Prvi Karlovački

Snježana Mrljak: Glazbeno obrazovanje, zanimanje budućnosti

Autor: Miloš Milovanović

21.06.2020

Kultura

Učenici koji upišu deficitarne instrumente za kojima postoji realna potreba na tržištu rada ( fagot, tuba, horna ili trombon) bit će oslobođeni plaćanja godišnje participacije u opremi programa

Glazbena škola Karlovac je najstarija glazbena škola u Hrvatskoj i jedina umjetnička škola u Karlovačkoj županiji. Surađuje s brojnim udrugama, umjetničkim i amaterskim ansamblima i jedan je od nositelja kulturnih događanja kako Karlovca, tako i Karlovačke županije. O radu ove škole, broju učenika, aktualnoj temi ovih dana – upisima, interesu učenika, manifestacijama koje organizira, prostornim uvjetima, poteškoćama, ali naravno i planovima razgovarali smo s ravnateljicom profesoricom Snježanom Mrljak.

Mi smo si u proteklih pet godina zadali  zahtjevan razvojni plan s dva prioriteta: osnažiti nastavnički kadar i popularizirati odgojno-obrazovnu vertikalu umjetničkog obrazovanja.Raduje me da smo uspjeli u tome, a najbolji pokazatelj je porast broja napredovanja naših nastavnika u zvanja mentora i savjetnika i broj upisanih učenika. Od 65 zaposlenih nastavnika; 11 nastavnika napredovalo je u zvanje mentor, a pet u zvanje profesor – savjetnik. Uz brojne projekte i nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima s učenicima i to je još jedan pokazatelj da je riječ o sjajnim nastavnicima. Drugi prioritet je  ukazati na važnost i vrijednost umjetničkog obrazovanja od najranije dobi i usmjerenje mladih ljude prema akademskoj razini i brojnim zanimanjima kojima glazba jest ili može biti vrijedan temelj. Sve je veći interes mladih za upis u srednju glazbenu školu što nam govori da smo i tu uspjeli. Naša škola ima realne kapacitete za ukupno 500 učenika. Nije nam cilj povećavati tu brojku, već nastavni proces učiniti što kvalitetnijim i vidljivijim, rekla nam je na početku razgovora ravnateljica.

Odgovarajući na pitanje o upisima, rokovima, interesu učenika, posebice za deficitarne instrumente kao i o tome za koje instrumente je najveći interes, Mrljak je rekla.

Interes za upise u Glazbenu školu je svake godine sve veći i moram priznati da smo i sami iznenađeni odličnim odazivom zainteresiranih budućih učenika u ovim okolnostima. Ove godine imamo jednu novost, a to je da smo prema preporuci naših nacionalnih orkestara usmjerili pažnju na deficitarne instrumente za kojima postoji realna potreba na tržištu rada već sada i u budućnosti. Iz tog smo razloga učenike koji se odluče upisati fagot, tubu, hornu ili trombon oslobodili plaćanja godišnje participacije u opremi programa.Svake godine neki drugi instrument bude u modi. Ove godine to su violina, truba i klarinet za koji već sad postoji velik interes. Povezujemo to s izraženim aktivnostima naših gudača i puhača te promociji za koju je između ostalog sigurno zaslužan i novoosnovani Simfonijski orkestar Glazbene škole Karlovac.  Naš Područni odjel Ozalj kao i svake godine upisuje violinu, harmoniku, tamburu i klavir. Stalna prisutnost naših učenika i nastavnika na svim kulturnim i javnim događanjima u gradu Ozlju dovode do zadovoljavajućeg odaziva novih učenika. Upravo traju prijave za upis u učenika u srednju školu za što je potrebno završiti šest razreda osnovne glazbene škole. Za one učenike koji kasnije odluče ući u svijet glazbe postoji pripremna škola u trajanju dvije godine nakon koje slijedi upis u srednju glazbenu školu. Naša „Glazbena gimnazija“ u školskoj godini 2020./2021. upravo upisuje drugu generaciju učenika i već sada imamo velik broj prijava. To je samo znak kako raste interes za zanimanja u području kulturne i kreativne industrije, ali i prepoznavanje odličnih uvjeta koje nudimo našim učenicima. Ove godine su prijave učenika stigle i iz drugih županija pa smo jako ponosni na činjenicu da se naša škola pozicionirala kao kvalitetan centar u umjetničkom obrazovanju. Moram naglasiti da samo sedam glazbenih škola u RH osim stručnih, provodi i općeobrazovno obrazovanje pa tu vidimo veliku priliku da u Karlovac privučemo kvalitetne učenike. „Glazbena gimnazija“ je zaživjela ove školske godine nakon 40 godina prekida i to smatram za jedan od naših najvećih uspjeha.

Podsjeća da više informacija o upisima zainteresirani čitatelji mogu pronaći na mrežnoj stranici Glazbene škole Karlovac:  https://www.glazbena-ka.hr/

Jedno od nezaobilaznih pitanja bilo je i ono vezano uz organizaciju, ali  i sudjelovanje učenika ove škole i njihovih profesora na najrazličitijim manifestacijama.

