu 30 godina, to znači uz sve to, opstali su dugi niz godina. To su složeni modeli kako financiranje zatvoriti, kako završiti fakultet uz sport i tako dalje. Naravno da danas možemo reći da su ove generacije možda pametnije, imaju veći protok informacija i inteligentnije su, međutim imaju odrastanje u komfornoj zoni, imaju malu toleranciju na bol i odricanje. Sve je u redu dok ide, dok je dobro, kada treba napraviti dodatni napor i pređe se u stariju kategoriju ili težinu, gdje si dvije glave manji, pa trebaš izdržati godinu dana dok narasteš, hipofiza svakom radi drugačije, onda nastanu problemi. Naravno i mame i ostali u najboljoj namjeri pokušavaju ih neki put štititi, razmaziti, ljubav u svakom pogledu, ali mi smo borilački sport. On je imao problema oko prehrane, ali on to voli, klasika je to sve, ali većini tako fali taj jedan neću reći nekakav spartanski odgoj, ali daj malo stani, napravi nešto više od sebe u životu, učini nešto, pokreni se i tako. Moram reći da su svi opterećeni školom i dosta tih aktivnosti sa strane, djeca se s više strana razvijaju, tu je i engleski jezik i glazbene škole, toliko je toga. Ali, u jednom trenutku, ako želiš uspjeti u bilo čemu od toga, moraš malo više vremena i truda posvetiti tome, ako želiš biti izvrstan, ako želiš biti prosječan, to je sve tako. Razgovarali smo o tome Ivan i ja, samo je ta odluka bitna, da li si spreman podnijeti tu cijenu uspjeha. Trener je spreman, ali to je stvar motivacije tih naših sportaša, djece, roditelja, koji su veliki suport, koji nam pomažu da idemo to izgurati. Karate je jednostavno konkurentan sport, strašno puno se radi i u Hrvatskoj se jako dobro radi, imamo odličnih klubova, nekada je to bilo manje, sada imamo 187 klubova. Dobro tu ima nekih pridruženih klubova, ali ako imaš ozbiljnih klubova 30 do 50, to ozbiljno znači da svi pucaju na medalje onda to moraš da raditi ozbiljno. Dođe u finale i protivnik je malo bolji od njega i onda pitaju koliko trenira u Zagrebu, odgovor je dva put dnevno i onda dođemo do toga da naši treniraju tri do četiri puta tjedno, ali su izuzetno talentirani i kvalitetni, zahvaljujući dobrom radu u klubu. Naći ćemo mi modele, ali nam fali taj jedan dio te žustrine, te motivacije, da nema nekih izgovora, napomenuo je trener Dario Keča.

Sezona u Karate klubu "Karlovac 1969" još uvijek traje, trenira se, još ima i nekoliko natjecanja, a glavni izazov je Svjetski kup za mlade, koji će u lipnju biti održan u Poreču, a nastupit će sedam članova kluba.

-Tu su neki manji turniri, ali spremamo se za najjači turnir u ovom dijelu, to je u Poreču taj Svjetski kup za mlade na koji ide sedam natjecatelja i ja kao trener. Za to veliko natjecanje već je već skoro 4.000 prijavljenih natjecatelja, po 96 sportaša u kategoriji, tu ako uspijemo napraviti rezultat onda ćemo ovaj dio sezone lijepo zaokružiti. Do sada smo obično sezonu završavali nastupom na turniru na otoku Krku, a tamo smo ostali i na kupanju, neki put je bilo tamo i spavanje, da bilo je druženje i kupanje. Imamo stvarno dobre roditelje i puno nam pomažu oko organizacije, oko smještaja, oni idu s nama na Krk. Jedino je problem taj što je takva klima da stvarno u borilačkom sportu moraš biti borac, moraš se htjeti potući, to ima svoje. Djece danas ima sve manje, naravno da je konkurencija slabija i drugi su isto takvi, ali uvijek se nađu jedan, dva koji su ekstra. Mi smo znali od naših napraviti takve ekstra natjecatelje, to je Dario pokazivao dugi niz godina, tako da mislim da ćemo uspjeti i sada. Ove godine idemo na otok Krk 8. lipnja, idemo svi zajedno, a nakon toga idemo u Poreč, ustvari trenirat ćemo sve do kraja lipnja, a nakon toga od 1. srpnja idemo na odmor, tada nam završava sezona, rekao je trener Ivan Puklavec.

