Prvi Karlovački

Smotra učeničkih zadruga Karlovačke županije

Autor: Renata Benković

13.06.2019

Karlovac

Glavni cilj kroz djelovanje zadruge je njegovanje i oplemenjivanje narodne baštine, poticanje i njegovanje svijesti o razvoju malog poduzetništva i kućne radinosti, pa i stvaranje tradicionalnog suvenira pojedinog kraja Karlovačke županije.

20.Županijska smotra učeničkih zadruga Karlovačke županije održava se danas na Trgu bana Jelačića u Karlovcu, čiji je domaćin ove godine OŠ Rečica, točnije Učenička zadruga te škole „Ivnčice“.

Ravnateljica OŠ Rečica Đurđa Rukavina, zadovoljna je što se u rad učeničkih zadruga uključuje sve više srednjih škola, koje su sve do ove godine slabo bile uključene u ove školske aktivnosti.

Učenici će na današnjoj smotri-natjecanju izložiti radove koje vrijedno izrađuju tijekom cijele godine, kao što su keramički uporabni i ukrasni predmeti, razne vrste vezova, likovni radovi, hrana i drugo, a konkretno naša zadruga, kaže Rukavina, na svim našim radovima glavni nam je  motiv rečička naroda  nošnja, točnije rečička ruža, za koju smo od Grada Karlovca dobili i certifikat. Naš glavni cilj kroz djelovanje zadruge i izvan nastavne aktivnosti kakao učenika tako i nastavnika je njegovanje i oplemenjivanje narodne baštine, poticanje i njegovanje svijesti o razvoju malog poduzetništva i kućne radinosti, pa i stvaranje tradicionalnog suvenira pojedinog kraja Karlovačke županije.

Učiteljica Jasminka Alinčić, voditeljica učeničke zadruge Ivančice, kaže da se od 26 zadruga koje djeluju na području županije, ove godine na natjecanje, odnosno smotru odazvalo njih 16, kao i zadruge Učeničkog doma Karlovac te zadruga Centra za odgoj i obrazovanje iz Karlovca.

-Prosudbena komisija u čijem sastavu su kolegice, predstavnice iz Sisačko-moslavačke, Primorsko-goranske i Zagrebačke županije, prilikom vrednovanja izloženih uporabnih i ukrasnih predmeta, poseban naglasak stavit će na očuvanje biološke raznolikosti, njegovanje tradicije, običaja i rukotvorstva, ekološki pristup zadruge, uređenost izložbenog prostora, prikaz praktičnoga rada, njegova prezentacija te razgovor sa zadrugarima. Na državnu smotru u Vinkovce iz naše županije otići će dvije zadruge i to ona s najvećim brojem bodova i učenička zadruga po starosti, rekla je Alinčić. Inače, na nacionalnoj razini ukupno djeluje oko 580 učeničkih zadruga. Sve je krenulo 2000. godine, kada je u Karlovačkoj županiji osnovano oko 10-tak zadruga i od taga se svake godine njihov broj povećava. Veseli činjenica da se u zadnjih nekoliko godina povećava broj učeničkih zadruga u srednjim školama, jer kaže Alinčić, cilj zadrugarstva i je promicati i razvijati poduzetnički duh, kako proizvodnjom tako plasmanom i prodajom robe na tržištu, ukratko na ovaj način djeca iz obrazovnog sustava izlaze osposobljena za život. (rb)

Foto: i.č.

Autor: Renata Benković