Prilagodili smo se novonastaloj situaciji koliko smo god mogli. Naši nastavnici i voditelji pojedinih projekata predano rade svoj posao i stoga smo većinu koncerata održali u prilagođenom obliku. Sjetimo se koncerta Karlovačkog komornog orkestra Glazbene škole Karlovac u Općoj bolnici Karlovac koji jedan od prvih kulturnih događanja u Hrvatskoj nakon epidemije. I dalje se održavaju koncerti „Kod mene doma“ svaki ponedjeljak i četvrtak u 19:30 sati na YouTube kanalu Glazbene škole Karlovac. Do sada je na spomenutim koncertima nastupilo više od 200 učenika i nastavnika, a kanal bilježi sve veću gledanost pa se pregledi broje u tisućama. Srijeda je rezervirana za „Koncerte s balkona“ pa šetači u parku ispred naše škole mogu uživati u zvucima klasične glazbe u 10 i 18 sati. Očekuju nas koncerti u sklopu Karlovac Piano festivala i Ljetne škole gitare kao i planirane aktivnosti povodom rođendana Glazbene škole Karlovac u listopadu, a obilježit ćemo i veliku obljetnicu 250. godišnjicu rođenja Ludwiga van Beethovena. Nadamo se da će se situacija u smislu epidemije smiriti i da ćemo sve planirane aktivnosti odraditi kako smo planirali.

Ravnateljica karlovačke Glazbene škole Snježana Mrljak je komentirajući prostorne uvjete te moguće proširenje prostora kazala.

Vidjet ćemo što nam donosi budućnost. Produkcija Glazbene škole Karlovac kreće se preko 100 koncerata godišnje i zato je primjerena koncertna dvorana s pratećim sadržajima realna potreba. Sadašnja koncertne dvorana svojim kapacitetom od 80 mjesta nikako ne zadovoljava naše potrebe, a o tehničkim mogućnostima neću ni pričati.Problematika prelaska općeobrazovnih škola u jutarnju smjenu je još jedna prepreka jer nama znači rad u popodnevnim i večernjim satima pa i vikendom. Iz tog razloga javlja se potreba za većim prostorom. Oko prostornih planiranja smo u redovnom kontaktu s Osnivačem i nadamo se skorom rješenju. Karlovačka županija nam uvijek pruža punu potporu, naravno u skladu s ograničenim mogućnostima. Želja postoji, ali realnost je nešto drugo. Nama je ipak  drago da naši programi rastu i da mogu već sada ispuniti svaki prostor.

Pored navedenog, osvrnula se na još neke od poteškoća u poslovanju.

Poteškoće u poslovanju bih nazvala izazovom jer je organizacija vertikale u glazbenom obrazovanju koja obuhvaća djecu od 5 godina sve do učenika solo pjevanja koji su ponekad u dobi do 25 godina vrlo zahtjevna. Složeno je uskladiti tjedni  raspored rada u individualnoj nastavi kroz 4 razine obrazovanja i 500 učenika. Ono što zaista stvara poteškoće je poimanje prioriteta i stvaranje uvjeta za rad. To ovisi o financijskoj potpori lokalne zajednice pa samim time nismo u istoj poziciji s razvijenijim sredinama i gradovima. Svejedno se trudimo nadoknaditi taj nedostatak kroz vlastitu aktivnost i prijave projekta na Javne pozive. Neke probleme smo tako riješili, a neki su tu još prisutni za sada – teško rješivi. Tu prije svega mislim na nabavku koncertnog klavira koji svojom cijenom premašuje naše financijske mogućnosti. Kvalitetan koncertni klavir je osnova svake koncertne djelatnosti i garancija vrhunskih kulturnih doživljaja. Iz tog razloga su mnoga i manja mjesta i sredine upravo nabavkom kvalitetnog klavira privukle poznate umjetnike i tako upotpunile odgojno obrazovnu, ali i turističku ponudu jer kreativna industrija ide i u smjeru kulturnog turizma.Nadam se da će najstarija glazbena škola i prva javna glazbena ustanova u Europi uskoro doći u posjed jednog takvog instrumenta. Zanimljivo je da je prilikom osnivanja naše škole 1804. godine tadašnji gradonačelnik s kolima i konjima išao u Beč po koncertni klavir jer je to bio preduvjet za rad škole.

Naši planovi su uvijek usmjereni prema kvaliteti obrazovanja učenika, istaknula je ravnateljica Snježana Mrljak i poručila.

Karlovačka županija je jedna od rijetkih koja u sustavu odgoja i obrazovanja nema plesne programe. U tom smislu smo već zatražili sve potrebne suglasnosti za otvaranje Odjela suvremenog plesa i nadamo se da će se to u skoroj budućnosti i ostvariti. Također, po uzoru na Grad Ozalj, Gradovi Duga Resa i Slunj te Općina Vojnić imaju želju za otvaranjem područnih odjela. Sve te navedene aktivnosti dovode do ostvarenja plana za jaku i kvalitetnu srednju umjetničku školu koja će tako biti dostupna učenicima cijele Karlovačke županije i šire.

Autor: Miloš Milovanović