Prvi Karlovački

Snježana Mrljak, ravnateljica Glazbene škole Karlovac: Ove godine najveći interes bio je za violinu i violu

Autor: Miloš Milovanović

11.09.2021

Kultura

Deficitarni instrumenti  i dalje ostaju tuba, trombon i horna i za te instrumente glazbeno školovanje je besplatno

Početak nove školske godine, interes učenika za upis, posebice za deficitarne instrumente, rad „Glazbene gimnazije“ koja je zaživjela nakon 40 godina, prostorni uvjeti te planovi bile su neke od tema o kojima smo razgovarali s ravnateljicom Glazbene škole Karlovac profesoricom Snježanom Mrljak.

Školska godina  je počela kao i u svim ostalim školama prema preporuci Ministarstva znanosti i obrazovanja što znači da su učenici u školi i svi nastavni programi se odvijaju uživo. Interes  učenika za upis u našu školu je iz godine u godinu sve veći pa smo ove godine upisali novih 105  učenika od toga 88 u Karlovcu i 17 učenika u područnom odjelu u Ozlju. Time smo popunili sva slobodna mjesta u osnovnoj glazbenoj školi. Upisi još traju u Malu glazbenu školu i u 1. razred pripremne glazbene škole. Više o upisima može se pronaći na: na www.glazbena-ka.hr, kazala nam je na početku i nastavila:

Zanimljivo je da je ove godine najveći interes učenika bio za upis na violinu i violu, ali i ostali instrumenti su dobro popunjeni. Naravno da su uvijek najtraženiji instrumenti gitara i klavir, ali kad ih naši nastavnici prilikom upisa upoznaju s ostalim instrumentima, često se na prvu zaljube naprimjer u klarinet, trubu, violu ili fagot. Deficitarni instrumenti  i dalje ostaju tuba, trombon i horna i za te instrumente glazbeno školovanje je besplatno. 

Svaka srednja glazbena škola u Republici Hrvatskoj obavezno provodi osnovnoškolski i pripremni glazbeni program jer upis u srednju glazbenu školu nije moguć bez prethodnog obrazovanja. Tako je učenicima pripremnih razreda glazbene škole kroz dvije godine omogućeno obrazovanje potrebno za nastavak školovanja u srednjoj glazbenoj školi.

U prvi razred pripremne glazbene škole upisuju se učenici  od 12 – 15 godina života, u skladu s kriterijima propisanima kurikulumom umjetničkog obrazovanja. Iznimno, u prvi pripremni razred učenici se mogu upisati na fagot, tubu i kontrabas do navršenih 18 godina života, na solo pjevanje do navršenih 20 godina za djevojke i 22 godine za mladiće. Upisi traju do 24. rujna 2021. i svi zainteresirani učenici stariji od 12 godina mogu se javiti na mail ogravora@gmail.com i  svirati kontrabas, saksofon, obou, trubu, klarinet, tubu, trombon, hornu, klavir ili učiti solo pjevanje, pojasnila je ravnateljica.

Prošle školske godine nakon 40 godina zaživjela je i „Glazbena gimnazija“.

Ukupan broj učenika glazbenog usmjerenja je trenutno 26 u tri razreda srednje glazbene škole. To je povijesna brojka i polako postajemo ozbiljna i konkurentna srednja škola. Moram naglasiti da smo jedina srednja škola u kojoj učenici osim bodovnog praga polažu i prijemni ispit. Smisao i cilj objedinjavanja općeobrazovnih i stručnih predmeta na jednom mjestu je osposobljavanje učenika za uspješno polaganje državne mature i upis na sva dostupna sveučilišta, veleučilišta kao i na umjetničke akademije. Za učenike su prilagođeni kvalitetni i usmjereni sadržaji koji imaju zadaću pripremiti ih za mogućnost izbora budućeg zanimanja sukladno društvenim potrebama, sposobnostima i sklonostima. U tom je kontekstu glazbeno obrazovanje i obrazovanje glazbom područje prepuno prilika otvoreno prema razvoju i primjeni inovativnih zanimanja u brzorastućoj kulturnoj i kreativnoj industriji.

Govoreći o sudjelovanju učenika ove škole i njihovih profesora na najrazličitijim manifestacija, budući da je cijela prošla školska godina protekla u covid uvjetima, ravnateljica Mrljak je rekla:

Unatoč složenim uvjetima koji su nas pratili prošle školske godine gotovo u potpunosti je odrađen Kurikulum škole. Nakon uspješnog ciklusa od 25 “Koncerata kod mene doma” prošle školske smo otvorili novi glazbeni ciklus učenika pod nazivom Koncert kad god poželiš. Zahvaljujući modernoj tehnologiji učenici Glazbene škole Karlovac, kao i njihove obitelji i prijatelji, su mogli pratiti produkcije putem video prijenosa. Nakon godinu dana stanke organizirali smo koncertne spektakle na otvorenom. Koncertima „Klasika u parku“ i „Tesla u Šancu“ predstavili su se najbolji učenici i nastavnici uz pratnju Karlovačkog komornog orkestra i Simfonijski orkestar pod dirigentskom palicom maestra Vetona Marevcija. Uspješno smo proveli projekte Tesla Ozalj festival 2021, 22. Međunarodna ljetna škola gitare i Karlovac Piano Festival.

Prokomentirala je i moguće proširenje prostora škole, istaknuvši da problem s prostorom postoji i svake godine se povećava.

Prostor na drugom katu OŠ Braće Seljan koji koristimo je vatrogasna mjera i nikako u cijelosti ne zadovoljava naše potrebe. Kada se Glazbena škola 1976. godine preselila u palaču Reiner imala je 220 učenika i 18 zaposlenih. Danas školu pohađa više od 520 učenika, uz nastavni kadar od 76 nastavnika, a nastava se izvodi kroz čitavu vertikalu obrazovanja od predškolskog, osnovnoškolskog do srednjoškolskog programa. Naš osnivač Karlovačka županija prati sve naše potrebe pa se nadam da ćemo uskoro biti bliže trajnom rješenju ovog problema.

Upitana za planove ravnateljica karlovačke Glazbene škole Snježana Mrljak je navela:

Planovi za sljedeću godinu se upravo slažu i jako ovise o epidemiološkoj situaciji. Planiramo Noć glazbe, Proljetni koncert, HarmoniKA festival, Međunarodne projekte i velike koncerte na otvorenom. U planu je i realizacija raznih projekata.  Jedan od njih je Erasmus projekt u kojem sudjeluju učenici 3. srednje glazbenog usmjerenja s učenicima iz Makedonije, Njemačke i Turske. Planira se i međužupanijski projekt “Toleranca“ u kojem sudjeluju učenici glazbenog usmjerenja iz Osijeka, Varaždina, Sesveta, Splita i Karlovca. Veliki zbor i orkestar  pripremit će obrade popularnih hitova i gostovati u navedenim gradovima. Povezat ćemo tako škole, županije, gradove, župane, gradonačelnike, ravantelje, učenike, roditelje, razmijeniti iskustva i skovati nove planove. Pokazat ćemo kako je divno baviti se glazbom i učiniti naše zanimanje vidljivim, prepoznatljivim i poželjnim, zaključila je.