Prvi Karlovački

Snježana Erdeljac: MIOŠ od nove školske godine u vlastitom prostoru

Autor: Miloš Milovanović

11.07.2020

Županija

Uređeno je 1.126 kvadratnih metara prostora, 9 učionica te prostori za administrativno i tehničko osoblje

Učenici i nastavnici Mješovite industrijsko obrtničke škole, nakon godina podstanarstva i seljenja, konačno će od rujna s početkom nove školske godine imati svoj vlastiti prostor na Gazi. Upravo ovih dana u tijeku je preseljenje s postojeće na novu lokaciju u Ulici Struga 33, tako da će se i upisi odvijati u novim prostorijama. To je bio i povod za razgovor s ravnateljicom Škole, osnovane 1991. godine, Snježanom Erdeljac.

MIOŠ ove školske godine ima 362 učenika u 17 različitih zanimanja kroz 3 obrazovna sektora. U školi rade 62 djelatnika od čega su 52 nastavnika koji imaju sve stručne i pedagoške kompetencije. U praktikumima vježbe i praktičnu nastavu izvode inženjeri u struci ili majstori stručni učitelji, rekla nam je na početku ravnateljica, najavivši da će u idućoj školskoj godini upisati 140 učenika.

U sektoru graditeljstvo to su : rukovatelj samohodnim građevinskim strojevima , keramičar-oblagač, monter suhe gradnje, tesar  u trogodišnjim programima, arhitektonski i građevinski tehničar kao četverogodišnji programi; u sektoru prehrana i poljoprivreda: mesar i pekar, pomoćni pekar i pomoćni cvjećar, dok će u sektoru osobne  i druge usluge upisati sljedeće programe: soboslikar-ličilac, autolakirer, fotograf, te kao novi četverogodišnji programi frizer i kozmetičar. U skupini deficitarnih programa su tesar čije kompletne troškove školovanja od udžbenika, radne odjeće, prijevoza i smještaja u domu pokriva Karlovačka županija, te mesar, keramičar, soboslikar i  rukovatelj samohodnim građevinskim strojevima. Iako ostala zanimanja nisu na popisu deficitarnih zapošljivost učenika nakon završetka školovanja u tim zanimanjima  je vrlo velika ( pekar, frizer, pediker, kozmetičar ).  HZZ financira liječnički pregled medicine rada za deficitarna zanimanja. U programima koji se odvijaju po Jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO ) kao što su mesar, pekar, autolakirer, soboslikar Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta daje stipendije učenicima u iznosu od 1.500 kuna mjesečno, odnosno 18.000 kn godišnje. Uvjeti stipendiranja lani su bili prosjek ocjena 3,0.  U trogodišnjim građevinskim zanimanjima poslodavci nude stipendije od minimalno 500 kn mjesečno i broj zainteresiranih poslodavaca premašuje broj učenika koji se upisuju u ta zanimanja.  Imamo vrlo dobru suradnju s Građevinskim firmama kao što su Obrt Brakić,  AB Gradnja, Limarija  Brodarić, Gradnja Popovački, Gips Mont, Kolos, Zelenilo, Vodoprivreda , Bišćan i mnogi drugi. Isto tako moram naglasiti vrlo dobru suradnju s  Mesnom  industrijom PPK koja također daje stipendije učenicima mesarima koji s njima sklope ugovor. Za  deficitarna zanimanja stipendije nude Karlovačka županija, Grad Karlovac i  Grad Duga Resa.  Škola ima jako dobru suradnju sa  puno poslodavaca , obrtnika i  poduzeća u cijeloj Županiji kod kojih učenici obavljaju praktičnu nastavu. Od prošle školske godine MIOŠ je dobio odobrenje za izvođenje novog eksperimentalnog programa Frizer DO  po dualnom modelu obrazovanja u trajanju od 4 godine. Bili smo jedna od 11 škola u Hrvatskoj  kojima su odobreni eksperimentalni programi jer smo zadovoljavali sve uvjete. Od ove školske godine odobren nam je i program Kozmetičar DO također po dualnom modelu u trajanju od 4 godine. Time smo podigli nivo obrazovanja budućih frizera i kozmetičara, upisali učenike s boljim uspjehom iz osnovne škole ( potreban je bodovni prag ) i modernizirali  program. Ove godine upisujemo samo 10 frizera i 10 kozmetičara, ali ako će tržište rada tražiti više, taj broj ćemo sigurno povećavati, rekla je Erdeljac.

Škola bi trebala od nove školske godine preseliti u nove prostorije na Gazi.

