Posjetitelji ovih manifestacija većih zamjerki nemaju, ali ono što im najviše nedostaje je bolja, kvalitenija i bogatija eno-gastronomska ponuda

Solidna četvorka za Proljetne promenade, Ivanjski krijes, Festival balona i Dane piva

VIŠE IZ RUBRIKE

  Rezultati terenskog istraživanja koje su studenti karlovačkog Veleučilišta proveli na reprezentativnom uzorku od 892 ispitanika – posjetitelja, četiri najpoznatije karlovačke manifestacije, Proljetne promenade, Ivanjski krijes, Festival balona i Dani piva pokazuju da su itekako zadovoljni sadržajem te su ih ocijenili visokom četvorkom.

  Silvija Vitner Marković profesorica Poslovnog odjela VUKA i mentorica na projektu rekla je, da je anketni upitnik pored emotivnih elemenata uključivao i određena pitanja koja se odnose na fizičke faktore koji će biti predmetom istraživanja u narednim ciklusima.

  -Terenska istraživanja radila su se od travnja do rujna, na četiri karlovačke manifestacije i na temelju dobivenih rezultata zaključili smo da su posjetitelji zadovoljni. Radili smo na mjerenju i ocjenjivanju stavova, što je samo jedan od faktora za turističku valorizaciju manifestacije. Ocjene pokazuju da su posjetitelji jednako zadovoljni sa svima i prosječna ocjena kojom su ocjenjivali zadovoljstvo, doživljaj i iskustvo ocijenili su četvorkom. Velikih zamjerki nije bilo ali su preporučili nekoliko momenata koji bi unaprijedili sadržajnu ponudu Promenada, Krijesa, Festivala balona i Dana piva, a to je prije svega bolja i bogatija eno-gastronomska ponuda, izjavila je Vinter Marković.

  Za Turističku zajednicu Karlovca dojmovi i razmišljanja sugrađana i posjetitelja su očekivani i svakako ćemo se u daljnjim organizacijama voditi rezultatima ovakvih istraživanja,  kaže direktorica Marina Burić.

  -Ovo istraživanje na tragu je onoga što smo i sami očekivali. Naši dojmovi su identični dojmovima našim posjetitelja. Pred nama je velika obaveza da unaprijedimo kvalitetu svih naših manifestacija. Mislim da su Dani piva manifestacija kojoj moramo zbog prepoznatljivosti najviše raditi i koju moramo unaprjeđivati dodatnim sadržajima, posebice gastronomskim. Jedinstvene Proljetne promenade su u fazi zrelosti i vrijeme je da sada definiramo u kojem ćemo ih dalje smjeru razvijati i obogaćivati, a Ivanjski krijes je u fazi rasta kojeg ćemo svakako obogatiti elementima tradicije, zaključuje.

  Za sve koji se bave turizmom ali i one koji od njega žive, ova anketa je pokazatelj da idemo u dobrom smjeru, da prostora za poboljšanje kvalitete destinacije i ponude imamo, mišljenja je gradonačelnik Damir Mandić.

  -Na osnovu dobivenih stručnih podataka gradit ćemo buduće programe, projekte i smjernice razvoja cjelokupne turističke ponude, a ne samo manifestacija našeg grada. Turizam koji barem što se tiče našeg područja ne može biti jedina privredna i gospodarska djelatnost, ali može biti uspješan pokretač razvoja cijelog kraja, jer ima kvalitetnu ponudu koja je zaokružena još boljim manifestacijama. Tu prvenstveno mislim, kaže Mandić, na Aquatiku, Muzej Domovinskog rata Karlovac Turanj, Stari grad Dubovac, a za koju godinu bit će to i Zvijezda može biti jedna zaokružena prepoznatljiva turistička destinacija u kojoj dosta ljudi može pronaći svoju egzistenciju.

  Projekt su zajednički proveli Veleučilište u Karlovcu i TZ grada Karlovca, a prezentaciju večeras u GK Ivan Goran Kovačić održali studenti Stručnog studija ugostiteljstva, koji su sudjelovali u istraživanju i kojima su na kraju dodijeljena priznanja za sudjelovanje. (rb)

  Foto:i.č.