Prvi Karlovački

Slunj je domaćin četvrtog izdanja Dana cikloturizma

Autor: Branko Obradović

19.05.2022

Županija

Manifestacija važna za razvoj cikloturizma u Hrvatskoj

Slunj je domaćin četvrtog izdanja Dana cikloturizma, ovogodišnja konferencija održava se pod sloganom “Time to go green”. Manifestacija je počela jučer, danas tijekom cijelog dana održava se u Hotelu Mirjana Rastoke konferencijski dio s brojnim predavanjima i prezentacijama dionika iz cikloturizma. U petak, posljednjeg dana, u planu je razgledavanje Rastoka. Dani cikloturizma održavaju se pod pokroviteljstvom Regionalne turističke zajednice Karlovačke županije, koja je ovogodišnji domaćin, Ministarstva turizma i sporta te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.  Svečanom otvaranju manifestacije danas su prisustvovale županica Martina Furdek Hajdin, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman i gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić. Županica Martina Furdek Hajdin istaknula je da je Karlovačka učinila puno da se cikloturisti osjećaju ugodno.

-Ovo su četvrti Dani cikloturizma, zahvaljujem se organizatorima, koji su prepoznali ovaj kraj kao cikloturističku destinaciju, gdje uistinu bilježimo i znamo da je tradicija cikloturizma u Karlovačkoj županiji duga. Međutim, postoji veliki potencijal da naša županija postane prepoznata po aktivnostima na otvorenom. Mi u Karlovačkoj županiji imamo oko 2.200 kilometara trasiranih biciklističkih staza. Ono što je izuzetno krasno, one su raznolike. Imamo lakše staze, a i one do 600 metara nadmorske visine, to su doline naših rijeka, ali i šumoviti brežuljci i proplanci Kleka, Kapele, Vinice, Svete Gere, prolaze i kroz dio Nacionalnog parka plitvička jezera i kroz Park prirode Žumberak i Samoborsko gorje. Nudimo naravno i kulturno-povijesna bogatstva i vizure, to su naši stari gradovi, dvorci, utvrde i kurije. Ne mogu izostaviti niti ugostiteljsku ponudu, kazala je Martina Furdek Hajdin.

Državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman istaknula je da su cikloturisti prepoznali Hrvatsku kao omiljenu destinaciju.

-Cikloturizam je već duži niz godina u fokusu, najviše nam znači za razvoj cjelogodišnjeg turizma i jačem poticaju razvoja kontinentalnog turizma. Upravo stoga, Ministarstvo turizma i sporta imalo je program, koji je provodilo od 2017. godine, namijenjen razvoju cikloturizma u kontinentalnim županijama. U taj program uloženo je 18,7 milijuna kuna, a u isto vrijeme od 2017. do 2021. godine iz našeg Fonda za razvoj javne turističke infrastrukture uloženo je dodatnih 15,5 milijuna kuna za razvoj cikloturizma. Cikloturisti su vrlo poželjni gosti, prepoznali su Hrvatsku kao zanimljivu destinaciju. Osim cikloturističke infrastrukture, što se odnosi na biciklističke staze i zaštićenost, oni traže prekrasan krajolik, očuvanu prirodu, traže atrakcije uz biciklističke staze, dakle kulturnu ponudsu, lokalnu enogastronomiju, a Hrvatska im to može ponuditi, rekla je državna tajnica Sandra Herman.

Direktor Regionalne turističke zajednice Karlovačke županije Željko Fanjak kazao je da na području Karlovačke županije ima oko 2.150 kilometara označenih staza za cikloturiste.

-Sustavni razvoj cikloturizma u Karlovačkoj županiji počeo je zapravo 2017. godine, kada je Karlovačka županija, poput ostalih destinacija na kontinentu usvojila Operativni plan razvoja cikloturizma u sklopu kojeg je napravljen akcijski plan s jasno definiranim zadacima i ciljevima koje želimo ostvariti. I sada pet godina kasnije možemo reći da smo gotovo 90 posto tih zadataka odradili, prvenstveno u pogledu izgradnje potrebne infrastrukture. Mi govorimo u Karlovačkoj županiji o dvije državne cikloturističke rute, 63 lokalne rute i četiri županijske cikloturističke rute. To je više od 2.150 kilometara staza, odnosno, prometnica koje su označene, odnosno po kojima se cikloturisti mogu voziti. Također, postavljeno je desetak cikloturističkih odmorišta, postavili smo desetak info ploča, velikih oglasnih površina, gdje se prezentiraju svi cikloturistički sadržaji. Tu su cikloturističke stanice koje su namijenjene cikloturistima, koji putuju iz dalekih destinacija, da mogu popraviti svoje bicikle, napomenuo je Željko Fanjak.