Karlovačka Gradska knjižnica povećala fundus knjiga na slovenskom jeziku koji je sada oko 7 tisuća

Slovenski parlamentarci darovali knjige Središnjoj knjižnici Slovenaca u Hrvatskoj

VIŠE IZ RUBRIKE

  Gradsku knjižnicu Ivan Goran Kovačić danas je posjetila predsjednica Komisije za odnose sa Slovencima u susjednim zemljama i inozemstvu Parlamenta Republike Slovenije, Ljudmila Novak.

  Povod njezinog dolaska bilo je obiležavanje Prešernovog dana, koji je slovenski kulturni praznik, a obilježava se 8.veljače.

  Tom je prilikom uvažena gošća GK Ivan Goran Kovačić u Karlovcu, koja je Središnja knjižnica Slovenaca u Hrvatskoj poklonila određeni broj knjiga raznih žanrova na slovenskom. Knjige su prikupili svi slovenski parlamentarci s namjerom i plemenitim ciljem da se poveća broj naslova, kojih je sada oko 7 tisuća, na slovenskom jeziku u kalrovačkoj knjižnici.

  Posjet slovenske delegacije Knjižnici prilika je i za bolje upoznavaje visokih dužnosnika s radom Odjela slovenske knjige koji djeluje u Knjižnici, upoznavanje sa životom, radom i možebitnim problemima slovenske nacionalne manjine u Karlovcu te posjet karlovačkim znamenitostima i atrakcijama, kao što su Stari grad Dubovac i Aquatika.

  Danas je voditeljici Središnje knjižnice Slovenaca u Republici Hrvatskoj Vedrani Kovač Vrani uručen i vrlo vrijedan ugovor »Jezikovni i kulturni stih Slovenijo«, kojim Gradska knjižnica kreće od ožujka do prosinca u provedbu projekta kojeg već treću godinu za redom sufinancira slovenska Vlada, a kojim se finaciraju škola i tečajevi slovenskog jezika, slovenske kulture i umjetnosti.

  Tečajevi slovenskog jezika održavat će se u prostorijama Knjižnice, a namjenjeni su odraslim članovimma knjižnice koji je za njih besplatan. Vrijednost ugovora kojim će se fnancirati dolazak profesorice slovenskog jezka za ovu godinu iznosi 1200 eura.

  Inače, današnju donaciju knjiga svojim prisustvom uveličala je i veleposlanica Republike Slovenije u Zagrebu Smiljana Knez, predstavnica Karlovačke županije i pročelnica Upravnog odjela za školstvo županije Marija Medić, gradonačelnik Karlovca Damir Mandić, predsjednica Kulturnog društva Slovenski dom Karlovac Marina Delač Tepšić. (rb)

  Foto: I.Č.