Najsvježije statističke pokazatelje o turističkom prometu u Karlovačkoj županiji za prvo polugodište prema dostupnim podacima iz e-Visitor sustava

Snažan oporavak turizma u Karlovačkoj županiji

VIŠE IZ RUBRIKE

  Nakon dvije vrlo izazovne godine po pitanju turizma uslijed kojih došlo do značajnih promjena turističkih trendova svjedočimo uspješnoj predsezoni i sjajnoj uvertiri u glavnu turističku sezonu u Karlovačkoj županiji. Dobroj posjećenosti i promociji Karlovačke županije kao turističke destinacije doprinijela su brojna sportska događanja koja su dobro prihvaćena među domaćom i međunarodnom publikom, posebice Quattro River Rally i World Rally Championship te brojne biciklijade, festivali, dnevni boravci i općenito aktivnosti na otvorenom. Veliki priljev turista bilježi ozaljski kraj, područje Plitvičkih dolina i sam grad Karlovac.

  Stranih turista višestruko više nego prijašnjih godina

  Domaći turisti i dalje prednjače prema broju i ostvarenim noćenjima no značajan je snažan oporavak dolaska turista s europskih emitivnih turističkih tržišta. Najveći porast turističkog prometa ostvaren je u travnju i svibnju što je definitivno rezultat brojnih događanja u predsezoni, a taj pozitivan trend prelio se i na lipanj koji je bio gotovo dvostruko bolji nego prošle godine. Kampovi prednjače u povećanju broja dolazaka turista dok obiteljski smještaj odnosno objekti u domaćinstvu i dalje generiraju najveći broj noćenja u destinaciji. Iako su brojni turisti iz SAD-a otkazivali svoje rezervacije nakon razvoja ratnih zbivanja na istočnoj granici Europe bilježimo sve veći dolazak turista iz zemalja iz kojih je moguće doći cestovnim prijevozom poput NjemačkeNizozemskeAustrijeItalije i Mađarske.

  Novi pokazatelj - praćenje dolazaka cikloturista

  Karlovačka županija je u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta provela nekoliko faza ulaganja u turističku infrastrukturu uslijed čega su između ostalog postavljeni brojni sadržaji namijenjeni ciklituristima poput odmorišta, info ploča, servisnih stanica ali i brojača koji bilježe biciklističke prolaske. Na ukupno 11 cikloturističkih brojača postavljenih na području Karlovačke županije u prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno je gotovo 100.000 prolazaka bicikala što je sjajan pokazatelj kako turisti sve češće koriste bicikl za vrijeme svojih odmora. Očekujemo da će tendencija rasta broja cikloturista u Karlovačkoj županiji biti izražena izvan glavne ljetne sezone odnosno u predsezoni i posezoni čime nastojimo disperzirati turistički promet na manje opterećene dijelove godine. Ukupne podatke koje bilježe cikloturistički brojači na dnevnoj bazi moguće je vidjeti u svakom trenutku na https://cyclingadventure.net/brojaci-prometa/.

  Sjajni pokazatelji i brojni novi trendovi kojima je Karlovačka županija prilagodila svoju turističku ponudu daju nam nadu da ćemo dosegnuti, ako ne i premašiti, ukupan turistički promet iz rekordnih predpandemijskih vremena. Brojni turistički sadržaji doprinijet će tome pa tako možemo najaviti povratak velikih festivala i događanja poput Mo:Dem-a početkom kovoloza, koji generira ogroman turistički promet na širem području Slunja i Tounja, ali i Dana piva te Štrudlafesta na kraju ljeta odnosno početku kalendarske jeseni. U najavi su i brojne manje inicijative s terena poput vrlo popularnih turističkih proizvoda Wine&Walk te Ride&Walk koji promoviraju specifične oblike turizma što će sve skupa dati sjajnu uvertiru u posezonu u Karlovačkoj županiji.

  Nakon Zagreba, Karlovačka županija opet ostvarila najveći turistički promet kontinentalne Hrvatske

  U sveukupnom kontekstu vrijedi spomenuti snažnu podršku Hrvatske turističke zajednice koja uvelike prati sve naše inicijative i aktivnosti, pogotovo u financijskom smislu, a možemo najaviti i zajedničku destinacijsku marketinšku kampanju s kojom ćemo početi nakon glavne ljetne sezone. Poslije Zagreba kao glavnog grada i gospodarskog središta RH, Karlovačka županija opet je ostvarila najveći turistički promet kontinentalnom dijelu Hrvatske i na tome posebno čestitam svim djelatnicima u turizmu Karlovačke županije.

  Foto: RTZ Karlovačke županije