Prvi Karlovački

Španović: Glavni “krivac” za ovu knjigu je Karlovčanin Milan Šulentić

Autor: Branko Obradović

12.05.2022

Sport

Promocija knjige "Zeko" autora Sanjina Španovića u ponedjeljak u Karlovcu

Promocija knjige “Zeko” autora Sanjina Španovića bit će održana u ponedjeljak, 16. svibnja od 18 sati u Gradskom kazalištu Zorin dom. Radi se o biografiji legendarnog hrvatskog nogometaša Velimira Zajeca, koja je nedavno izašla iz tiska u već drugom izdanju. Knjiga “Zeko – biografija Velimira Zajeca” ima 480 stranica, a kroz razgovore s 96 sugovornika i s više od 100 arhivskih članaka, autor Sanjin Španović ispričao je priču o Zajecovoj karijeru ne samo kao kapetana “Dinama”, već i onu kao igrača “Panathinaikosa” te trenera i direktora ova dva kluba. Pred karlovačku promociju knjige razgovarali smo s autorom.

  • Tko je dao ideju za knjigu?

-Knjigu je zakuhao isti onaj koji je posložio da prvu promociju knjige van Zagreba imamo u Karlovcu. Karlovčanin Milan Šulentić, jedan od posebnih Zekinih prijatelja. Zanimljivo, Šulentić je u Dinamo došao preko Ćire koji je želio najbolje autobuse, što je on kao direktor Generalturista u Karlovcu imao. I to su bile jedne od prvih priča na našim kavama o Dinamovoj prošlosti, a svako malo u tim pričama pojavljivao se Zeko. Zajec je jedna od najvećih legendi Dinama, ali ne samo igračka legenda, već i trenerska i direktorska. U svakoj toj fazi upisivao se zlatnim slovima u povijest kluba. I tako smo Šule i ja zaključili da ne postoji jedna takva knjiga koja bi zapravo ispričala nevjerojatnu karijeru najkompletnije osobe u povijesti Dinama.

  • Kako je došlo do suradnje sa Zajecom?

-Pa, zapravo vrlo jednostavno. Obaviješten je da smo počeli raditi knjigu o njemu i da se u to krenulo (smijeh). Ali, zaista je tako bilo, kopanje po arhivima i prvi razgovori s desetak sugovornika su odrađeni da on nije ni znao da se radi knjiga o njemu. Na kraju je nakon prvotnih pitanja da koga će to zanimati i tko će to čitati pristao i uspjeli smo napraviti sjajan posao.

  • Koliko dugo si radio na knjizi?

-Godinu dana sam radio na ovoj knjizi, uz sve ostale projekte kojima se bavim. Ne samo da sam odradio preko stotinjak razgovora s 97 sugovornika, već sam izvukao i preko 100 arhivskih članaka. Bilo je tu i faza zasićenja, ali i faza nadahnuća pa bih pisao po cijelu noć.

  • Kako je bilo pisati knjigu o legendi hrvatskog nogometa?

-Ma koliko god ovo bio opsežan posao, iza ove knjige je nevjerojatan gušt. Ova knjiga mi je dala privilegiju da pričam sa svojim idolima iz dječjih dana, od braće Šimić, Bišćana, Marića kada sam tek počeo pratiti Dinamo, ali i s nekim Dinamovim institucijama, legendarnog Mlinke, Štefa Deverića i drugih, do raznih kroničara, doktora i trenera u klubu.

  • Je li Zeko bio dobar suradnik?

-Najbolji. Pustio mi je sve na slobodu. Ali unatoč ovoj šali, nisam daleko od istine. Zajec mi je stvarno dao svu slobodu, kao što je Ćiro dao njemu 1982. i na ovih 480 stranica ispričana je zanimljiva priča o njegovoj karijeri, igre sudbine, uspona i padova. Kroz Zajeca sam ispričao i priču o Dinamu.

  • Kakav je plan promocija knjige?

-Nakon što smo odradili onu veliku u Zagrebu u Kazalištu Komedija, podignuli smo ljestvicu iznimno visoko i očekivanja su velika od svake iduće. Na nedavno održanoj u Pivnici Medvedgrad smo imali i pub kviz o Zekinim godinama u Dinamo. Tako da stalno imamo neke inovacije. Nadam se da ćemo uspjeti obići mnoge zagrebačke kvartove, ali i gradove koji uvijek dišu plavo. Karlovac je zasigurno jedan od njih i zato mi je drago da će u Zorin domu na pozornici biti najjača postava: Zeko, Štef i Mlinka. Pitam se čak – što ću im ja tamo!?