CRO Race

Snažnim sprintom Aular izborio pobjedu na petoj etapi CRO Race utrke

VIŠE IZ RUBRIKE

Biciklizam

Cilj pete etape bio je jučer u Ozlju, danas se vozi posljednja šesta etapa, cilj je u Zagrebu

Venezuelanac Orluis Alberto Aular (Caja Rural-Seguros RGA) pobjednik je pete etape vožene od Crikvenice do Ozlja u dužini od 189 kilometara. Aular je ovom pobjedom preuzeo i vodstvo u ukupnom redoslijedu dan prije završetka utrke.

Pretposljednja, peta etapa započela je usponom do najviše točke utrke, 20-kilometraskom vožnjom do prijevoja Breze na 1014 metara nadmorske visine. Iz glavne skupine izdvojilo se pet vozača, Hrvat Fran Miholjević (Bahrain Victorious), Nijemac Jonas Rapp (Hrinkow Advarics), Čeh Michal Schuran (ATT Investments), Poljak Artur Sowinski (Voster) i Australac Andrew Sampson (Ljubljana Gusto Santic), a prvi je brdskim ciljem prošao Rapp ispred Miholjevića i Schurana. Osvojivši u subotu maksimalnih 12 bodova, Rapp je osigurao preuzimanje vodstva u redoslijedu za zelenu, odnosno „brdsku“ majicu namijenjenu najboljem penjaču.

Schuran i Sampson ubrzo su otpali iz vodeće skupine, a preostali trojac, Miholjević, Rapp i Sowinski, stigao je do Ogulina s 3 minute i 20 sekundi prednosti u odnosu na peloton. U razmaku od samo 40 kilometara uslijedila su čak tri prolazna cilja u Josipdolu, Generalskom Stolu i Dugoj Resi. Miholjević je prvi prošao kroz sva tri cilja, Sowinski drugi, a Rapp treći.

Na tridesetak kilometara prije cilja, Miholjević se uspio odvojiti od vodeće trojke iz bijega te je sam bio na čelu utrke punih 15 kilometara. Tada je i njega uhvatila glavna skupina nakon čega je započela priprema za završni sprint.

Pred samim ciljem Aular je odlično tempirao svoj sprint te je uvjerljivo, s gotovo cijelom dužinom bicikla prednosti, slavio ispred iskusnog Norvežanina Alexandera Kristoffa (Uno-X) koji je zauzeo drugo mjesto, dok je treći ciljem prošao Britanac Ethan Hayter (INEOS Grenadiers).

-Osjećao sam se izvanredno tijekom cijele utrke, a posebno sam se trudio biti dobro pozicioniran tijekom posljednjeg kruga. Dojmovi su još svježi, ali moram reći da sam iznimno zadovoljan rezultatom. Zahvaljujem timu koji je napravio odličan posao i omogućio osvajanje ove etape. Pokušali smo brzim tempom skupine eliminirati druge sprintere i u tome uspjeli, izjavio je Aular.

Ovom etapnom pobjedom i s devet sekundi prednosti ispred drugog Haytera i trećeg Sheffielda, Aular je postao vodeći u ukupnom redoslijedu. Osim vodstva u ukupnom redoslijedu, Aular je preuzeo i vodstvo u redoslijedu za plavu majicu namijenjenu najboljem sprinteru. Aular je inače i nacionalni prvak Venezuele zbog čega je danas i nosio nacionalni dres.

Novi nositelj zelene majice za najboljeg „brdaša“ je Nijemac Jonas Rapp (Hrinkow Advarics), dok je Sheffield zadržao plasman u redoslijedu za bijelu majicu, odnosno za najboljeg mladog vozača.

Amerikanac Magnus Sheffield (INEOS Grenadiers), vodeći u ukupnom redoslijedu do ove etape, pogrešno je procijenio ulazak u lijevi zavoj petstotinjak metara prije cilja te je zbog pada ostao bez dobrog plasmana na etapi, a samim time i bez crvene majice.

Bicikliste su na startu pete etape pozdravili gradonačelnik grada Crikvenice Damir Rukavina, direktorica Turističke zajednice grada Crikvenice Marijana Biondić te zamjenica gradonačelnika grada Crikvenice Ivona Matošić Gašparović.

Dolazak biciklista na cilj upriličili su županica Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin, gradonačelnica grada Ozlja Lidija Bošnjak, direktor Turističke zajednice Karlovačke županije Željko Fanjak te direktor Turističke zajednice područja Kupa Toni Šarić.

Posljednja, šesta etapa utrke kreće u nedjelju 1. listopada iz Samobora u 11:25 sati, cilj joj je u Zagrebu ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice, a dolazak biciklista očekuje se između 14:46 i 15:04 sati.