Prvi Karlovački

[SPONZORIRANI ČLANAK] Zlatko Komadina: Restart koalicija imat će sposobnu i poštenu Vladu i u to nitko ne treba sumnjati

Autor: Ksenija Begović

01.07.2020

Izbori

Očekujem najbolji mogući rezultat liste broj 19 u 7. izbornoj jedinci, od ukupno 22 što je najveći broj u Republici Hrvatskoj. Izazove uvijek rado prihvaćam, a može se reći da je 7. izborna jedinica izazov jer obuhvaća dio Zagreba, Zagrebačke, Karlovačku i dio Primorsko-goranske županije.

Zlatko Komadina, Primorsko-goranski župan i  potpredsjednik SDP- a, nositelj je liste Restart koalicije u 7. izbornoj jedinici koja obuhvaća raznolik teren koji se proteže kroz više županija i gradova, od dijela Primorsko-goranske županije, preko Karlovačke pa sve do Zagrebačke i Grada Zagreba.

Nakon što ste dva puta birani u Sabor u 8. izbornoj jedinici, odlučili ste se voditi koaliciju u 7. izbornoj jedinici koja je rezultatski neizvjesnija za Vašu koaliciju. Radi li se tu o izazovu za Vas i kakav rezultat očekujete?

Kao potpredsjednik Stranke preuzeo sam odgovornost na prijedlog predsjednika i očekujem najbolji mogući rezultat liste broj 19 u 7. izbornoj jedinici. Svaki dio Hrvatske ima svoje potrebe, probleme, posebnosti. Ta je izborna jedinica raznolika baš kao i Primorsko-goranska županija, na čijem sam čelu niz godina. Izazov mi je i velika motivacija.

Očekujem najbolji mogući rezultat liste broj 19 u 7. izbornoj jedinci, od ukupno  22 što je najveći broj u Republici Hrvatskoj. Izazove uvijek rado prihvaćam, a može se reći da je 7. izborna jedinica izazov jer obuhvaća dio Zagreba, Zagrebačke, Karlovačku i dio Primorsko-goranske županije. Od Jadrana do Jaruna. Morate priznati da je nelogičan obuhvat, ali građani znaju da njihovo povjerenje zaslužuje dosljedna politika, bez korupcije i ksenofobije u svojoj osobnoj karti, a to je Restart koalicija. SDP je okupio stranke centra i pokazao političku odgovornost vodeće stranke ljevice.

Na prošlim izborima mnogima su bila puna usta reformi, medu ostalim i reformi teritorijalnog ustroja Hrvatske. Planira li Restart koalicija tu nešto mijenjati?

Ta se priča uvijek pojavi pred izbore. Reformu treba ozbiljno pokrenuti nakon izbora, i to konsenzusom svih stranaka, a potom angažirati ekipu koja će napraviti stručnu podlogu za takvo što. Danska je radila reformu sedam godina. U pravilu, reforme idu prema okrupnjavanju, no kod nas je to teško. Teško je ukinuti pojedine županije jer netko mora obavljati te poslove. Restart koalicija će se boriti za decentralizaciju. Male općine su druga stvar, ali i ta je priča često lov na vještice. Zakonski, više od 20 posto budžeta ne smije se trošiti na plaće zaposlenika jedinica lokalne samouprave, tako da općina koja služi sama sebi ne treba postojati.

Pratili smo javno iskazivanje nezadovoljstva nekih članova imenima koja su se našla, ili nisu, a očekivana su, na pojedinim listama. Imaju li te kritike osnova i zašto za neke mlade gradonačelnike i načelnike na listama nije bilo mjesta?

Politika se ne vodi samo u Saboru. Svi će mladi imati priliku pomoći i u ovim izborima i u mnogim sljedećim. Na listama ima načelnika i gradonačelnika koji su u pravilu s više mandata. Liste su temeljene na prijedlozima kandidatura gradskih i općinskih organizacija SDP-a.

Kakva je koalicijska snaga i potencijal Restart koalicije?

Koalicijski partneri imat će mandata razmjerno svojoj političkoj snazi. Kad se slažu liste, nema mjesta političkoj taštini. SDP jest najveća oporbena stranka. ali svaka od stranaka iz Restart koalicije dat će svoj doprinos zajedničkoj pobjedi. U tome i jest snaga Restart koalicije, zajedništvo i želja da se Hrvatska makne s respiratora i da napokon počne disati punim plućima s jakim gospodarstvom i bez tereta korupcije i drugih malverzacija koje su upisane u osobnu kartu HDZ-a.

Što Restart koalicija nudi biračima  7. izborne jedinice, odnosno onaj njezin dio koji obuhvaća Primorsko-goransku županiju?

