Prvi Karlovački

Špilje tounjskog kraja kriju brojne svjetske jedinstvenosti

15.05.2019

Mozaik

Mali tounjski špiljaši pripremili izložbu kako bi javnost upoznali s posebnostima njihova kraja

Dvije godine istraživanja i proučavanja učenika izvannastavne skupine Mali tounjski špiljaši, Područne škole Lucije Capan iz Tounja, dobilo je svoj rezultat otvorenjem izložbe pod nazivom “Svijet tounjskih spilja”.

Špilja u kamenolomu Tounj prava je speleološka avantura duga više od osam kilometara. Kao zaštićeni geomorfološki spomenik prirode, povezana vodom s Tounjčicom, u svojim tamnim labirintima nudi jedinstvene svjetske posebnosti.

-Mnogima je malo poznato da Tounj obiluje špiljama u kojima su otkriveni neki svjetski značajni fenomeni. Ondje je otkrivena jedina svjetska slatkovodna spužvica i freatičke ili obložene sige, te preko desetak životinjskih vrsta.  Mi se bavimo time unatrag 10 godina i ove smo godine pripremili desetak plakata, literarnih i likovnih radova te izlaganja kojima javnost želimo upoznati s tom posebnošću našega kraja, napomenuo je profesor Dražen Valentin.

Uz navedene posebnosti, dodat ćemo ovome i da je jedini slatkovodni žarnjak na svijetu otkriven upravo u špilji u Tounju, kao i to da se ondje nalazi najveće podzemno jezero.

Ako se i vi želite upoznati s posebnostima tounjskog kraja, izložbu možete pogledati u Knjižnici za mlade u Banjavčićevoj ulici do kraja svibnja. (a.r.)

 

Foto: i.č., speleologija.hr