Glavni model u Karate klubu "Karlovac 1969" godinama je rad, rad i samo rad, to je zagovarao Dario Keča, a tome mu se priključio i trener Ivan Puklavec, obojica imaju isto razmišljanje o sportu.

-Naravno, tu imam sreću da se i Ivan Puklavec priključio, imamo isto razmišljanje o sportu, izuzetno je educiran kao kondicijski trener i ima tu želju da napravimo rezultat. Dosta se toga događalo, imali smo sjajnu generaciju do korone, onda nakon korone došlo je do prestanka bavljenja sportom, skoro 40 posto tih naših članova je prestalo, taj neki psihološki efekt. Međutim, sada imamo zbilja jako dobru generaciju, ja gledam samo na neki pametan način da ustraju, da ne sagore i tako da izdrže taj dio, ja vjerujem da hoće, mi ćemo naći modele za ove najbolje, jer danas ako ne ideš na te A turnire ili na turnire Premijer lige serije A, koji su po cijelom svijetu, onda ne možeš napredovati. Sport je danas globalan, vrlo je teško ostvariti rezultate, trebaš vidjeti Brazilce i Egipćane i Japance i sve te koji rade vrhunski karate, ima ih puno i nema više slabih. Nekada smo rekli da su Poljaci slabiji ili neki drugi, ne znam, no svima je sve dostupno, svi treniraju, sport je takav, više nema nepoznanica. Tu su sada nijanse, kako izgraditi karakter i borca, na koliko turnira ići, koliko će biti ustrajan, sada je na nama da ovu generaciju motiviramo. Vjerujem da hoćemo da se zadrže, tu su negdje klapa po godinama, imamo i te mlade koji dolaze od desetak godina, bila je neka ozljeda, nešto sitno je bilo i pita on bi li mogao doći odmah na trening, doktor je rekao mirovanje dva tjedna, dakle volju i želju imaju. Plan i program je takav da bi mi htjeli da u 365 dana u godini bude najmanje tristotinjak treninga minimum za tu dob. Imamo dvoranu na raspolaganju 24 sata na dan, danas većina klubova ima svoje dvorane, barem neki mali prostor i s nekim tatamijem i to više nije problem. Znanje imamo, ja vjerujem da ćemo mi u idućih nekoliko godina imati reprezentativca, ako bude sve u redu sa zdravljem, imamo jako dobar omladinski pogon, imamo suport roditelja, samo fali još to malo odricanja da se svi malo još zalaufamo više kada treba napraviti taj korak više prema europskom ili svjetskom prvenstvu. Iz Hrvatske ide samo jedan u pet težinskih kategorija, puno je onih koji to žele, imamo izborne turnire, nemamo nekih šupljih kategorija, kako to zovemo, jer vidi se na kadetskim i drugim državnim prvenstvima koliko ima natjecatelja. Imamo samo neprekidno usavršavanje i rad, to je temelj uspjeha, motivacija je tu, želja je tu i ja sam uvjeren da ćemo imati ponovo nekoga na europskom i svjetskom prvenstvu, istaknuo je Dario Keča.

Karate je dugi niz godina popularan sport u Karlovcu, pa nema problema sa članstvom, upisati se može u klub tijekom cijele godine, a primaju se svi uzrasti.

