Prvi Karlovački

Sljedeća 24 sata ključna u obrani od poplava u Karlovcu

14.05.2019

Karlovac

Jelić: Čitava županija je najgore prošla, a sada slijedi obrana od poplave grada Karlovca

Vodostaji i Kupe i Korane u Karlovcu i dalje rastu. Prema posljednjim mjerenjima u 10 sati vodostaj Kupe bio je na 747 cm i porasla je za 5 cm,  a Korane 754 cm i porasla je u sat vremena za 7 cm. Za rijeku Kupu u Karlovcu su na snazi redovne mjere obrane od poplave koje bi uskoro mogle prerasti u izvanredne, s obzirom da vodostaj i dalje raste. S druge strane za rijeku Koranu na snazi  su izvanredne mjere obrane od poplava. Stanje na terenu konstantno prate gradski i županijski Stožer civilne zaštite. Nakon jutrošnjeg sastanka obaju stožera, izjave su dali gradonačelnik Damir Mandić i župan Damir Jelić.

Stožer civilne zaštite grada Karlovca jutros je odradio još jedan svoj sastanak. Trenutno stanje je da u ovom dijelu Korane, odnosno Logorišta, Male Švarče, Turnja i Mostanja  odrađujemo sve one aktivnosti koje se od nas i očekuju. Dakle ispumpavamo vodu s druge strane box barijera koje daju svoje rezultate kao i prošle godine   s tim da očekujemo da će ipak vodostaj biti veći od procjenjenog; tako da očekujem da je pred nama još 24 sata velikog posla. U ovom trenutku imamo osam zatvorenih cesta na području grada Karlovca, ali sve službe su na terenu i kontroliramo situaciju, rekao je gradonačelnik Damir Mandić.

U ovom trenutku najbitnija je obrana obiteljskih kuća kako ne bi bile poplavljene, a radi se o desetak točaka  koje su prioritetne. Uglavnom su to objekti na Logorištu, Maloj Švarči i Turnju.

Na tragu procjena vodostaja, planirali smo u Koritinji postavljanje mobilnih barijera. No s obzirom na situaciju da nam je Korana ta koja nas najviše ugrožava prebacili smo snage na taj dio tako da danas to nećemo raditi. Isto tako Aquatika je pod kontrolom i ako dođe voda, ona ne bi bila ugrožena, kazao je gradonačelnik.

Jutrošnje stanje na području Karlovačke županije opisao je župan Damir Jelić.

Što se tiče poplava, čitava županija je najgore prošla, a da sada slijedi grad Karlovac. Zatvoreno nam je ukupno 18 cesta. U Ogulinu je stanje potpuno stabilno i uskoro se očekuje i otvaranje poplavljene ceste. U Ozlju nije bilo bitnih problema, a najgora situacija sa Slunjem je završena. Ovog trena, negdje u sljedećih dva do tri sata se očekuje prolazak vodenog vala kroz Dugu Resu. Naš, trenutno najveći problem jest ta korelacija Ogulina, Duge Rese i Karlovca kako da nešto što je rasterećeno ne optereti previše Karlovac. Preciznije rečeno da nam se dva vodena vala, Mrežnice i Korane , ne podudaraju u istom trenu, pa pokušavamo to modulirati koliko god je moguće.

O odrađenim poslovima i pripremama za obranu od poplava župan Jelić je izjavio.

Pred nama su ogromni izazovi sustava obrane od poplava grada Karlovca. Zato smo uz Hrvatske vode uključili i nizozemske stručnjake u superviziji. Zahvaljujem se svima, mi smo i premijeru i ministru Ćoriću i direktoru Đurokoviću sugerirali da se više koncentriraju prema Hrvatskoj Kostajnici.

(m.m.)

Foto: a.r.