Financiranje se provodi putem crowdfunding kampanje

Sportsko-kulturni centar Mostanje bit će u funkciji 2021. godine

VIŠE IZ RUBRIKE

  Prvi pilot projekt crowdfundinga, odnosno grupnog financiranja izgradnje Sportsko-kulturnog centra Mostanje kojeg provodi Grad Karlovac u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom sjeverozapadne Hrvatske, predstavljen je danas u Maloj gradskoj vijećnici. Gradonačelnik Damir Mandić rekao je kako bi se projekt ukupno vrijedan 7,2 milijuna kuna realizirao u tri faze, a 2021. godine objekt bi trebao biti u funkciji.

  -Grad je 2013. godine krenuo u obnovu kuglane koja je bila srušena u Domovinskom ratu. U međuvremenu što zbog krize, što zbog nekih drugih projekata nikako nismo uspjeli zatvoriti financiranje cijelog projekta. S Vijećem gradske četvrti, s kuglačima i Kulturno umjetničkim društvom Mostanje još početkom ove godine smo se dogovorili da će Grad pronaći način kako izgraditi i urediti Sportsko-kulturni centar Mostanje, istaknuo je Mandić.

  Rekao je kako su za 2019. godinu u Gradskom proračunu osigurali 500 tisuća kuna za tu namjenu, s tim da su  sredstva također predviđena i u projekcijama proračuna za 2020 i 2021. godinu.

  Prvi čovjek našega grada pojasnio je i kako je došlo do osmišljavanja projekta crowdfundinga.

  -Malo u razgovoru sa svima, malo u mojem kontaktu s Karlovčanima koji žive u Kanadi, odnosno Australiji, došli smo na ideju da bi možda bilo dobro s obzirom na jednu memorijsku vrijednost i sve ono što se događalo u Karlovcu 90.-ih godina da zamolimo za pomoć naše iseljenike iz Karlovca i oni su stvarno pokazali dobru volju. U tom kontekstu smo osmislili i ovu crowdfunding kampanju s REGEA-om, izjavio je. Kazao je i kako u 2019. godini planiraju prikupiti 300 tisuća kuna iako vjeruje da će iznos biti i veći i onda će ta sredstva namjenski ići za uređenje toga centra.

  -Cilj nam je na neki način dignuti vidljivost samog projekta i na taj način zainteresirati ne samo građane Mostanja, Turnja i sve ostale Karlovčane već i građane izvan granica Karlovca za njegovu vrijednost, poručio je.

  Ravnatelj REGEA-e, Julije Domac istaknuo je kako je crowdfunding način financiranja koji uzima sve više maha u Europskoj uniji.

   -Mi smo bili jedni od pionira u Hrvatskoj koji smo promovirali crowdfunding kao jedan od načina financiranja projekata. U tom smislu već nekoliko godina smo operateri crowdfunding platforme s kojom su do sada već deseci projekata ili dovršeni ili su u tijeku. Riječ je o načinu financiranja koji uzima sve više maha u Europskoj uniji i koji otvara mogućnosti da se građani ne samo financijski pokažu nego da osjete projekte svojima, da mogu sudjelovati i donijeti neku promjenu i da se njihova financijska i svaka druga podrška vidi i osjeća u gradu, iako će naravno financijska vrijednost projekta biti puno veća nego što će se skupiti od samih građana, kazao je Domac.

  Na kraju su gradonačelnik Damir Mandić i direktor tvrtke REGEA ulaganja potpisali ugovor o suradnji.

  Uglavnom, uplate donacija već su počele i u ovom trenutku je na računu prvih 200 kuna. Iz Grada pozivaju građane da se uključe u kampanju i simboličnom donacijom postanu dio budućnosti u kojoj će mladi dobiti kvalitetan prostor za rekreaciji i edukaciju. Više informacija može se dobiti na croenergy.eu

  (sl)

  Foto: I. Čepurkovski