-Upise radimo tijekom cijele godine, a uvijek imamo mjesta za nove članove, tako da i ovo može biti reklama da nam dođu djeca. Radimo mi s djecom već od tri godine, to je naš karate vrtić, igraonica, imamo i karate školu, to su školarci i malo napredniji vrtićanci i imamo natjecateljsku grupu. Što se tiče broja članova imamo sve to zaokruženo, ali da dođe desetak djece mi ih možemo uvijek primiti, imamo prostora. Ono što je Dario rekao, imamo dvoranu od 0 do 24 sata, imamo dvije dvorane. U vrijeme kada djeca treniraju, njihovi roditelji mogu ići u rekreacijske grupe, koje vodi naš trener, koji je završio rekreaciju. Mislim da imamo sve zaokruženo, djeca, roditelji, rekreacija i natjecatelji, dobro bi došlo još desetak djece, na primjer, pa svi zainteresirani neka dođu u naš prostor i neka se uključe, kazao je trener Ivan Puklavec.

Dino Povrženić je imao sjajne rezultate, ali on i trener Dario Keča znali su odrađivati treninge već od šest sati ujutro, pitanje je imali tko od mlađih želju da cijelog sebe da sportu i da trenira više puta na dan.

-Pa ima, ali mislim da tu treba biti oprezan, na primjer ako dijete s deset godina isforsiraš, vidjeli smo mi to često, pogotovo kod nas u karateu, da do dvanaeste, trinaeste, četrnaeste godine ode na sve moguće te lige za mlade, da izbori kao kadet europsko prvenstvo i osvoji medalju, onda je on možda već sa 14 godina prošao sve. To se zove rana specijalizacija, koja nikada nije dobra, mislim dobra je da je on u tom žrvnju, da on radi cijelo vrijeme, ali što će on raditi kao mlađi senior ili senior. Tako da mislim da ima vremena, oni trebaju ispuniti ovih pet dana tjedno, dobiju oni i domaći zadatak, kada je bitan turnir uvijek se ubaci jutarnji ili poslijepodnevni trening. Naša Lucija Šegavić bi sada trebala biti ta koja bi morala doći k meni i reći da idemo trenirati u šest sati ujutro, ali ona voli spavati do osam, devet sati, rekao je Ivan Puklavec.

Trener Dario Keča smatra da se pojačani treninzi ne mogu raditi sa svima, to je samo za individualce, koji su čvrsti i jaki, a takav je upravo bio Dino Povrženić.

-Naravno, ne može se to sa svima raditi, to je samo za individualce koji su čvrsti i jaki, koji imaju snažnu želju i koji to mogu izdržati tjelesno i psihofizički, a mislim uopće je poznato da se u borilačkom sportu traži ta neka tolerancija na bol. To pokazuju neki filmovi i uvijek to pokazuju treniranja u težim uvjetima, međutim treba trening danas biti pametan, ne preforsirati. Lako je sada napraviti neki trening visokog intenziteta, gdje on neće moći poslije tri dana hodati, to više nema smisla. Nama treba danas pametan i efikasan trening koji će biti čvrst, naravno koji će izazvati promjene da ti na sljedeće treninge možeš dolaziti i periodizaciju raditi kako treba. Samo nam treba taj broj treninga i dok sportaš napreduje, to je dobro. Mi dolazimo do generacija koje žele sve sada i odmah i ako to ne dobiju, onda teško se zadrže do kadeta, a kamo do seniora. Prerano je ta specijalizacija, taj ulazak u neki natjecateljski sport, ali je to tako koncipirano. Na državnom prvenstvu se boduju rezultati koji su bodovi i u lokalnoj zajednici, financirani smo zbog državnih medalja, a ne samo zbog masovnosti rada. Sad su neki novi trendovi pa se financiraju treneri na državnoj razini i razvoj sporta, rad s mladima i to je dobro, ali sve ovisi o rezultatima. Svi mi treneri fokusirani smo na neke rezultate, neki put bi možda mogli neke stvari odgoditi, ali ako kreneš sa petnaest godina vrlo teško možeš napravi nešto u sportu. Moraš se višestrano razvijati, ali u takvim smo uvjetima kao drugi i moramo napraviti najbolje što možemo, napomenuo je trener Dario Keča.