U MIOŠ-u se upravo odvija proces preseljenja na novu lokaciju Struga 33. To je veoma važno  za MIOŠ jer do sada nikada nismo imali vlastitu zgradu u kojoj je sjedište škole (ili  smo dijelili zgradu ili smo bili podstanari). Upisi u srpnju odvijat će se  u novoj zgradi. Velikom voljom i namjerom  Karlovačke županije pokrenut je proces preseljenja: kupljena je zgrada, napravljen projekt Energetske obnove zgrade i projekt unutarnjeg uređenja i ti radovi upravo završavaju. Vrijednost Projekta je oko 7 milijuna kuna. U financiranju su sudjelovali Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost , Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Karlovačka županija. Učenici i djelatnici MIOŠ-a dobili su potpuno novoobnovljenu zgradu  veličine 1.126 m2 s 9 učionica i prostorijama za administrativno-tehničko osoblje i stručnu službu. Prostor je u potpunosti klimatiziran i opremljen  novom  opremom i našom postojećom opremom. U planu je proširenje na ostatak zgrade za potrebe dodatnih učionica i praktikuma. Za sad nije uređen prilaz i dvorište, ali smo u nastojanjima da i te radove završimo prije početka sljedeće školske godine. U prostoru Prirodoslovne škole obnovljeni su i opremljeni  frizerski, pedikerski, kozmetički, mesarski i pekarski praktikumi, također sredstvima Osnivača. Sudjelovanjem škole u eksperimentalnom programu frizer DO dobili smo od Ministarstva znanosti i obrazovanja 102.000 kn kroz Hrvatsko-švicarski projekt ” Modernizacija strukovnog obrazovanja”. Tim sredstvima smo opremili frizerski praktikum najsuvremenijom opremom. Osim toga škola je vlastitim sredstvima i radom  učenika montera suhe gradnje i soboslikara s njihovim nastavnicima uredila 130 m2 građevinskog praktikuma. Ujedno su učenici vrlo aktivno sudjelovali u procesu čišćenja zgrade, građevinskih radova i selidbe na što smo ponosni  i zahvalni. Nastava će se odvijati u dvije smjene. Imat ćemo manjih problema s organizacijom nastave TZK-a, ali to ćemo riješiti ugovorom sa školama koje imaju dvoranu. Nadamo se da ćemo i mi jednom imati svoju sportsku dvoranu, navela je ravnateljica Erdeljac i nastavila da je Škola dobila i jedan vrijedan EU projekt.

Škola punih 10 godina vrlo uspješno aplicira na EU projekte u svrhu mobilnosti učenika odnosno realizacije dijela praktične nastave i usavršavanja u zemljama EU. Tako smo ove godine dobili projekt  vrijedan 80.000 EUR-a u sklopu kojeg će 34 naša učenika  keramičara, mesara, frizera, građevinskih i arhitektonskih tehničara , montera suhe gradnje i autolakirera ići na 14-dnevnu praksu u Njemačku i Portugal. Od 34 učenika 4 učenika koji imaju manje mogućnosti bit će dodatno financirani u projektu. Projekt traje 13 mjeseci, a realizacija počinje u prosincu.  Ujedno nastavljamo vrlo dobru suradnju s Politehničkom školom u Subotici. MZO nam je odobrio  projekt međunarodne suradnje s školom u kojoj se obrazuju učenici hrvatske nacionalne manjine točnije Bunjevački Hrvati. To je nastavak dugogodišnje jako lijepe suradnje, razmjene iskustava, poticanja prijateljstva i međusobnog  pomaganja dviju škola. Upravo se realizira projekt Ministarstva turizma  gdje smo partneri Glazbenoj školi karlovac i Obrtničkoj i industrijskoj, graditeljskoj školi iz Zagreba u cilju promocije strukovnih zanimanja i njihovog značaja u turizmu.

I planovi su im ambiciozni, zaključuje ravnateljica Snježana Erdeljac.

MIOŠ želi postati veliki obrazovni centar za obrtnička zanimanja koja će pratiti potrebe tržišta rada u Karlovačkoj županiji i šire. Svakako želimo aktivirati obrazovanje odraslih kroz prekvalifikacije i usavršavanja u svim našim sektorima, pogotovo u graditeljstvu. U planu je proširenje i kupnja  zgrade vezane uz našu  zgradu. Time bi se stvorili uvjeti za apliciranje na projekte kojima bi se omogućilo daljnje uređenje  učionica i kabineta i rad u jednoj smjeni. Ujedno je u planu i izgradnja sportske dvorane za potrebe nastave TZK i vannastavnih  sportskih aktivnosti. Upisima ćemo i dalje pratiti potrebe tržišta rada s naglaskom na deficitarna zanimanja.

Foto: Igor Čepurkovski