Ono što je zajedničko za svaki kutak Hrvatske jest jamstvo da s Restart koalicijom ukidamo klijentelizam, korupciju, ksenofobiju, a u fokus stavljamo čovjeka kojem ne trebaju floskule nego socijalna sigurnost, veće plaće, više posla, veće mirovine, sigurnija budućnost. U Hrvatskoj nema više mjesta za Vladu koja nije donijela Zakon o obnovi Grada Zagreba te građanima produžila stres i neizvjesnost. Glede programa, ono što je sigurno zajedničko 7. izbornoj jedinici je modema željeznička pruga Rijeka – Zagreb. Nadalje, potrebni su novi mostovi na Savi, međugradska željeznica Samobor Zagreb, autocesta Permani – Grobnik – Križišće – Žuta Lokva. Za Zagreb, ali i cijelu Hrvatsku nužna je nova bolnica radnog naziva „Novi Zagreb“, bila ona sveučilišna ili dječja. To ostavljamo struci da procijeni. Karlovcu i Karlovačkoj županiji potreban je sustav zaštite od poplava. Ovaj prostor idealan je za zone sporta i rekreacije, Grobnik, Platak, Gorski kotar, Kupe, obale Save… Naravno, radi se o višemandatnim projektima koji su Hrvatskoj potrebni.

Vaša izborna jedinica obuhvaća Gorski kotar, a vaši oponenti iz HDZ-a vas napadaju da ste kao župan za Gorski kotar jako malo napravili. Kako to komentirate ?

Gorski kotar je zeleno srce Hrvatske. Retorika HDZ a je bjelodan dokaz da su neinformirani i zlonamjerni te ne znaju što Goranima treba. Podsjetit ću ih da Goranima ne trebaju prazne priče i politiziranje onih koji pokazuju neznanje i nepoštovanje prema svima i svemu što je za Gorane učinjeno proteklih godina koliko sam na čelu Primorsko-goranske županije. Gorski kotar treba konkretne programe i projekte te zakonska rješenja kojima će taj dio Hrvatske zauzeti poziciju koju zaslužuje. Dio je to Hrvatske sa sve manje stanovnika zbog čega u županiji vodimo računa o ulaganjima, prije svega u uvjete za obrazovanje najmlađih.

Poznato je da se zalažem za decentralizaciju, kako hrvatskih šuma, tako i drugih javnih poduzeća. Smatramo da su potrebna porezna rasterećenja za stanovnike brdsko-planinskih područja, kako bi se stimulirao ostanak postojećeg i dolazak novog stanovništva u demografski ugrožena područja. Također, treba ojačati fiskalni kapacitet lokalne i regionalne samouprave da upravlja svojim razvojem. Javna poduzeća koja gospodare velikim i vrijednim resursima planinskih područja Hrvatske moraju postati bitne poluge za provođenje regionalne razvojne politike te zadržati stanovništvo u tim krajevima.

Mislite li da će Restart koalicija biti relativni pobjednik i da će imati dovoljno koalicijskog potencijala da ode kod predsjednika Zorana Milanovića po mandat za sastavljanje vlade?

Restart koalicija bit će pobjednička koalicija. Koalicijski potencijal smo već dokazali činjenicom da je SDP okupio Restart koaliciju.

Zadnjih dana HDZ-ovi čelni ljudi hvale se projektima  koje je u svom mandatu financirala njihova prošla vlada. Kako komentirate tezu da je HDZ učinio više za Vašu županiju od SDP-a?

Dobro je sve što bilo čija Vlada učini za naš kraj. Sve su to projekti iz Strategije razvoja Primorsko-goranske županije, predviđene našim prostornim planom, a vrijede za sve vlade Republike Hrvatske. Poklopilo se da su europska sredstva namijenjena ulaganjima u projekte prometne i pomorske infrastrukture u Hrvatsku stigla u trenutku aktualne vlade, a županija kojoj sam na čelu, ima pripremljene i spremne sve projekte. Zasluge pripadaju puno širem krugu ljudi, koji očito i na žalost nisu slali na prigodne fotografije. Znaju naši građani da nije sve došlo s kišom ili palo s neba. Istovremeno ima priličan broj kapitalnih projekata i programa koji se u ovom trenutku financiraju iz proračuna Primorsko-goranske županije, poput izgradnje dviju osnovnih škola, u Jelenju i Matuljima, gradnja zgrade doma zdravlja u Novom Vinodolskom, nastavak kapitalnog projekta lječilišta Veli Lošinj. Gradimo i održavamo kilometre i kilometre cesta kojima upravlja županijska uprava za ceste, županijske luke i lukobrane. Tu je i projekt Platka kojem je naša županija udahnula život, nakon što su svi odustali od tog poznatog skijališta i izletišta.

Poznato je da od prvog dana podržavate predsjednika stranke Davora Bernardića koji bi u slučaju pobjede bio mandatar nove Vlade. Koji su Vaši argumenti da će Bernardić biti dobar premijer?

 –Ukratko, pošten je, energičan, obrazovan, mlad, ali politički iskusan što je dokazao rezultatima stranke za izborima za EU parlament i Predsjedničkim izborima.

Biste li da Restart koalicija dobije predsjednika vlade prihvatili mjesto u izvršnoj državnoj vlasti?

Držim se one: misli globalno, djeluj lokalno. Uvijek je važno dobro rasporediti snage. Restart koalicija imat će sposobnu i poštenu Vladu i u to nitko ne treba sumnjati. Svatko od nas pridonijet će najbolje što može.

SPONZORIRANI ČLANAK