Prvi Karlovački

SLUČAJ KABA -Okrivljenici se ni danas nisu pojavili u sudnici

18.06.2019

Politika

Sutkinja Elma Kaleb Mamić karlovačke bankare osudila na tri godine zatvora i spriječila zastaru u slučaju od prije 20 godina

Vijeće županijskog suda u Karlovcu pod predsjedanjem sutkinje Elme Kaleb Mamić danas je nepravomoćnom presudom osudilo bivše članove Uprave Karlovačke banke Miju Bursića, Sandu Cvitešić i Danka Seitera na kaznu izdržavanja zatvora u trajanju od po tri godine za svakog, javlja Lider, a donosi Jutarnji list.

Ovom odlukom spriječena je zastara u slučaju gospodarske zloporabe iz 1999. godine koja je trebala nastupiti za nekoliko dana. Samo u zadnja zadnja tri mjeseca suđenje je čak pet puta bilo odgađano zbog iznenadnih bolesti optuženika.

Ni na današnjem ročištu nije se pojavio nitko od okrivljenika pravdajući se zdravstvenim problemima, no sutkinja je odlučila krenuti u raspravu jer su svi branitelji bili prisutni te je okrivljenima sudila u odsutnosti, javlja Lider.

Podsjetimo, Tužiteljstvo je bankare teretilo da su poduzetniku Pašaliću (okrivljenom za poticanje na kazneno djelo) otpisali pola iznosa kredita te tako ustanovu oštetitili za gotovo 13,5 milijuna kuna.

Svi okrivljeni bankari već su bili osuđivani i odslužili su zatvorske kazne u sličnom predmetu, otpisu dijela duga karlovačkom poduzetniku Nikoli Hanželu.  Pisali smo o njemu kao donatoru predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja ja pak pomilovala Seitera, Hanželova bivšeg zaposlenika. U aktualnom predmetu čudnim slijedom okolnosti optužnica podignuta 2011. nikada nije potvrđena na Županijskom sudu, gdje su smatrali da nema elemenata kaznenog djela, već je to učinio Vrhovni sud, koji je, po žalbi tužiteljstva, smatrao da ima.